29

Covid’19 salgını dünyanın dengesini değiştirdi. Aslında dünyanın bir suçu yok, dünyanın üzerinde yaşayan ve herşeye gücü yettiğini zanneden insanoğlunun dengesi bozuldu.

                Çünkü materyalist eğitim sistemleri bencil ve zevkine düşkün, hazzın ve anın peşinde koşan insan tipi yetiştirmektedir. Covid’19 ile kişilik bazında bencillik o kadar arttı ki, toplum adeta yalnızları oynuyor.

Salgından en çok etkilenen de şüphesiz ki, sağlık sistemidir. Öyle ya her şey orada bitiyor. Muayene, testler, tedaviler, yoğun bakımlar, filyasyonlar vs. Bir de covid 19 dışında hasta olanlar da var. Korona bize onların varlığını unutturdu sanki. Hastanelerin polikliniklerini kapatınca bu hastalar bitmiyor. Belki bir kısmı öteleniyor. Bulaşma korkusuyla kimsenin hastaneye gitmemesi bu hastalıkların buharlaştığı anlamına gelmiyor.

Vatandaşın bu konudaki rahatsızlığı artık dayanılamaz halde. Araştırma hastanesinde muayene olmak artık bir lüks haline geldi. Herhangi bir branşta bir gün sonrasına randevu almaktan vazgeçtik, bir hafta ve iki hafta sonrasına bile sıra alamıyorsunuz. Hasta olan ve özel hastaneye gitme imkânı olmayan vatandaş ne yapsın? Hastalığının daha çok ilerlemesini mi beklesin, yoksa borçlanarak özel hastanelere gitsin? Malumunuz bir özel hastaneye gidince 300-500 TL ödemeden çıkmanız biraz zor. Muayene ücreti ile kurtulmanız zor, tahlil, film derken gittiğinize ve gideceğinize pişman oluyorsunuz. E konu sağlık olunca, hele konu çocuk ve eş olunca akan sular duruyor.

Kısıtlamaların kalkmadığı yer kaldı mı acaba? Okullar tam olarak açık, kahvehaneler, lokantalar, marketler tam olarak açık. Hatta maskeye bile artık bir çok yer uymuyor. Sıra hastaneye sıra almaya gelince sıra bulamıyorsunuz. MHRS adlı cansız sisteme de derdinizi anlatamıyorsunuz. Ne olacak peki. Hastaneler ne zaman en baştaki normal haline dönecek? Yeni normal, eski normal derken gerçek normali unuttuk.

Herkese 10-15 gün sonra randevu açılıyorsa veya hiç açılmıyorsa muayene olanlar nerden geliyor? Bu nasıl bir algoritma, nasıl işliyor, vatandaş merak ediyor gerçekten.

Eğitim ve Araştırma hastanesi açılınca Batman’ın bu konuda rahatlayacağını sanmıştık. Ancak durum öyle değil sanki. Keşke hastane yetkilileri kamuoyunu bu konularda aydınlatsa da, bizler de bilgi sahibi olsak.

Değerli dostlar konu hastaneden açılmışken Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil bölümü önünde oluşan araç trafiğinden de bahsetmeden olmaz. İki taraflı parkı anladık da park eden arabanın yanında park etmek ne oluyor. Yolu tek şeride düşürmek nasıl bir bencilliktir. Sadece kendini düşünerek hareket etmek, trafiği tıkamak da neyin nesi. Denetim mi, maalesef şimdiye kadar hiç görmedim. Anlayacağınız tam bir keşmekeşlik hakim bu alanda. Orada ne bir yaya geçidi var, ne bir levha var, ne de arada bir de olsa uğrayan bir trafik ekibi. Hayatı zorlaştırmakta üstümüze yoktur. Hep çile çekmeye adayız. Hep bir gerginlik, koşturmaca ve belirsizlik hakim. Kural diye bir mefhum yok zaten. Ne sürücüler ne de yayalar bu kuralları takıyor. Yolun her tarafı yaya geçidi, yolun her tarafı park alanı. Ne güzel memleket.

Bunları yazarken bile sıkılıyor insan. Neden bu kadar düzensizlik ve neden bu kadar lakaytlık. Bu memlekete düzen ve huzur gelmeyecek mi?

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *