29

Okulların temizlik sorununu konuşuyor olmak, 21. Yüzyılın garabetlerinden biridir sanırım. Öyle ya, bu okullar bir anda ortaya çıkmadı, bu öğrenciler de bir günde doğup okula gitme çağına gelmediler.

                Bu okullar yıllardır vardır, bu öğrenciler de anaokullarından başlayıp lise son sınıfa kadar devam eden eğitim ağını birer parçalarıdır. Zamanı gelince bu okullar açılacak ve bu öğrenciler okula gidecek. Batman i.in düşünürsek 170 bin öğrencinin devam ettiği yüzlerce okulda tabii ki sınıflar, lavabolar, tuvaletler, bahçeler kirlenecek. Kirlenen yerlerin temizlenmesi de kaçınılmaz olduğuna göre buraları kim temizleyecek? Bu soruya cevap verilecek cevap bellidir. Her okulda öğrenci sayısına göre istihdam edilmesi gereken temizlik personeli bu işleri yapacak. Gelin görün ki, gerçekler hiç de öyle değilmiş.

                Yani 170 bin öğrencinin devam ettiği Batman’ın okullarının büyük çoğunluğunda bu işi yapacak personel bulunmamaktadır. Geçen yıllarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak İş Kur bünyesinde çalıştırılan personelle bu sorunlar kısmen aşılıyordu. Ama ne yazık ki,  bu yıl bu uygulama da sona erecek gibi görünüyor, çünkü bütün Batman’a verilen kadro 200’ün biraz üzerinde. Yani Batman merkezindeki okullara birer kişi bile verilemiyor.

                Sayın Valimiz de okul müdürleriyle yaptığı toplantıda bu sorun dile getirilmiş, ancak kesin bir çözüm bulunamamıştır. Yani okulların temizlik işlerini çözmek okul müdürlerinin sırtına bir yük olarak bırakıldı. Öncelikle bir personelin aylık maliyeti 4 bin lirayı bulmaktadır. Dokuz ay boyunca çalışacak bir personel için 36 bin TL gerekmektedir. Bu kadar parayı okul müdürleri nereden bulsun. En iyi okulun okul-aile birliği bile bu kadar parayı velilerden toplamakta zorlanır. Zaten kenar mahalle okulları bu paranın onda birini bile toplayamaz durumda.

                Peki ne olacak? Maskeyi ve mesafeyi hallettik diyelim. Temizliği ne yapacağız. Özellikle salgın hastalığın her tarafımızı kuşattığı bir zaman diliminde temizlikten fedakârlık yapmak, bütün öğrencileri ve öğretmenleri hastalığın pençesine terk etmek demektir.

                Sanırım hiçbir ülkede böyle bir sorun bulunmamaktadır. Ki bu sorun hayati bir sorun olup, ihmal edilmesi ve ertelenmesi ciddi sonuçlar doğuracak bir sorundur. Bu anlamak gerçekten zordur. Neden bunun için ayrı bir bütçe oluşturulup valiliklere gönderilmez, neden bu sorun hep görmezden gelinir ve kalıcı bir çözüm bulunmaya çalışılmaz? Velilerden okul temizliği için para toplamak ne kadar mantıklı? Velilere Bakanlığın temizlik için personel görevlendirmediğini söylemek yakışık alır mı?

                Okullarda kadrolu yardımcı hizmetli sayısı çok az. Zaten olanların büyük bir kısmı da ihtiyaç nedeniyle  idari işlerde  görevlendirilmişlerdir. Bunlarda engelli ve şehit ile gazi yakınlarını da çıkarırsanız elinizde kalan personel yok denecek kadar az olur.

                Eğitim bir devletin geleceğinin aynasıdır. Bugün ülke  olarak yaşadığımız sorunların temelinde şüphesiz ki eğitim yatmaktadır. Bu gidişatla da bu sorunların çözülmesi zor görünmektedir. Bunların yanında bir de temizlik gibi olmazsa olmaz bir sorunla uğraşmak da sadece bir özgü bir yönetim anlayışıdır herhalde.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *