image

Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. Batmanlı çiftçi Hüseyin Erden, ailesiyle beraber 20 dönümlük tarlaya 5 farklı ürün ekerek geçimini sağlıyor.

Batman merkeze bağlı Balpınar (Gré Sira) beldesine bağlı Zorköy Mahallesinde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan çiftçi Hüseyin Erden, kiraladığı 20 dönümlük tarlaya kabak, marul, lahana, nohut ve dolma biber ektiğini söyledi.

Çiftçilik yaparak ailesinin geçimini sağladığını belirten Erden, hasta olmasına rağmen ailesini tarlada yalnız bırakmayarak destek vermeye devam ettiğini belirti.

Fide, gübre, ilaç, tarla kirası, akaryakıt ve işçi maliyetlerinin artmasından şikâyetçi olduklarını ifade eden Erden, birçok ürün fidesinin kendisinin yetiştirdiğini ve tarladaki tüm işleri ailesiyle beraber yaptığını ifade etti.

"Tüm ürünlerimizi ailece ekip topluyoruz"

20 dönümlük tarlada 5 farklı ürün ektiklerini belirten Erden, "Genel olarak ailece çiftçilikle uğraşıyoruz. Tarlam 20 dönümdür. Burada 5 çeşit ürün ektik. Burada kabak, marul, lahana, nohut, dolma biberi şu anda ailece ekiyoruz. Allah kısmet ederse biber haricinde kabak, lahanayı ve marulu temmuz ayına kadar hasadı bittikten sonra farklı ikinci ürün ekeceğiz. İşlerimizi işçi tutmadan ailece yapıyoruz. Çünkü işçi maliyeti yüksektir. Hasta olduğum için tarlada çalışamıyorum ama ailemle beraber tarlaya gelerek başlarında duruyorum. Çocuklarımla tarlaya gelmesem dayanamıyorum. Tarla geldiğimde kendimi iyi hissediyorum ve geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz." dedi.

"Fide maliyetleri yüksek"

15 gün sonra ilk önce marulun hasadına başlayacaklarını ifade eden Erden, "Kabağın bir ay içesinde, lahananın ise Kurban Bayramı'na 10-15 gün kala inşallah hasadı başlayacak. Şimdi ekimini yaptığımız dolma biberler ise temmuz ayının 15'i gibi hasada gelir. Geçimimizi tarladan elde ettiğimiz için çalışmaktan zevk alıyoruz. Tarlada hasadını yaptığımız ürünleri sebze ve meyve haline götürüp satıyoruz. Biber haricinde kabak, lahana ve marul fidelerini kendim yetiştirdim. Fide maliyetleri yüksek. Tarlanın sürülmesi, kirası, gübre ve ilaçlama gibi tarlanın masrafı ve uğraşı çoktur. Tek isteğimiz ekmiş olduğumuz mahsullerden iyi bir kazanç elde etmektir. Biz de memnun olalım ve tüketici de memnun olsun." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *