88


     Medipol Başakşehir ile Paris Saint-German arasında salı akşamı oynanan maçın 'ırkçılık skandalı' nedeniyle yarım kalması hem uluslararası futbol camiasında hem de Türkiye'de büyük tepki topladı. 

     Aslında ırkçılık hastalığı insanın ilk yaratılışına kadar dayanır. İlk insan yaratılınca şeytan kendisini ondan üstün tutarak ırkçılığı başlattı. İslam'ın hâkim olmadığı ve şeytanın yasalarının hakim olduğu yerde her zaman ırkçılık hastalığı insanların önüne çıkmıştır. Hele biz Kürtler bunun ne demek olduğunu iliklerimize kadar hissetmişiz. 

     Avrupa siyasetinde ırkçılık daima gündem olmuştur. Özellikle ten rengi üzerinden beyazların, siyahlara ettikleri zulüm, hafızalardaki yeri hala tazedir. Kendini dünyaya demokrasi havarisi olarak gösteren ABD gibi bir devlette hala siyahiler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Özellikle polisler tarafından siyahi insanların herkesin gözleri önünde öldürülmesi olaylarına hepimiz sosyal medyadan şahid olduk. Yakın zamana kadar ABD'de 'köpekler ve siyahiler giremez' diye pankartlar asılıydı bazı iş yerlerinde. 

     Aslında Avrupa futbolunda ırkçı olaylar sürekli yaşanmaktadır. Olay geçen günkü gibi birebir bizimle ilişkili olmayınca algı alanımıza girmemektedir. Geçen sene Avrupa da sadece futbolda 150'ye yakın ırkçı vaka tespit edilmiş. Irkçılık hadiseleri; İngiltere başta olmak üzere İspanya, İtalya, Hollanda, Almanya, Belçika ve Ukrayna gibi futbolun milyonlarca kişi tarafından izlendiği birçok ülkede görülmektedir. 'Örneğin, Birleşik Krallık polis verilerine göre yalnızca 2019 senesinde 150 futbol maçında ırkçılık içeren olaylar meydana geldi. Aynı şekilde Birleşik Krallık’ta ırkçılık olayları bir önceki seneye göre yüzde 50 arttığı gibi, üç sene öncesine göre de iki katına çıktı. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi ırkçılık olayları Avrupa futbolunda ciddi anlamda artmış durumda.{aa.com.tr}'

     Peki, bu sorun nasıl çözülür?  Avrupa’nın bu sorunu çözecek altyapısı yok. Avrupa zihinsel ve ruhsal olarak hasta bir toplum. İnsani değerlerini batıl üzerine kurduğu için zemini ırkçılık yapmaya  müsait. Var olan düşünce yapısı İslâm'a ters olduğundan ırkçılık da kaçınmaz oluyor. Bu ırkçı söylemler sadece tende değil. Özellikle sosyal hayatta dini ırkçılık da yapılmakta. Kendi inançları dışındaki insanlara saldırma, hayat hakkı tanımama, yolda geçen örtülü, sakallı kişilere saldırma sürekli duyulan haberler. Son zamanlarda Avrupa siyasetinde dini ırkçılık yapma almış başını gidiyor. Bu inkar politikası bizzat siyasilerin eliyle kızıştırılıyor. Avrupa’nın bu konuda samimi olmadığını eylemlerinden biliriz. Bataklığı kurutmadan sineklerle uğraşarak kendini insancıl göstermeye çalışması, yutulur cinsten değil. Mızrak çuvala sığmamaya başladı. Avrupa’nın da insanları ikinci sınıf olarak gören psikolojik hastalıktan İslam ile tedavi olması gerek. Aksi takdirde maçları erteleyerek veya hakem ve futbolculara ceza vererek bu işi rayına koyamaz. Avrupa’nın bizzat eğitimci bilim adamları cezanın eğitimde rolünün caydırıcı olmadığını söylüyorlar. Bizde eğitim bilimlerini okuyanlar bunu çok iyi bilirler. Cezaya alternatif yöntemler göstermiş olsalar bile, İslam kadar etkili olamaz. Çünkü İslam, insanın iç yapısını tedavi etmede en güzel ve faydalı yöntemi sunuyor. 

     Allah'ın insanları farklı dil ve renklerde yaratma sebebi; tanışmak içindir, yoksa övünmek, dışlamak için değil. İnsanın, varlığı kendisine ait olmayan şeylerle övünmesi kadar ahmakça bir durum da olamaz zaten. 

     Umarım bu ırkçı saldırı Türkiye'ye empati duygusunu kazandırır. Bir asra yakındır ikinci sınıf olarak gördüğü Kürt kardeşlerini birazcık anlamış olur. Kürtlerin hakkını silah konusuna pazarlamak değil de insani olduğunu anlayıp, samimi adımlar atarlar. Çuvaldızı başkasına batırırken, iğneyi de kendilerine batıracak cesareti bulurlar.

     Yazımızı Malcom X'in sözüyle noktalayalım. 'Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.' 

Allaha emanet olunuz. 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *