0

 

Malumunuz Batman’ın bir tane Kültür Merkezi vardır. Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı bu merkezimiz gerçekten her türlü etkinliğin ve kutlamanın merkezi konumunda. İlimizde kutlanan resmi bayramlar, anma ve törenler ile sivil kuruluşlar genellikle bütün toplantılarını bu merkezde yapmaktadırlar.

Yapmasına yapsınlar da bu merkezin en büyük salonu 300 kişiliktir. Batman’ın nüfusu 400 bin olduğunu varsayarsak, bu kadar kalabalık bir nüfusa böyle bir merkez artık yetmiyor. Yetmediğini herkes biliyor da nedense bu kutlamaları organize edenler bunu anlamak istemiyor. 300 kişilik salona ellerinden gelse 500 hatta 1000 kişi sığdıracaklar, neyse ki o kadar koltuğu yerleştirecek yer kalmıyor.

Size en son yapılan etkinlikten bahsedeyim. 18 Mart Şehitleri Anma günü programı için bütün protkol, il müdürleri, STK temsilcileri ve yaklaşık 50 okuldan da 10 öğrencinin gelmesi istenmişti. Tabii okul müdürleri de beraber. 50 okuldan 10’ar öğrenci zaten 500 kişi yapıyor. 50 okul müdürü, yaklaşık 50 kurum müdürü, valilik ve belediye temsilcileri sayı 600’ u buldu bile.

Ne mi oluyor? İnsanlar kendilerini kandırılmış, konu mankeni olarak kullanıldıkları, dolgu malzemesi olarak görüldükleri hissine kapılıyorlar. Zaten oturacak yer bulmak imkansız, arada kalmak da imkansız. Bu manzara hiç iç açıcı bir manzara değil beyler. İnsanlar davet edildikleri yerde saygı görmek isterler. Bütün okullara çok güzel bastırılmış davetiyeler göndermek kolay. O davetiyelerin hakkını vermek gerekmez mi? Sanırım program başlamadan salonda 150 kişi kalmıştı. Ve içeride bir kişilik boş yer yoktu. Yağmurlu havada ıslanarak buraya kadar gelen okul yöneticileri, öğrenciler ve diğer davetliler içeri giremeden geri dönmek zorunda kaldılar.

Her okuldan 10 öğrenci istenirken hesaplama yapılmıyor mu acaba? Yoksa biz 10 kişi isteyelim de okullar nasıl olsa en çok 5 kişi getirecekler diye mi düşünüyorsunuz? Öyle düşünüyorsanız, bunun suçlusu yine sizsiniz. Çünkü 10 kişi getirenlerle hiç öğrenci getirmeyenler arasında fark yoktur ki. Siz insanları valilik makamının davetiyesini gönderiyorsunuz. Bu davetin icabını mutlaka her memur yerine getirmek zorundadır. Hele hele olağanüstü halin uygulandığı bu dönemde gitmemek hiç olmaz zaten.

O halde insanların yapılan programlardan faydalanmasını istiyorsanız, ya daha büyük bir konferans salonunda bu etkinlikleri yaparsınız, ya da yer sayısı kadar insanı davet edersiniz. İnsanları çağırtıp ayakta tutmak ya da yer olmadığı için geri dönmelerine neden olmak hoş bir davranış değildir.

 

Batman gittikçe büyüyen bir şehir. Artık kabuğuna sığmıyor. Genç nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal donatıların inşa edilmesi, spor tesisleri yapılması gerekmektedir. Bu genç nüfusu en iyi şekilde değerlendirmek hepimizin görevidir. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *