0

 

İnsanlar hafta sonlarında dinlenecek bir piknik ya da mesire alanı ararlar. Batman ne yazık ki bu konuda mahrumiyeti yaşıyor. Olan yerler de hak getire cinsinden. Nereye baksanız tam bir enkaz adeta… Dinlenmeye gidiyorsunuz ama sinir katsayınız yükselerek döndüğünüz için gittiğinize de pişman olup geliyorsunuz.

Bugün Malabadi Baraj Gölü çevresindeki piknik alanını ele alacağız. Öncelikle park alanı düzgün düzenlenmediği için tehlikeye açık bir yer. Girişteki park alanı daha güvenli olacak şekilde düzenlenebilir herhalde. Ama herhalde buranın bir yetkilisi yok ki kimse bu sorunları görmüyor. Girişte makbuz verilmeden kişi başına 1 TL alınıyor. Bu paranın nereye gittiği bilmiyoruz. Resmi olarak alınıyorsa, makbuz verilmesi gerekiyor, değilse haksız bir kazanç söz konusu değil mi?

Piknik yeri alanına giriş merdivenden başlayarak kirli ve düzensiz. Piknik alanına değil de savaş sonrası dağınıklığı andıran bir mekâna gidiyorsunuz sanki. Çöpler dağılmış, mangal külleri her ağacın altında, dostlar alışverişte görsün diye birkaç bank atılmış, daha ne istiyorsunuz alın size piknik alanı der cinsinden. Piknik alanında çöp atılacak tek bir konteynir yok, sadece çıkışta çöp konteynirları var. Yani çöpleri oraya kadar taşımanız gerekir. Yerler belli ki hiç toplanmıyor. Vatandaştan temiz olmalarını bekliyoruz ama vatandaşın çöp atacağı çöp bidonlarını koymuyoruz.

Girişte gelenlerin bir kısmı hemen alt taraftaki bölüme alınıyor. Ama tellerle ayrılan bir kısım daha var, oraya neye göre vatandaşın alındığı belli değil. DSİ personeli deseniz, kimse inanmaz çünkü oradakilerin hepsinin personel olması mümkün değil. Güvenlik görevlilerinin torpillileri derseniz olabilir. Namaz kılmak için bekçi kulübesinde bir namazlık var. Bayanlar için arka tarafta bir mekân var ama orası da çok berbat vaziyette. Üzeri bir karış toz tutmuş masalar, iki seccade. Erkekler için ise yer yok .

Çay tarafından aşağıya baktığınızda çöp rezaleti ile karşılaşırsınız. Tam bir felaket. Çevre katliamını andırıyor ortam. Hiç mi oraya insan eli değmez. Bu kadar duyarsız bir toplum olduk? Tarihi Malabadi köprüsünün alt tarafları da tam bir çöp alanı. Köprüye giden yol bile pislikten geçilmiyor. Yazık, bu köprü Batıda bir yerde olsa bölge için turizm kaynağı olacak bir köprü iken bizde atıkların biriktiği bir mekân haline gelmiş. Yan taraflarında terk edilmiş barakalar. Birkaç yıl önce de gitme imkânımız olmuştu. Yıllardır değişen hiçbir şey yok. Yazık demek geliyor içimden. Nerde yetkili ve etkili yöneticiler, baraj yönetimi, çevre bakanlığı, belediye hiç mi buraları kimse görmez. Batı illerinde en ufak piknik alanlarını öve öve bitiremeyiz ama ayağımızın altındakinin kıymetini bilmeyiz. Hoyratça harcarız, kirletiriz, bizden sonra kimse gelip temiz görmesin diye kirletip gideriz.

Evet sevgili dostlar. Malabadi’den Yaşar Kemal Parkına gelelim. Nüfusu 400.000’i geçen bir şehirde adamakıllı bir yeşil alan yok. Yaşar Kemal parkı yıllardır berbat bir şekilde kullanıldı. Ne olduğu belirsiz projelerle para aktarıldı, sonuç ortada ne oturacak bir yeşil alan var ne de çay içebileceğiniz bir bank. Kayyum tarafından yapılması planlanan projeden de sanırım bir hala bir sonuç çıkmadı. Daha çok bekleyeceğiz herhalde. Zaten önceki yönetim bu konuda umutsuz bir vakaydı. Yeni yönetimden de henüz bir ses seda yok. Olsun biz görmedik. Çocuklarımız olmazsa torunlarımız görür.

Şehirlerin yaşanabilirlik düzeyleri bakımından maalesef Batman iyi bir derecede değil. Her tarafımız beton yığını ve araba. Numunelik parklar Kayyum ile daha çok yapılmaya başlandı. Sosyal alanlar yok denecek kadar az. Eh emlak bu kadar değerliyken, park ve bahçelere ne gerek var ki. Yollarımız da zaten araç park yeri. Onun için binaların otoparklara da ihtiyaçları yok.

 

Bugün şehrimizin birkaç sosyal sorununu dile getirmeye çalıştık. Belki bir duyan olur da ses verir diye ümit ediyoruz.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *