0

 

28 Şubat Postmodern darbesinin 1000 yıl süreceğini iddia edenler her ne kadar tarihin karanlık sayfalarına gömülmüşlerse de ektikleri fitne tohumlarının kolay kolay bu toprakları terk etmeyeceği aşikârdır.

Genelde İmam Hatip Liselerine özelde ise bütün mesleki eğitime vurdukları darbenin etkisi hala devam etmektedir. 28 Şubat’ın aktörleri Fetö ile işbirliği içinde milletin ruh köküne adeta kezzap suyu dökmeye çalıştılar. En parlak öğrencilerin gitmekte yarıştıkları bu okulların önünden kimse geçemez olmuştu. Çok az sayıda Müslüman çocuğunu bu okullara göndermeye başladı. Zaman geçti AK Parti iktidarında öncelikle katsayı adaletsizliği başta olmak üzere bütün engeller kaldırıldı. Engeller kaldırıldı kaldırılmasına ama bu okullara gidecek kaliteli öğrenci bulmak zorlaştı. Çünkü TEOG sistemi ile öğrenciler aldıkları puanlara göre yerleştiriliyordu. Haliye iyi puan alan öğrenciler en iyi okullardan başlamak üzere tercihlerde bulunuyorlardı. Kala kala bu okullara da 250 puan ve altında puan alan öğrenciler kalıyordu.(Proje okullarına bunu dâhil etmiyorum. Onunla ilgili değerlendirmeyi başka bir yazıda yapmayı planlıyorum.)Maalesef bu okullara çocuklarını gönderen ailelerin büyük bir kısmı da çocuğum açık öğretim lisesine gitmesin ya da bir diploma sahibi olsun kabilinden göndermektedir.

İstemediği bir okulda okuyan öğrenciyi bir hayal edin. İstemediği bir mesleği yapmak zorunda kalacak bir imamı düşünün. Ve hatta meslek dersleri öğretmenleri hariç istemediği okulda çalışan öğretmenleri düşünün. Bu öğrenciden ne bekleyebilirsiniz? Acıklı olan diğer bir durum ise bu okulların sanki bir ıslah evi olarak algılamasıdır. Yani evde çocuğuyla baş edemeyen, onu dizginleyemeyen anne babalar çocuklarını ıslah olsunlar diye bu okullara göndermektedirler. Keşke bu okullar onları ıslah edebilecek düzeyde olsa, ona şükredecektik ama maalesef ne o ruh kalmış ne de o azim ve gayret.

Batman özelinde üç erkek imam hatip lisesi ve üç kız imam hatip lisesi olmak üzere altı lise bulunmaktadır. Kız imam hatip liseleri için söylenecek fazla bir şey yok, çünkü az çok İslami şuura sahip aileler kızlarını bu okullara göndererek çağın eğitim hastalığı olan karma eğitimin yıkıcı etkisinden kurtarmaya çalışmaktadırlar.  Geçen yıl proje okuluna dönüştürülen Fatıma Zehra Kız İmam Hatip Lisesi’ne nispeten yüksek puan almış kız öğrenciler de tercihle gitmektedirler. Ancak erkek imam hatip liseleri için aynı durum söz konusu değildir. Her biri devasa binaya sahip olan bu liselerde toplam öğrenci sayısı neredeyse bir okulun öğrenci sayısına denk gelmektedir. Bu üç okulun da öğrenci pansiyonu bulunmaktadır. Bu okullardan ikisi Batman’ın dışında yer almaktadır. Dolayısıyla ulaşım sorunu zaten bir handikaptır. Sene başında bu okula kayıt yaptıran öğrencilerin en az üçte biri ya başka bir okula nakil gitmekte ya da okulu terk etmektedir. Böylece bu okullar ve pansiyonlar kapasitelerinin üçte biri ile hizmet vermektedirler.

Bu durum da derslik, dolayısıyla kaynak israfına neden olmaktadır. Isınma ve elektrik giderleri ile beraber personel israfı da eklenince devletin bütçesine yüklü bir masraf binmektedir. İyi niyetle ama plansız açılan bu okullarda istenilen kalitede öğrenci yetişememektedir. Hani bir atasözümüz vardır ya:” Yarım doktor candan, yarım imam imandan eder” diye. İslam’ın yanlış anlaşılması ve anlatılmasının zararlarını hep birlikte FETÖ ‘nün sözüm ona altın neslinin ülkenin başına açtığı belalardan yakinen görmekteyiz.

Ne mi yapmalı? Yetkililer mutlaka bizim gördüğümüzü görüp, düşündüğümüzü düşünmektedirler. Eğer farkında değillerse hatırlatmış olalım. Bu böyle gitmez. Bu duruma acilen bir çözüm yolu bulunmalıdır. Gazi Erkek İmam Hatip ile Zeynel Bey İmam Hatip Liseleri birleştirilerek tek bir okul haline getirilmeli ve mümkünse merkezi bir yerde bir bina tahsis edilmelidir. Bu kadar olumsuzluğu bir araya getirerek bu okullardan eğitimde başarı beklemek sadece saflıktır. Böyle yapmak bu okullar için kötülük değil bence iyiliktir. En azından bir seviye daha yüksek öğrenciler bu okulu tercih edebilecek. Diğer bir husus da öğretmen kalitesidir. İmam Hatip Liselerine bu ruhtan bihaber hatta bu ruha düşman öğretmeni ve idarecileri görevlendirirseniz, buradan dinine değil hizmet eden, dininden insanları uzaklaştıran nesiller yetiştirmiş olursunuz. Bu nasıl olacak, onu da yetkililer düşünsün.

Batman’ın bu alandaki eğitimine bakılınca görünen manzara budur. Belki yetkililerin hoşuna gitmeyebilir ama toplumdaki algı ve istekler bu yöndedir. Bizden hatırlatması.

              

 

               

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *