0

 

            Kapımız ısrarla ve acı acı çalmaya başlamıştı. Akşam 6’ya doğru geliyordu, yatsı okunmuştu. Baktım gelen 6.sınıfa giden yeğenimmiş, ağlayarak geliyordu. Bir an önemli bir şey mi oldu diye tedirgin olmuştum. Onu o durumda görünce korkmuştum, ne olmuştu acaba. Bir sorun olmasın diye içten içe dua ediyordum.

Telaşlı bir edayla sordum kızcağıza:

-Niçin ağlıyorsun.

-Dışarısı çok karanlık, korktum eve gidemedim.

Onu sakinleştirdim ve içeri aldım.

Kızımız imam hatip 6.sınıfa gidiyor.Okulların çıkış saati yatsı namazı civarı. Küçücük kız çocukları akşamın o saatinde eve gidecekler. Servisle gitmeyip evi uzakta olup ailesinin kendisini almak için fırsatının olmadığını düşündüğünüz de ciddi sorunların olduğunu görürsünüz.

            Denilebilir ki günde 15-16 saat ders işlendiği için yapılacak çok şey yok İyi de sizler bir plan uyguluyorsunuz ama ülkenizin durumu buna müsait değil. Okullarımızda kış saatinin uygulanmasıyla günlük 14 saat ders işleniyor. Haliyle sabah 5’te derse başlayacak,akşam 6 civarında dersten çıkacaklar.

Bir çocuk düşünün derse 05.30 da başlıyor. Bu çocuğun en geç 04.00’te uyanması gerekir. Okullara servisle gelenler var. Bu öğrencilerimiz bu uykusuzlukla derslerinden ne kadar verim alabilecekler. Kış saatiyle beraber ikili eğitim yapan okullarımızda derse erken gelip geç çıkma sorunu tüm açıklığıyla ortaya çıkıyor.

İmam Hatip Okullarında daha vahim bir durum var. Çocuklar haftalık 36 saat ders görüyorlar. Bu ders saatleri oyun çağında olan öğrencilerin kaldırabileceği ders saati değil.Siz çocuklarımıza bu kadar yük yükletirseniz elbette onları okuldan soğutursunuz.Okula gitmek istemezler elbette. 8 dersi üst üste bindirip üzerine de biraz erken çıkalım diye birkaç dersi blok yaparsanız öğrenciyi bıktırırsınız. 40 dk değil, 80 dk ders işleyecek. 10 yaşındaki çocuğa göre çok ağır gelir. Yapılan araştırmalara göre; ilköğretim öğrencileri için dersi dikkatle dinleme süresinin 15-17 dakika, ortaöğretimde ise bu sürenin 25-27 dakika civarlarındadır. Biz ne yapıyoruz 80 dk. Sonra çocuğumuz neden verim almıyor, başarısız oluyor diye onu suçlarız. Durum böyle olunca, 80 - 90 dakikalık bir blok ders süresince öğrencilerin derse ilgileri nasıl sağlanacaktır?

35-36 saatte ısrar etmenin hiçbir mantıklı gerekçesi olamaz. Sizlerin derslik sıkıntısı yoksa ders saatini 40’a çıkarın;bol bol seçmeli ders ekleyin etkinlikler yaptırın ama yapmak istediğiniz değişiklikleri bu haliyle uygulattığınızda yaşanan olumsuzlukları görüyoruz. İleride günlerin daha da kısalmasıyla beraber sorunlar biraz daha ortaya çıkacaktır. Havanın daha ışımaya başlamadığı bir saatte 05.30’da derse başlamanın izahını hiçbir yetkili yapamaz. Bir projeniz mi var. Onu okullarınızın durumunu gözden geçirir sonra uygularsınız. Bizde nasıl, önce uygulayalım sonra projenin eksikliğini tamamlarız deniliyor. Bu şekilde bir arpa boyu yol alamayacağımızı bilmek gerekir.Eğitimin yanında ciddi güvenlik problemlerinin de yaşanması söz konusu olabilir. Yetkililer buna bir an önce önlem almakta ve çare bulmakta gecikmemelidirler.

 

            Sonuç olarak, Ortaokullar için 35 ders saati ısrarı kesinlikle yersizdir. Bakanlığımız ikili eğitim yapan kurumlarda Ortaokul ya da ilkokul derslerinde esneklik sağlaması ve okulların normal öğretime dönüşümü sağlanana kadar en azından ortaokullarda haftalık ders saati sayısını 30 saat olarak ayarlaması öğrencilerimizi, velilerimizi ve öğretmenlerimizi rahatlatacaktır...

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *