0

 

           

            İlimizde müdür atamalarının keşmekeşliğini yaşamaktan artık bize gına geldi. Bir yıla yakındır Batman gündemini meşgul eden Milli Eğitimdeki müdür atamaları can sıkmaya devam ediyor.Eğitimin hali ortadayken eğitme bir sorun daha eklemenin hiçbir izahı olamaz. Neye mal olursa olsun okullarımızdaki idari boşluğun ve belirsizliğin bir an önce giderilmesi elzemdir. Eğitim öğretime iki aya yakındır başlanmış olduğu halde, hâlâ asil müdür atamalarının olmaması, sendikalar arası bir cengin yapılırcasına en sivri dilin kullanılıyor olması Batman eğitimi adına büyük talihsizliktir. Öğretmenler isimlerinin boy boy afişe edilmesi,hangi sendikaya üye oldukları, kaç puan aldıkları/verildiği şeklinde hedef yapılmaları hiç de ahlaki ve insani değildir.

 

            Okullardaki çarkın en büyük dişlisi olan müdürler atamalarının 18 Kasımda yapılacağını Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik açıkladı. Temennim açıklanan takvime göre atamaların olmasıdır; ancak görünen o ki bu atamalarda da sorunların olacağıdır. Mülakata giren müdür adaylarının nicesinin mülakattan memnun kalmadıkları, sendika yöneticilerinin söylemleri ve eylemleri ile memnuniyetsizliklerine bakılırsa bir kez daha yargıya taşınan/taşınacak olan mülakat sonuçlarının iptali işi içinden çıkılmaz hale getirecektir.

 

İş bu cendereye getirilmeden yapılması gereken herkesin üzerinde uzlaşıyla duracağı bir modelin müdür atamalarında da uygulanması. Bakıyoruz ki sınıfın havasını dahi solumamış, öğretmenliğin nasıl olduğunu pratikte görmemiş, öğretmen, öğrenci psikolojisini, ihtiyaçlarını bilemeyennice kimselerin öğretmenlik yapmadan müdür olarak görevlendirildiğini biliyoruz. Halbuki bu arkadaşlar öğretmenlik okudular, sınıf yönetimi, pedagojik formasyondersleri aldılar. Yani öğretmen olmak üzere atandılar; ama ya bir iki yıl ya da stajyerliklerini dahi bitiremeden hasbelkader idareci olarak görevlendirildiler.

İdareci olmakiçin elbette başkaca ölçütlerin olması elzemdir. Sınav puanı da tek başına ölçüt olamaz, 3500 kişilik öğrencisi 150-200 öğretmeni olan okulların olduğu ilimizde siz velileri de hesaba katarsanız, nice ilçelerimizin nüfusu ile eşdeğer olacak okulları yönetecek kişiyi salt sınav puanına endeksleyip atarsanız yanlış yaparsınız. Bunun için müdürlük koltuğunun doldurulması gerekir. Mülakat da belirleyici ve eleyici olamaz. Mülakatı yapanların duyguları işin içine ister istemez karışacaktır. Ülkemizin durumu ortada, müdür alımı için mülakat belirleyici olamayacak ve kayırmaların önü alınamayacaktır; çünkü burada tek belirleyici olan birkaç kişinin insafı olacak ki bu da sağlıklı görülemez.

Bir seçim modeli uygulanabilmeli. Kısacası eğitimin tüm paydaşlarının bir araya gelerek eğitimi üst seviyelere taşıma adına yapılması gerekeni görüşmeleri,müdür atamalarını bir ideolojik saplantıya kurban etmeden verimliliği arttırmak için çalışmanın yollarını aramaları gerekmektedir.

Büyük bir organizasyondan bahsediyoruz. Öğretmeni, öğrencisiyle bu organizasyonun yönetimi de büyük bir maharet, irade gerektirmektedir. Bununla beraber büyük sorumluluğu olan makamlardır. Okullarda disiplini sağlamak, düzeni oturtmak… Bunun için bilgi, beceri, karizmatik liderlik ve otoritenin sağlanması olmazsa olmazlarınız olmalıdır. Öğrenci öğretmen ve veli üçgeni arasında eşgüdümlü olarak çalışmanın, koordinasyonun sağlanması adına çalışmalar nasıl yürütülecek bunun fevkinde olmalıdır müdür adayımız.

 

            Son söz olarak; Batmanlı bir eğitim gönüllüsü olarak eğitim üzerine söz söyleyen herkesin Batman’ın eğitim kalitesini yükseltme adına elini taşın altına koyması gerekir. Batman’ımıza faydası olmayan gereksiz gündemleri bırakıp eğitim çıtasını üst seviyelere çıkarmanın peşinde olmalı,koltuk sevdasından vazgeçmeye bakmalıyız.Batman’ımız eğitimde maalesef son sıralarda yer almaktadır. Derdimiz, sıkıntımız bu minvalde olmalı.Tüm enerjimizi buraya sarf etmeliyiz ki yarınlarımıza daha güvenle bakabilelim. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *