52


Ne yazık ki günümüzde akrabaya bağlılık, akraba ilişkileri çok zayıfladı. Oysa Sıla-i rahimi, yani akrabaya bağlılığı önemseyerek yapanlar, güzelliklerden gani gani istifade eder. Anne-babayı, akrabaları ziyaret edenler maddî ve manevî birçok kazançla döner. Sıla-i rahimin önemini yeni idrak edenler birtakım engellerle karşılaşır. Bu engeller, hayatın gerekli-gereksiz rutinlerle dolu olması, iş telaşı, hayat mücadelesi, uzaklık, vakit azlığı, maddî imkânsızlıklar gibi mazeretlerdir.

Sıla-i rahimin olduğu toplum, şuurlu ailelerden oluşur. Toplumun fertleri sevgi, saygı ve samimiyet, birlik ve beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma, cesaret ve girişimcilik, hoşgörü ve müspet hareket, yaşatmak için yaşama hisleriyle coşarlar. Sosyal dokusu güçlenen böyle bir topluma, huzur, ahenk ve emniyet hâkim olur.

Dünyaya gelişimizden bu yana üzerimizde en fazla hakkı olan anne-babamızla ilgilenmek, ihtiyaçlarını gidermek, gönüllerini almak, bizden razı olmalarını sağlamak vazifemizdir. Eğer onlara yakınsak sık sık ziyaret etmeli, uzaksak iletişim araçlarıyla sık sık görüşmeliyiz.

Sıla-i rahim yaparak anne-baba ve akrabalarla beraber olanın vicdanı rahatlar, ruhu ferahlar, gönlü huzurla dolar. Hayatına coşku, ahenk ve bereket gelir. Onlarla geçirilen dakikalar kıymetlenir, sohbetler lezzetlenir, yemeklerin tadı bambaşka olur.

Günümüzde yalnızlık, stres, bunalım, depresyon vb. hastalıklar hayli yaygınlaştı. Her biri için çeşitli tedavi yöntemleri önerilse de teoride kalıyor ve bu hastalıklar insanların yakasını bırakmıyor. Sıla-i rahim hayatımızdan çıktığı için bu hastalıklar türedi ve çaresi de sıla-i rahimdir. Çünkü bu hastalıkların başında yalnızlık geliyor, sıla-i rahim ile yalnızlığa neşter vurulacak, kişi hem akrabalarla hem de ailesiyle bütünleşecektir.

Sıla-i rahim akrabaların birbiriyle görüşmesi, dertleşmesi, hasbihal etmesi ve dostlukları pekiştirmek için fırsattır. Ayrıca, daha önce hiç görüşmemiş birbirinden habersiz akrabaların tanışmasına ve yeni ilişkilerin kurulmasına vesiledir.

Yardımlaşma ve dayanışmaya vesile olur: İhtiyaçlarını gidermek, emellerine ulaşmak, zorlukları aşmak, problemleri çözmek ve geleceğe ümitle bakmak isteyen insanlar, birlik ve beraberliğe, yardımlaşma ve dayanışmaya ihtiyaç duyarlar. Bu da karşılıklı güven ve itimatla, beklentisizlikle mümkün olur.

Anne-baba, akraba ve yakınlarına haklı veya haksız, hatta gereksiz sebeplerle kırgın, yıllardır küs insanlar vardır. Bunlar için sıla-i rahim sıkıntı, iç çatışma demektir. Vicdanları git, özür dile/hoş gör/ affet der, nefisleri ise nazarlarını küskünlük ve kırgınlığa sebep olan konuya çevirerek gitme der. Her kırgınlık ve küskünlük, öncelikle sahibine zarar verir, akrabaya karşı ise daha fazla acı verir. İnsanlar arası ilişkilerin zirvesi Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de, küskünlükleri üç günden fazla sürdürmemeyi önerir.

Sıla-i rahimin önemsenerek yapıldığı ailede, heyecan ve coşku, sevgi ve muhabbet hisleri artar, huzur ve itminan hâkim olur. Sıla-i rahimde, ahlaki değerler ve güzellikler paylaşılır, birbirinin iyiliğini isteyen akrabalar birbirine hayırhahlık yaparlar.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *