11

Genelde çok seçici olan insanlar, toplumda yadırganır. Çünkü bu tüp insanlar zor beğenirler veya her şeyi beğenmezler.

Seçici olmak bir anlamda yadırganan, sevilmeyen bir haslet olsa da, yerli yerinde, doğru zamanda ve durum karşısında takınıldığı zaman çok güzel bir haslete dönüşebilir. Ben bu anlamda Müslüman şahsiyetin seçici olması gerektiğini düşünenlerdenim.

Zaten hayatın kendisi de seçimlerden ibaret değil midir? Bizi biz yapan, bizi diğerlerinden ayıran seçimlerimiz değil midir? İnsan bir anlamda seçimlerinin eseri değil midir? Yine ruz-i mahşerde seçimlerimizden hesaba çekilmeyecek miyiz?

O halde Müslüman şahsiyet seçici olmalı. Bu hayat rastgele yaşanacak kadar uzun ve kıymetsiz değildir. Aleladelik Müslüman şahsiyet için asla söz konusu olmamalıdır.

O halde zamanı ganimet bilip, şu kısa hayat serüveninde doğru seçimler yapmak gerek. Peki, doğru seçimi nasıl anlayacağız?

Doğru seçimler, alınan kararların Kur’an ve Sünnetin mihengine vurularak yapılan seçimlerdir. Madem bu hayat ve kendim şahsiyetimiz yaptığımız seçimlerden ibarettir dedik, o halde seçimlerimiz Müslüman şahsiyetimiz ile uyum içinde olmalı.

Hangi alanda, zamanda, mekânda olursa olsun yaptığımız seçimler Müslüman şahsiyetimiz ile uyum içinde olmalı. Zaten Müslüman seçici olmalı derken de bunu kastediyorum.

Yani dinlediğimiz müzikte seçici olmalıyız. Öyle her sanatçıyı, her müzik türünü dinlemeyi Müslüman şahsiyetimize yakıştırmamalıyız. Öyle TV izlerken, dizi izlerken her türlü kanalı, diziyi izleyecek kadar bayağı olmamalı Müslüman.

Giyim kuşamımızda seçici olmalıyız mesela. Giyim tarzımız bizi, yani Müslüman şahsiyetimizi öyle bir yansıtmalı ki, giyim kuşamımıza bakan, sıfatımıza bakan bizde Allah’ı görmeli, Allah’ı hatırlamalı.

Müslüman şahsiyetin en güzel ifadesi, sosyal çevresidir. Bu konuda seçici olmayı Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize emrediyor. O halde Müslüman şahsiyet, etrafına sosyal çevre inşa ederken malzemeden çalmamalı. Yani sağlam adamlar ile takılmalı. Peki, sağlam adam kim? Sağlam adam sana Allah’ı hatırlatandır.

Müslüman şahsiyet için, bu seçici olma durumu hayatın her alanı için geçerli olmalıdır. Seçiminde bizim irademizin etkisinin olmadığı alanlar dışında, yememiz, içmemiz, konuşmamız, vakti tanzimimiz, arkadaş seçimimiz, okumalarımız, dinlemelerimiz hep Müslümanca bir seçimin eseri olmalı.

Dört bir yandan esen rüzgarlara kapılmadan; zamana ve mekana, ortama mahkum olmadan, başkalarının seçimlerinin esiri olmadan seçimlerimizi yapabilmeliyiz.

Zaman ve mekan üstü hakikatlerin adamı olan Müslüman’ın zamanın ve mekanın kalıplarına sıkışması kabul edilemez. Yani demek istiyorum ki, “zaman böyle” , “ortama ayak uydur” gibi safsatalara kurban olmamalı Müslüman şahsiyetimiz.

Bulunduğumuz ortamda seçimlerimiz insanları uyandırmalı.

Yani bir bayan ile tokalaşmamak, absürt müzikler dinlememek, her türlü ekranı izlememek, her türlü kıyafeti giymemek, herkes ile arkadaşlık kurmamak, her ortamda İslami kişiliğimizi muhafaza etmek Müslüman şahsiyetimizin gereği ve buna paralel yaptığımız seçimlerimiz olmalı. Ve bunu açık yüreklilik ile de dile getirebilmeliyiz.

 

Özetle, seçimlerimiz ile Müslüman şahsiyetimizi, şahsiyetimiz ile de seçimlerimizi inşa edebilmeliyiz. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *