33

 6’lı masanın dağılıp yeniden birleşmesinin yansımaları hala devam ediyor. Meral Akşener’in yüzüne yansıyan, zorunlu ittifak gibi bir zorlama ortaya çıktı. Bu durumu iç dinamikler ve dış dinamikler olarak ikiye ayırabiliriz. İYİ Parti’nin iç dinamiklerinde 6’lı masada kalmak isteyenler ve kalmak istemeyenler olarak ikiye ayırabiliriz. Masadan kalkmak isteyenlere göre; “İYİ Parti’nin kendi adına Cumhurbaşkanı adayı çıkarması onları daha da büyütecek” inancıdır. Masada kalmak isteyenler ise, “masayı devirecek partinin halk tarafından cezalandırılacağı” görüşüdür. Ancak masadan kalkmak isteyenlerin sayısı çok daha fazla ve bunun etkisiyle Meral Akşener 6’lı masadan kalkmıştı. Bunu bayram havasında kutladılar. Ama ne olduysa birden masaya yeni bir dönüş sergilendi.  Görünen tüm veriler, Meral Akşener’e bir zorlamanın olduğu ve onu siyasi hayatıyla tehdit ettikleridir. Peki, bu zorlamayı yapan kim veya kimlerdi?   

Bu soruya cevap aranırken HDP’li Mithat Sancar’ın, 6’lı masadan çıkan cumhurbaşkanı kararından sonra, “Hayırlı olmasını diliyoruz, kendisini Genel Merkezimize davet ediyoruz” diyerek onları destekleme ve ittifak çağrısı yapmıştır. Hemen akabinde Selahattin Demirtaş’ın, Meral Akşener’e açık mektupta, “HDP’li seçmen olarak benim oyumu istiyor musunuz?” diyerek ittifak çağrısı yaptı.  Oysa İYİ Parti, masaya dönüşünün şartlarından biri de, “HDP ile asla olmayacağız” şerhiydi. Şimdi ise İYİ Parti, 6’lı masaya dâhil olmak isteyen HDP’ye de sessiz kalıyor. Peki, aynı ittifak içerisinde İYİ Parti ve HDP’yi birleştirecek güç ne olabilir? Daha önce de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in  “HDP ile aynı masada olmayız” açıklaması olmuştu. Bu sözlere karşılık HDP tarafından “Senin olduğun masada HDP’nin zaten işi yok” cevabı gelmişti. Masanın tüm ayrılığına rağmen iki uçta duran İYİ Parti ve HDP nasıl aynı çatıda olabilir? Bunu sadece Erdoğan karşıtlığıyla okumamız ne kadar doğru olabilir? 

Aslında bu durumun 6’lı masada yürütülen siyaset üstü bir güç olduğunu söyleyebiliriz. Bu güç büyük ölçüde masanın tüm bileşenlerine etki eden ve onları ayakta tutmaya çalışan etkin bir güçtür. Bunun içindir ki onlara ölümü gösterip sıtmaya razı olduklarını anlayabiliyoruz. Çünkü masa sarsıldığı zaman devreye söz konusu güç girmiş ve dağılmasını engellemiştir. Siyaset üstü bir elin 6’lı masayı bir arada tutma gücünden bahsediyoruz. Birbirine benzemezleri bir arada tutan güç kim olabilir? Evet, bu güç, yıllardır Türkiye’ye yatırım yapan ve zamanında ondan çok istifade eden siyaset üstü uluslararası bir güç olabilir mi?  PKK ve FETÖ’yü palazlandıran ve darbe girişimiyle istediğini elde edemeyen güç, 6’lı masaya yatırım yapmış olamaz mı? İşte bu güç, İYİ Parti ve HDP’yle birlikte tüm masaya etki eden siyaset üstü güçtür.  Masanın dağılmaması için tüm kozlarını oynamaktadır. Bu konuda oyunbozanlık etmeye çalışan Meral Akşener’in siyasi hayatını bitirecek tehdidiyle zoraki bir şekilde tekrar masaya dönmesini sağlamıştır. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *