33

 Altılı masanın 12. sefer bir araya gelerek aday açıklaması ve hangi ismin ortaya çıkacağı merak konusu. Kemal Kılıçdaroğlu ismi üzerinde ittifakın olduğu konuşuluyor. Ancak Meral Akşener’in bu ismi kendi kurmaylarına getireceği ve şerh koyduğu da konuşuluyor. Daha önce de Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakıyordu.  DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan’ın tavrı ise aday krizliği üzerinden kendine bir rol biçme peşindeydi ama bu mutabakattan sonra kendisi de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına rıza gösterdiğini söyleyebiliriz. Ortalığı kaynatan ve ağırlığını hissettiren ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’dir. Burada Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu sürprizini ikinci bir aday olarak görebiliriz.  Aslında uzun zamandır İYİ Parti, kozlarını Yavaş’tan ve İmamoğlu’ndan yana kullanarak “Ana muhalefet” olma hesaplarını yapıyor.  Akşener’e göre, Yavaş veya İmamoğlu İYİ Parti’nin adayı olursa Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla oy alacağını düşünüyor. Bu tabloyla da İYİ Parti’nin ana muhalefet çizgisini yakalayacağını düşünüyor.  Bundan dolayıdır ki son bir hamle yapabilir. Bu hamleye karşılık Kılıçdaroğlu’nun Meral Akşener’e Başkan Yardımcılığını teklif ettiği ve bu konuda ikna olduğu, ancak kendi kurmaylarının buna rıza göstermediği söyleniliyor.

Diğer taraftan en çok konuşulan konulardan bir tanesi de iktidarın Cumhur İttifakını genişletme hesaplarıdır. Deprem öncesinde çok konuşulan HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakında olup olmayacağıydı. Özellikle hükümet tarafından HÜDA PAR’la ilgili son derece davet edici açıklamalar vardı. HÜDA PAR tarafından da bu davet edici açıklamalara karşı müspet açıklamalar geldi.  Eğer deprem yaşanmasaydı muhtemelen HÜDA PAR’la ilgili şimdiye kadar net bir açıklama gelecekti. 6’lı masanın bu adımından sonra iktidar ve bileşenleri de seçim startını hızlandıracaklardır.

Sonuç olarak; eğer 14 Mayıs’ta seçim olacaksa 70 gün kaldı. Muhalefet ya da 6’lı masa 70 günde seçimi kazanabilecek enerjiyi yakalayabilir mi? Ya da iktidar, depremin yaralarını da hesaplayarak bu yaraları sarıp halkın güvenoyunu yeniden alabilecek mi? Terazi üzerinde bir seçim bizi bekliyor diyebiliriz. Bu yönüyle 6’lı masanın adayı Kılıçdaroğlu olursa bu Cumhur İttifakının hanesine artı olarak yazılacağını düşünüyorum. Hem iktidar hem de muhalefet tüm kozlarını yeni dengeye göre oynayacaklar.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *