51

Konya’daki hayvan barınağında hayvanlara yapılan muamele ve vahşetin görüntüleri tüm ülkede infiale yol açtı. Hiç kimsenin kabul edemeyeceği bu görüntüler sonrası gerekli adli işlemler yapıldı ama bu da yetmez. Bir daha bu gibi olayların olmaması için tedbirler alınmalı. Barınaklara kameralar yerleştirilmeli. Buradan izlenmeli. Ayrıca oraya alınan personeller takip edilmeli, gerekli psikolojik ve sosyolojik testler yapılmalı. Bağımsız denetleyiciler de habersiz olarak denetleyebilmeli. Böylece oraya emanet edilen dilsiz canların can güvenlikleri ve sağlıkları koruma altına alınmalı.

Olayın diğer bir boyutu ise, ne yazık ki Konya’da halkın sürekli gündemde olan köpeklerin saldırıları, çocukları parçalamaları ve kazalara sebep olmaları da bu şekilde Türkiye’nin gündemine hiç girmedi. Ama barınak çalışanlarından kendini bilmez birilerinin köpeklere kabul edilemez muamelesi bir anda Türkiye gündemine girdi. Ortalık toz duman oldu. Bu görüntüleri çeken de yine olanlardan rahatsız olan başka bir çalışan. Yani herkes aynı duyguları paylaşmıyor. Ayrıca bu barınak şimdiye kadar yapılmış en iyi barınak. Belki bundan ve barınaktan rahatsız olanlar da var. Çünkü bu köpeklerin sokaklara salınmasını isteyen bir köpek sever ve mama borsası kitlesi de var.

Biz ne köpeklerin başıboş kalıp insanlara saldırmasına ne de insanların vahşice köpeklere muamele edilmesine taraftarız. Bu sorunun insani ve vicdani bir şekilde hal olmasını istiyoruz.

Öncelikle bu sorun toplum sağlığını ve güvenliğini ilgilendiren bir sorun. Çünkü bu hayvanların başıboş olmaları her yönüyle tehlikeli. Şimdiye kadar onlarca kişi bu saldırılar sonucu hayatını kaybetti. Bu da kabul edilemez bir sorun. Ey köpek severler, siz bu insanların acısını yüreğinizde hissettiniz mi? Evladı köpekler tarafından parçalanan bir anne ve babanın duygularını anlayabiliyor musunuz? Bunların evine gidip acılarını paylaştınız mı? Bu çocukların bir köpek kadar değeri yok mu? Siz böyle davrandıkça sizin samimiyetiniz hep sorgulanacak. Ve inandırıcılıktan uzak olacak.

Ey belediye yetkilileri, barınak sorumluları, sizin de bu konuda ihmaliniz var. Bu olaydan dolayı üzülen, kapıya gelen insanlar varken, sizin hayvan toplama araçlarınız hayvanları poşetlere doldurup kapının önünde terk ediyor! Tüm Türkiye’nin gözleri önünde bu hayvanlar poşetten çıkarılıp kurtarılıyor. Bu nasıl bir sorumsuzluk? Bu nasıl bir eğitimsizlik? Bu nasıl bir kışkırtıcılık?

Bu hayvanların sokaklarda aç ve biçare dolaşmaları da vicdan ve merhamet sahibi insanların kabul edeceği bir şey değil. Bu hayvanlar toplatılmalı, uygun olanlar sahiplendirilmeli, sahiplendirilenler kontrol edilmeli, desteklenmeli,(Konya belediyesi bunu yapıyor), kalanlar kısırlaştırılarak güvenli bir ortamda bakılmalı. Ayrıca köpek severler bu hayvanlar için sponsor olmalı.

Velhasılı kelam, bu soruna kalıcı ve sürekli bir çözüm bulunarak gündemimizden çıkarılmalı.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *