Geçen hafta Batman’da on gün süren bir kitap fuarı düzenlendi. Valilik ve belediyenin düzenlediği kitap fuarına halktan yoğun ilgi oldu. Ben ve Dua Yayınlarının dört yazarı da farklı günlerde fuara katılarak kitaplarımızı imzaladık. Geçen sene de Urfa’da fuara katılıp kitaplarımızı imzalamıştık.

Okuma kültürünün, kitaba ilginin gün geçtikçe azaldığı, insanların okumaya, kültüre, kültür adamlarına artık pek önem vermediği, genç neslin okumayı unuttuğu bir zaman diliminde bu tür fuarlar, kitap fuarları çok önemli. Bu fuarlar sayesinde insanların gündemine kitap giriyor. Okuma giriyor… Yazarlar, eserleri gündeme geliyor.

Özellikle okur-yazar buluşması anlamında bu fuarların önemi gerçekten küçümsenemez. Okuyucu, okuduğu kitabın yazarıyla tanışıyor, onunla sohbet etme, hasbihal etme imkânı doğuyor. Emek harcayarak, ter dökerek, çoğu defa uykusuz kalarak eserini kaleme alan yazar ise önemsendiğini, sevildiğini, ilgi gördüğünü, her şeyden önce yararlı olduğunu görerek motive oluyor, yeni kitaplar yazma konusunda kendisine şevk geliyor.  Okuyucu ile yazar arasında bir gönül birlikteliği oluşuyor. Böyle bir durum yazara, okumaya, kitaba, bilgiye, kültüre ilgiyi artırıyor.

İslami camianın yayınevleri, kitapları, yazarları farklı halk kesimlerine ulaşma konusunda ne yazık ki ciddi sıkıntılar yaşıyor. İslami kitaplar halkın farklı kesimlerine ulaşamıyor. Bunun çeşitli sebepleri var. Çirkin algılar, bilinçli engellemeler, yok saymalar, maddi imkânsızlık, içerik ve kalitede sıkıntı gibi birçok etken sayabiliriz. Yazara ve kitaba yeterli ilginin olmayışı, yeterli zaman ayıramama, içerik, reklam ve kapak gibi konularda profesyonelliği yakalayamama gibi etkenler de söz konusu tabi…

İslami camialar halkın her kesiminin ziyaret ettiği kitap fuarlarını kendilerini geniş kitlelere tanıtma konusunda fırsata çevirebilirler. Bu tür fuarlara aktif bir şekilde katılarak, yazarları için imza günlerini düzenleyerek yayınladıkları eserlerin geniş halk kesimlerine ulaşmasını sağlayabilirler.

İslami kesimin güçlü yazarları var. Bu yazarların iyi diyebileceğimiz kitapları var. Ama ne yazık ki toplum onları tanımıyor. Gençlik onlardan habersiz… İçerik, sanatsal yön, edebi boyut açısından çok daha zayıf, hatta değersiz diyebileceğimiz eserler, yazarları geniş kitlelere ulaşmayı başarırken İslami camianın değerli yazarları dar bir çevreye hitap etmeye mahkûm oluyor.

Kötü bir zamanda yaşıyoruz. Yukarda belirttiğim gibi okumayan bir nesil gerçeği var ortada. Bu büyük bir tehlike… Okuyan, kitabı seven, bilinçli bir gençliğe ihtiyaç var. İslami camianın yayınevleri kitap fuarlarına gereken ilgiyi göstererek genç nesle ulaşma konusunda daha başarılı olabilir.

Kısacası demem o ki bu tür fuarlar fırsata dönüştürülebilme potansiyeline sahip.  Bu potansiyeli harekete geçirebilirsek kitaplarımız ve yazarlarımız üzerinden davamızı çok daha geniş kitlelere ulaştırabilir, bilinçli ve okuyan bir nesil yetiştirme konusunda iyi bir damar yakalayabiliriz.