image

Yaşlıların birer çınar olduğunu belirten Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Ekmen, dinimizin ve kültürümüzün bu güne kadar aşıladığı yaşlılara hürmet konusunda gazetemize konuştu. Gençlere ve ailelere seslenen Ekmen, her kesimin yaşlılara saygıda kusur etmemeleri gerektiğini vurguladı.
 “AİLELER ÇOCUKLARINI BUNU ÖRETMELİ”
Çocuklara ve gençlere, yaşlılara hürmeti ilk önce ailelerin öğretmesi gerektiğini söyleyen Ekmek, “Yaşlılara saygı ve hürmeti çocuklara ebeveynlerin öğretmesi gerekiyor. Hem uygulamalı hemze sözlü, nasıl uygulamalı, ebeveynler çocuklarının yanında yaşlılarına hürmet gösterirse zaten çocuklarda saygıda kusur etmeyecektir. Ayrıca çocuklarına küçük yaşta büyüklerine karşı saygılı ve edepli olması öğretilirse olgunluğa ulaştığında merhametli bir kişiliği olacağını düşünüyorum.” Dedi.
“YAŞLILARA HERKESİN HÜRMET GÖSTERMESİ LAZIM”
Saçları ağırmış beli bükülmüş yaşlılara herkesin hürmet göstermesi gerektiğini aktaran Ekmen, “Kurum amirleri, başkanlar, müdürler dâhil olmak üzere yaşlılara herkesin hürmet etmesi lazım. Ayrıca gişelerde yaşlılara öncelik verilmesi gerekiyor. Aslında yasa olarak mevcut fakat uygulamada bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bankalarda veya faklı gişelerde 65 yaş üstüne öncelik tanınması bir yasa, bazen bu yasaya uyulmaya biliyor. Yaşlıları da sırada bekletebiliyorlar, bu konuda yetkililerin ve kurum personellerinin daha duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
 “YAŞLILARA HÜRMET DİNEN ÖNEMLİ”
Yaşlılara hürmetin dinende önemli olduğunu belirten Ekmen, “Yaşlılara hürmet çok önemli bir konu, özellikle dinimizde de önemli bir yer alan ihtiyarlara hürmet, tam manası ile yerine getirilmeli. Kültür ve geleneklerimizde de yaşlılarıma hürmet yer almaktadır. Peygamberimiz yaşlılara saygı ve hürmet etmeyi Allah’ın bir emri olarak görüyordu. Ayrıca gençlerin, bir gün yaşlanacaklarını unutmaması ve yaşlılara ona göre davranmaları gerektiğini de unutmaması gerekiyor.  Yaşlılarımıza kelimenin tam anlamıyla hürmet edelim. Yani onlara karşı edebimizi koruyalım, Allah indinde ne kadar değerli olduklarını her daim göz önünde bulunduralım.” İfadelerini kulandı. (MEHMET EMİN URAZ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *