44

6 Şubat’ta aynı gün içerisinde 7.6 ve 7.7 şiddetinde iki büyük deprem yaşandı. Ardından artçı şoklar hiç durmadı. Şu ana kadar 7.200 artçı şok meydana geldi. Bu artçı şoklar yaşanırken Hatay’da 6.4 şiddetinde bir deprem daha yaşandı. Şu ana kadar 42.310 kişi vefat etti. Bu sayı enkazlar kaldırıldıkça daha da yükseleceğe benziyor. Allah vefat edenlerin cümlesine rahmet etsin. Ailelerine sabrı cemiller nasip etsin.

Yaşanan depremlerin artçı şoklarının bir yıla kadar devam edeceği söyleniyor. Bu artçı şoklar en fazla meydana geldikleri yerlerdeki insanları etkilemektedir. Her an bir artçı şok yaşanır korkusu yaşanmakta ve sürekli sarsıntılar, en ufak bir titremede deprem oluyor hissi vermektedir.

Depremlerin meydana gelmesi fay hattındaki kırılmalar, bu kırılmaların diğer kırılmaları tetiklemesi, gaz sıkışması ve benzeri birçok sebebe bağlanabilir. Fakat sadece bilimsel gerçekliklerle bunu açıklamak doğru değildir. Yerin, göğün ve arasındakilerin sahibi vardır. O’ndan habersiz bir yaprak dahi kımıldamaz. Depremlerin gerçekleşmesi de O’nun izninin dışında değildir. O’nun bilgisi ve izni dahilinde gerçekleşmektedir. O, depremleri durduracak olan ve yerin altını harekete geçirdiği gibi sekinete kavuşturacak olan da O’dur. Allah (c.c.) âyeti kerimelerde şöyle buyuruyor:

“Allah’ın izni olmadan hiçbir musibet başa gelmez. Kim Allah’a iman ederse Allah onun kalbini doğruya yöneltir. Allah her şeyi bilmektedir. Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Müminler sadece O’na güvenip dayansınlar.” (Teğâbün, 64/11-13.)

Madem durduracak olan odur. Öyleyse O’na yalvarmalı, O’na yönelmeli ve O’na güvenilmelidir. Depremlerin durması da O’ndan istenmelidir.

Yağmur yağmadığı zaman yağmur duasına çıkılır. Çünkü yağmuru Allah’tan başka yağdıracak yoktur. Fakat yağmur aşırı yağıp felakete sebep olacağı zaman sahabe Allah’ın Rasûlü’ne (s.a.s.) gelip: “Ey Allah’ın Rasûlü (s.a.s.)! Evlerimiz yağan yağmurdan harap olacak. Dua etsen de yağmur dursa” demişlerdir. Allah’ın Rasûlü (s.a.s.) yağmurun durması yönünde dua etmiştir.

Hz. Musa (a.s.) zamanında meydana gelen deprem ile ilgili Allah (c.c.) Âraf sûresinde şöyle buyuruyor:

“Mûsâ tayin ettiğimiz vakitte buluşmak üzere kavminden yetmiş adam seçti. Onları o müthiş deprem yakalayınca Mûsâ dedi ki: “Ey rabbim! Dileseydin onları ve beni daha önce helâk ederdin. İçimizdeki beyinsizlerin işledikleri yüzünden bizi helâk mı edeceksin? Bu iş, senin imtihanından başka bir şey değildir; onunla dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletirsin. Sen bizim velîmizsin. Artık bizi bağışla ve bize acı! Sen bağışlayanların en iyisisin. Bize bu dünyada da âhirette de iyilik yaz! Şüphesiz biz sana yöneldik.” Allah buyurdu ki: Azabıma dilediğimi uğratırım; rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır; ayrıca rahmetimi Allah korkusu taşıyanlara, zekâtı verenlere ve âyetlerimize inananlara yazacağım.” (Âraf, 7/155-156)

Depremlerin durması için dua etmek önemli olmakla beraber, yaşananlardan ibret almak, ders çıkarmak, imanımızı kuvvetlendirip, en iyi şekilde Allah’a teslim olmak, tevbe etmek, işlenen günahlardan vazgeçmek de önemlidir. Çünkü Allah (c.c.) yukarıdaki âyeti kerimede rahmetimi Allah korkusu taşıyanlara, zekâtı verenlere ve ayetlerimize inananlara yazacağım buyuruyor.

Allah bizleri, ehlimizi, yurdumuzu ve memleketimizi her türlü, deprem, afat, bela ve musibetten korusun. Yaşananlardan ders çıkarmayı ve daha çok ona yönelmeyi nasip etsin. Yere, memleketimize, evlerimize ve bizlere sekinet versin. Amin.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *