42

Modern hayat düzleminde, mevcut şartlara ve konjonktüre göre yaşayan, duruma, zamana ve zemine göre kendince davranış kalıpları oluşturan, kurnazca stratejiler belirleyerek yol alan insanların en belirgin özelliklerinden biri de birbirinden farklı ve çok sayıda personalar oluşturmak hiç kuşkusuz.

 Neden mi?

 Toplumsal kabul görüp, sosyal onay almak, menfaati icabı şekil alarak, kimsenin etlisine, sütlüsüne karışmadan, hayatı defansif bir şekilde, daha sağlamcı bir metotla götürebilmek için belki de...

Böylece, olduğu gibi görünmeyen, göründüğü gibi olamayan, bir yüzden fazla yüze sahip olan insan nesilleri türedi, türüyor ve türeyecek de...

Bir vakit Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi, “Artık ikiyüzlüleri sevmeye başladım. Çünkü yaşadıkça yirmi yüzlü insanlar görmeye başladım.” diyecek duruma geldik.

Özü başka, yüzü başka insan yığınları arasında, özü, sözü, yüzü bir insanlara hasret kaldık neredeyse.

Modern hayat şartları insana, rasyonel hesaplar yapmayı, menfaatine göre davranmayı, çıkarlarına göre hareket etmeyi, içten pazarlıklar yapmayı, ikircikli davranmayı, süslü konuşmayı ve tüm bunları yaparken var olan yüzünü maskeleyerek, takması gereken (!) maskeyi, maskeleri takmayı öğretti ama, samimi, içten ve özü doğru, yüzü doğru insan olma erdemini unutturdu.

Zaten kişisel gelişim adı altında, sözde kendini gerçekleştirme çabasıyla itidal, uzak dönüşümlere sebep olan argümanlar, hayatlarımızı kontrol eden mottolara, bizleri idare eden komutlara dönüşeli çok zaman oldu.

Buna mukabil, bizleri kişisel olarak iki cihan saadeti endeksli geliştirecek, kendimizi en kâmil anlamda gerçekleştirecek, Allah Azze ve Celle’nin emirleri, Kutlu Nebi’nin öğütlerine ne çok yabancılaştık farkında mıyız!?

Gelin ikiyüzlülüğe dair bizleri dikkat ve rikkate çağıran bu emirlerden ve öğütlerden bir ikisini konu bağlamında hatırlayalım..

 “İnsanların en fenası, birine ayrı, diğerine de ayrı görünen ikiyüzlü insanlardır.” (Buhâri, Ahkam, 27)

“Kıyamet gününde, Allah nazarında en kötü olanlardan bir kısmını da ikiyüzlülerin teşkil ettiğini göreceksiniz. Bunlar bazılarına bir yüzle, diğer bazılarına da başka bir yüzle giden insanlardır.” (Buhari, Edeb 52)

Ve.. Riya rüzgârlarıyla, çalım satan, karizma kasan, beğeni ve iltifat avcısı insanlar hakkında..

“Sen onları gördüğün zaman cüsseli yapıları beğenini kazanmaktadır. Konuştukları zaman da onları dinlersin. (Oysa) Sanki onlar (sütun gibi) dayandırılmış ahşap-kütük gibidirler. (Bu dayanıksızlıklarından dolayı da) Her çağrıyı kendileri aleyhinde sanırlar. Onlar düşmandırlar, bu yüzden onlardan kaçınıp-sakının. Allah onları kahretsin; nasıl da çevriliyorlar.” (Münafikun Suresi, 4)

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *