483

Geçen Afganistan’la ilgili bir belgesel izlemiştim. 20 yıllık Amerika işgal ve yıkımı sonrası gelen yeni dönemi anlatan, bir dereceye kadar objektif bir belgesel… Belgesel yapımcıları Afganistan’da yaşayan ve Taliban mensubu olmayan önemli bir Afgan aydınla bir röportaj yapmışlardı. Adam, Taliban hükümetiyle ilgili şu tespitleri yapıyordu; “Afganistan İslam Emirliğinin kurulması üç açıdan çok önemli. Her şeyden önce ülkemizi yirmi yıl boyunca işgal eden emperyalist bir güç zelil olmuş bir şekilde yenildi. Kaçıp gitti. İkincisi Amerika işgali esnasında halkın güvenliği yoktu. Korkunç bir güvenlik sorunu vardı. Şu an ülke güvenli. İnsanlar belirli bir güvenlik ortamına kavuştular. Üçüncüsü de artık Afganistan’ı sömürgeci Batılılar değil, Afganlılar yönetiyor.”

Söz konusu aydın endişelerini de dile getirerek şu önerilerde bulunuyordu: “Ama bazı uygulamalar hayata geçirilemezse bu durum böyle sürmeyebilir. Afganistan tekrar bir kaos ve karmaşanın içine düşebilir. Taliban bir an önce geniş kapsamlı, tüm Afgan halkını temsil eden, tüm etnik ve mezhebi kesimlerin aidiyet duygusunu sağlayan İslami bir hükümetin önünü açmalı. Diğeri de eğitim sorunu… Kızların, kadınların eğitiminin önündeki engeller kalkmalı; sadece kızlarla ilgili değil, herkesi kapsayan bir eğitim ve kültürel kalkınma seferberliği başlatılmalı.”

Kabul etmeliyiz ki Taliban’ın işi zor. Dediğim gibi her anlamda bir enkaz devraldı. Her şeyden önce Taliban mensupları dâhil Afgan halkının bir kültürel değişime, hatta devrime ihtiyacı var. Kırk yıllık işgaller, bu işgaller sırasında hayata geçirilen projeler, fitne politikaları Afganistan’a çok zarar verdi. Korkunç derecede toplumsal yaraların oluşmasına yol açtı.

Önünde çok büyük engeller, sıkıntılar olmasına rağmen, birçok sorunla uğraşmasına ve Batının bitip tükenmek bilmeyen saldırı ve komplolarını göğüslemeye çalışmasına rağmen Taliban, Allah’a dayanarak kolları sıvamalı. Sadece Peştunların değil, Taciklerin, Özbeklerin, Hazaraların ve diğer etnik grupların, İslami kesimlerin içinde yer alacağı, tüm Afganları kucaklayan, güçlü, kurumsallaşmış, seçim ve şuraya dayalı bir hükümetin kurulması için ciddi adımlar atılmalı. Eğitim konusundaki sorunların, sıkıntıların giderilmesi için büyük çaba sarf edilmeli. İslami ölçülere riayet edilerek, İslami dünya görüşü referans alınarak, İslami bir toplumun inşası hedeflenerek kadın ve erkek, tüm Afgan halkını kapsayan bir eğitim ve kültürel kalkınma seferberliği başlatılmalı. Yolsuzluk ve yoksullukla mücadele konusunda da cesur adımlar atılarak ekonomik kalkınma için sabır ve gayret silahıyla donanmalı.

Afganistan’dan umutluyuz. Gözlerimiz Afganistan’dan gelecek iyi haberlere bakıyor. Afganistan’dan iyi haberler bekliyoruz. Dualarımız kahraman Afgan halkıyla beraber. Kalplerimiz onlar için çarpıyor. İki süper gücü rezil eden bu cesur halk aydınlık günlere kavuşmayı fazlasıyla hak ediyor.

Nice imparatorluğa, uygarlığa ev sahipliği yapmış, her tarafı tarih kokan, medeniyet kokan, binlerce âlim ve bilim adamı yetiştirmiş, Birunilerin, Cemalettin Afganilerin vatanı bu mukaddes ülke er geç hak ettiği adalete, özgürlüğe, refaha, kalkınmaya kavuşacak; bu cesur ve akıllı halk külleri üzerinden tekrar doğup eski günlerdeki gibi, yeni Gazneler inşa edecek,  dünya için bir medeniyet ve ilim merkezi olacak inşallah…

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *