0

Dünya ekonomik krizle çalkalanıyor. Kapitalist sistemin dünyaya ‘armağanı’ bu işte! Bir tarafta, ‘harca harca bitmez’ palavrası, diğer tarafta insanlığın harcamak için gece gündüz çalışmak zorunda bırakılması!

Bir evden bir tek kişinin çalışması zaten yetmiyordu, şimdi artık başka çalışan da çıkarmak gerekecek, aksi takdirde ‘mutlu’ olmak mümkün olamayacak!

Evde her kim varsa ve kaç kişi yaşıyorsa, dinozor vampirlerin sermayesine sermaye katmak için onların da çalışması gerekecek! Herkes çalışıp ‘onlar’a gönderecek, herkes ‘onlar’ için gecesini gündüzüne katacak. Modern kölelik bu olsa gerek!

Kapitalist sistemin böyle bir dayatması varken insanlar etrafına artık bakamaz oldu. Aslında olmaması gereken geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısı, insanları empati yapma konusunda da maalesef duyarsızlaştırdı.

‘Ben aç kalırım’ veya ‘ya bana lazım olursa’ kaygısı veya düşüncesi, bencil ve cimri bir toplum peyda etti. Bakıyorsunuz, bir tarafta insanların yaşam standardı yükselirken, öte tarafta aç insan sayısı her geçen gün artıyor. Varlıklı olanı, yoklukla boğuşanı görmüyor.

Ta Afrika’nın içerisinde bile bu dengesizlik söz konusu! Oxfam raporunda Afrika'nın zenginlerine değinildi. Rapora göre Afrika'da 6 kişinin serveti kıtanın yüzde 50'sinin toplam servetine eşittir. Kıyamet kopmayacak da ne olacak?!

Bu denli mal toplayanlar varken, oralara giden yardım kuruluşları çalışanlarının elindeki su dolu pet şişelerine insanların adeta saldırıyor olmaları, normal bir durum değildir!

Bu zalim sistem zengini zengin, fakiri perişan etti. Dünyadaki bu aşırı dengesizlik Allah korusun büyük savaşların da müsebbibi olacak gibi! Biri hep sömürüp semirecek, diğeri açlık ve susuzluktan kıvranacak! Ve bu hal böyle devam edecek, öylemi?! Hayır, edemeyecek!

Bu dünyanın selameti için dahi olsa insanlığın aklını başına toplaması gerekmez mi? İdlib’deki çadır kamplarından gelen yeni görüntüler yürekleri sızlattı. Dünyanın zengin kaynaklarına sahip Ortadoğu diye tabir edilen İslam ülkesinde/ülkelerinde çocuklar, kadınlar, yaşlılar çaputlardan çadırlarda yağmur ve kar altında hayat mücadelesi verecek ve zenginlerin rahatı bozulmadan düzen hep böyle devam edecek, öyle mi?! Hayır, edemeyecek!

Afganistan’da insanlar -diğer çocuklarını açlık pençesinden kurtarsın diye- çocuklarından bir-ikisini kurban verircesine köle olarak satacak ve dünya düzeni hep böyle devam edecek, öyle mi?! Hayır, edemeyecek!

Afganlar, kendi topraklarını ABD gibi bir ahtapottan hem de çatışmasız bir yöntemle kurtardıkları halde aylardır çektikleri sıkıntıyı, yokluk ve yoksulluğu, Müslüman komşularıyla ve diğer İslam ülkeleriyle paylaştıkları halde, kayda değer bir cevap alamayacak ve bu duyarsızlık böyle devam ederek insanlık hep mutlu olacak, öyle mi?! Hayır, olamayacak!

Halkımız aç diyorlar, bizimle ticaret yapın diyorlar, kardeşiz diyorlar, gelin konuşalım diyorlar, gelin anlaşalım diyorlar, diyorlar da diyorlar! Ama hiç kimse oralı olmuyor, duymuyor, duymak istemiyor! Dünya bu sitemli çağrılara kulak kapatacak ve bu vurdumduymazlık hep böyle de devam edecek, öyle mi?! Hayır, edemeyecek!

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *