0

Halk arasında körü körüne bağlanmak olarak  bilinen taassup Arapça bir terimdir ve bağnazlık olarak da bilinir.  İdeolojilerin, düşüncelerin aşırılığı ve  bunlara aşırı bağlanma anlamına gelir.

Çağ dışı yobazlık eskiyi putlaştırır, çağdaş yobazlık ise içinde bulunan zamanı. (alıntı).  İşte tam da  İslam’ın çağ dışı gösterildiği çağdaş bağnazlığın zirve noktalarındayız.  Bağnazlık; muhafazakârlık eğilimlerini istismar ederek kargaşa çıkarmak, rakiplerini ezmek, geçici bir nüfuz ile bazı dünya nimetlerini elde etmektir. Ve maalesef ki bu istismarlara karşı körelen gözler, sağır kalan kulaklar ve kararan kalpler vardır. Bu  dönemin cahiliye dönemine bir adım daha yaklaşması ne yazıktır ki kıyaslanıp ders çıkarılmasına bile neden olamamıştır.

İslam dini bütünü ile bağnazlığa karşı bir din iken maalesef dünya çapında bağnaz bir din olarak görülüp sanki güzellikten, merhametten, şefkatten çok uzak olmuşçasına bakılır. Müzik dinleyemez, televizyon seyredemez vb birçok şeyi örnek verebiliriz. Dini bu tür örnekler ile tanıtmaya çalışanların yaptıklarını bir algı oyunu olarak tanımlamak gerekmez mi? 

İçler acısı olarak söylemek de mümkündür 'ki  bu algı çok başarılı bir şekilde dindar kesime aşılanmıştır. Böyle bir algı oyunu İslamofobiyi yaygınlaştırmak için değildir de nedir? Ve birçoğumuz fark etmeden bu oyunun bir parçası olmuşuz. 

“Tesettürde aşırıya kaçmıyor musun?”, “Hayvanı keserek (kurban) bayram mı olur?” Bu tür sorular belki  bilinçli belki bilinçsiz dillerde. Masum gibi görünen  bu soruların birer manipülasyona ne de benzer yanları vardır. Oysa din hakiki manada dava edinilmiş  olsaydı hakikati görmek çok da zor olmazdı. 

Bağnazlığa sebep olan birçok madde vardır ki bunlar hakikaten gözleri kör eder ve bunların en başında "bilgi yetersizliği" gelir. Ardından da "ehline sormamak" ve "kendini ölçü almak" gelir. Allah c.c ayetlerinin çoğunda akletmeye ve düşünmeye yer vermiştir. Zira akleden ve tefekkür eden bir ümmetin hayatında  bu maddelerden biri bile olmamalı.

Bağnaz zihniyetin  İslam’ı yalnızca kısıtlayıcı ve aşırılık dini olarak göstermesinin yanı sıra medya aracılığı ile bu algıyı destekleyen insanların iyi gösterilmesi ve halkın böylelikle bu tür insanlara aşırı sevgi beslemesini sağlar. Yani olayı çıplaklığı ile ele aldığımızda din bağnaz olarak gösterilip halk bağnazlığa itilmektedir..

TV ve internet siteleri, kendini mütedeyyin gösterip de dini din ile  vuranlar ile dolu iken, insanlarımızın da sadece “mütedeyyindir” açısından bakması, on cümlenin dokuzundaki doğruların büyük hatalara sebep olacak o yanlışın üzerini kapaması ve böylelikle bunlara aşırı sevgi beslemesi “bağnazlık” olarak tabir edilmesin de ne ile tabir edilsin? İfrat ile tefridin bağnazlığı doğurduğunu ve bundan korunmak için İslam’ın vasatlığına sarılmak varken, İslam’ı ve bağnazlığı aynı cümlede kullananların ardına düşmek akıl kârı mıdır?

Bu tür hatalara düşmemek için gerçekten çok dikkat edilmeli, hakikatten de İslam’ı referans alan ve İslam’ın kuralları çerçevesinde hareket eden TV kanalları, internet sitelerini takip etmeli ve bu doğrultuda hareket eden dini gazete ve dergileri okumalıyız. 

Sözümün başından sonuna sorduğum soruların cevabını sizlere bırakıyorum, Allah’ın izni ile sağlıklı cevaplar verip güzel değişikliklere sebep olabiliriz. Sağlıkla kalın Allah'a emanet olun vesselam.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *