0

İman ve psikoloji… Bu iki terimin insanın sosyal hayatına büyük bir etken olduğunu her an ve her dakika muhakkak ki müşahede ediyoruz. Peki, bu büyük etkenlerin insanların sosyal hayatını etkilediğini ne derece kabul ediyoruz veya kabul ediyor muyuz?

İman zayıflığı “Bilip de kabul etmeme noktasında” başlar. Zira bir çok kesim inancı kişiye özel bir durum olarak görüp hiçbir bilme dahil etmezler. Oysa imanın kalbi bir işlem ve tasdiklenmesi akli bir görev olduğu için insanı biyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak etkilememesinin mümkünatı yoktur. Böylelikle ilk olarak imanı kişiye özel bir mevzu konumundan çıkarmak gerekir.

İnanç (din) özel bir durum veya saklanılması gereken bir durum değildir asla da olmamalıdır. Bu algıyı yok edebilirsek inancın psikolojik ve sosyolojik bir durum olduğunu daha net gösterebiliriz. İman ruha rahatlık, kalbe huzur, akla sağlık ve hayata (yaşamaya) anlam kazandırır. Bir kimsenin görmediğine ve yalnızca varlığını hissettiğine olan inancı ona daha bir huzur ve güven verir. Çünkü insanların aldığı biyolojik ve psikolojik yaralar gördüklerinden kaynaklanır.  

Her ne kadar bu durum yılar önce felsefi olarak tartışılmış olsa da aksi ispatlanmıştır. 2010 yılının şubat ayında Amerika’nın Şikago eyaletindeki Rush Üniversitesi’nde tıbbi bir merkezin yayınladığı yeni bir ilmi araştırma; Allah’a imanın psikolojik strese giren kişinin çabucak şifa bulmasını sağladığını onaylamış ve akademik bir araştırmada, Allah’a imanın hastaların tedavisine çok hızlı cevap verdiğini, ilaçların etkisini de %75 oranında artırdığını ve doktorların ruhsal bunalım ve endişeden şikâyet eden (paranoyak) hastaların tedavisinde dini faktörleri göz önüne almalarını tavsiye etmiştir.

Allah'a imanı inkar eden aklı ile birlikte ruhunu ve kalbini de inkar eder ve böylelikle kendi benliğin ide inkar etmiş olur. Kendi benliğini inkar eden huzur sokağına setler çeker. İman ruhun terbiyesidir ruhun terbiyesini bozacak her davranış iman ile terbiye bulur. Psikolojik ve sosyolojik bilimler de elbette gereklilik arz eder, ancak bu bilimler iman ile çerçevelendikçe sağlıklı olur.

Vesselam.

                

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *