0

“İçinizden kim ramazan ayına erişirse oruç tutsun” (Bakara 185) Ramazan ayı ve oruç ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de de birçok ayeti kerime vardır. İçlerinden Bakara süresindeki ayeti kaleme almak istiyorum. Her ayette olduğu gibi bu ayette de derin manalar gizlidir.

Ramazan ayının günahlardan arınma ayı olduğunu biliriz, yalnız ne kadar arınırız ya da arınmak için ne kadar gayret ederiz? Bunun muhasebesini yapabilmek adına ayette ki “İçinizden kim erişirse” cümlesine dikkat çekmek isterim. “Erişmek” kelimesi başlı başına muazzam anlamlar içeriyor kendinde. Mesela bu ayın bize rahmet ayı olarak sunulduğunun en büyük delilidir. Nitekim herkesin bu rahmetten faydalanmayacağını hatırlatıyor ömrü yetenin ömrüne beyaz bir sayfa olduğunu gösteriyor.

Ve yine yüce Yaradan bir kelime ile bize sesleniyor: “Kulum! Geçen on bir aylık zamanın düğmesine bas! Telafi etmene müddet verdim verdim” diyor.

Beyaz sayfamızı buruşturup atmayalım, rahmetini umarak avuç açalım. Geçen zamanımızın telafisi bu ayda saklı. Bakın Rabbimiz arınmak için bizleri ramazana eriştirdi. On bir ayın tembelliğini bu ayda kıralım ki ibadetlerimizde devamlılık kazanalım. Defalarca hatim çıkardık diye ihya ettik sanmayalım, kaç hatim çıkardın diye sorulan yanlış soruya “şu kadar hatim çıkardım” diye cevap verebilmek adına çıkarmayalım bu hatimleri, ramazanın hatim ayından ziyade Kur’an’ı anlama ve yaşama ayı olduğunu hatırlayalım.

Bu ayı,  sadece üzerine yazılan ilahiler ve edebi sözcükler ile bilmeyelim, kalp ile bedenin ihyası olarak bilelim. Nitekim Allah Resulü bu husus ile ilgili şöyle buyurmaktadır: “Nice oruç tutanlar vardır ki orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (teravih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarında kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.” ( İbn-i mace, siyam)

Kalpleri tedirgin etse gerek bu hadisi şerif, zira çok acı yaptık diye zan ettiklerimizin bize kazanımının olmaması. Aklımız ve kalbimiz ile yapalım muhasebelerimizi ve nefsimizi terbiyede gayret edelim, hep birlikte bildiklerimizi hatırlayalım. Bir ayet ile birçok şey hatırlatmak istedim önce nefsime sonra sizlere. Unutmayalım akıp giden zamanı getiremeyiz ama pişmanlıklarımızı bu ayda giderebiliriz.

Ramazanın ruhumuzu, kalbimizi, nefsimizi ve bedenimizi terbiye etmesi duası ile Allah’a emanet olun. Vesselam.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *