482

Durup dururken bu mesele de nerden çıktı diyen okuyucular olabilir. Doğrusu 2 Temmuzda yaşanan olayın yıldönümü olmasına rağmen ben de unutmuştum.  Sabah bilgisayarın başına otururken bu konu aklımın ucundan bile geçmiyordu. Birçok olay gibi bunu da bize unutturmayı başarmışlar yani… Tam yazımı yazacakken ömrünün belki de üçte birini haksız yere zindanlarda geçirmiş, doksanlı yılların karanlık güçlerince büyük zulümlere maruz bırakılmış, FETÖ mağduru, 28 Şubat Cuntası mağduru bir arkadaşım bana 2011 yılana ait iki link attı. Biri o dönemin Sabah Gazetesine, öbürü de NTV kanalının internet sitesine ait.

30.05.2011  tarihli her iki haberin de konusu Madımak Oteli olayıydı. Haberi hükümete yakın Sabah Gazetesi servis etmiş, NTV de ondan almıştı.

Bildiğiniz gibi 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında başını PKK ve İşçi Partisi mensuplarının çektiği bir grup solcu, ulusalcı dışardan kente gelerek dindar halkı tahkir eden, tahrik eden birçok eyleme imza atmıştı. O dönem gündemde olan Selman Rüştü keferesinin Şeytan Ayetleri kitabının bazı bölümlerini Türkçeye tercüme eden Aziz Nesin de konuşmacı olarak davet edilmişti. Madımak Otelini merkez edinen bu grup Cuma namazı vakti, caminin hemen yanı başında Müslüman halka yönelik akla hayale gelmeyen tahriklerde bulunmuştu. Cuma çıkışı tahrikçi grubu protesto için otelin önüne gelen halk sloganlar atarak tepkisini dile getirmeye başlamıştı. Olay normal bir protesto gösterisiyken nerden çıktıkları beli olmayan birkaç kişi ellerindeki Molotof ve diğer yakıcı cisimlerle oteli ateşe vermiş ve 33 cana mal olan olay yaşanmıştı.

Dönemin hükümeti, polisi, yargısı olayı doğru dürüst araştırmadan suçu İslami kesimin üzerine atmış, bu olayı bahane ederek dindarlara yönelik iğrenç bir linç kampanyası başlatılmış, başata Başbağlar olmak üzere dindarlara yönelik birçok katliama zemin hazırlanmıştı. Bu olayla ilişkileri olmadığı, hatta çoğu olay esnasında otelin önünde bulunmadığı halde birçok İslami şahsiyet alelacele tutuklanmış, on yıllarca zindanlarda mağdur edilmişti. Ki hala birçok insan bu olaydan kaynaklanan mağduriyetleri yaşamaya devam ediyor.

Biz gelelim Sabah Gazetesinin haberine, gazetenin 2011 yılına ait haberine göre Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı bazı ihbarlar üzerine Madımak Oteli olayını tekrar incelemeye almış, konuyla ilgili gizli bir soruşturma başlatmış. Uzun süren, görevlendirilen özel ekibin tam iki yılını alan soruşturma sonucunda otel yangınında PKK örgütünün izine rastlanılmış. Soruşturma daha da genişletilince olay gönü otel önünde bulunan ve otelin yakılması işinde başı çeken dört kişinin PKK mensubu olduğu ortaya çıkmış. Soruşturma sonucunda Madımak olayının PKK ve diğer taşeron örgütler kullanılarak organize edildiği şüphesi güçlenmiş.

Ben haberlerin linklerini yazının altında vereceğim için içeriklerini daha fazla anlatmayacağım. Benim merak ettiğim 2011 yılında, yani olaydan 18 yıl sonra tekrar dosyası açılan Madımak Oteli Soruşturması bugün ne durumda? Soruşturma devam ediyor mu, yoksa birilerinin baskısıyla tekrar sümen altı mı edildi? Yüzlerce yuvayı yıkan, yüzlerce mazlumun zindanlarda çürümesine neden olan, Alevi-Sünni düşmanlığının körüklenmesi için kullanılan, Başbağlar Katliamı başta olmak üzere dindar kesime yönelik vahşet ve barbarlıklara meşruiyet kılıfı yapılan bu olay ne zaman aydınlatılacak? Gerçek suçlular ne zaman ortaya çıkarılacak?

Bugün halk desteğine sahip, halk tarafından başa getirilmiş, yani seçilmiş bir hükümet var iktidarda. Peki, neden doksanlı yılların karanlık olayları mercek altına alınmıyor? O dönemin kirli operasyonlarının suçluları neden hala ortalıkta dolaşıyorlar? Sadece Madımak oteli olayı değil, çok sayıda kirli oyun sahnelendi. O kirli tezgâhların mağduru birçok mazlum hala zindanlarda… Aşını, işini, itibarını kaybeden binlerce insanın mağduriyeti hala sürüyor…

Madımak Oteli olayı, Başbağlar Katliamı, Doğudaki İslami camiaya yönelik vahşi cinayetler, linç ve tutuklama kampanyaları, Refah Partisine yönelik kirli tezgâhlar ve daha nice şeytanlıklar…  Bütün bu olaylar ne zaman aydınlatılacak?

Türkiye’nin bir daha o karanlık günlere dönmesini istemiyorsak; 28 Şubatçıların, FETÖ’cülerin, Balyoz’cuların, ERGENEKON’un, JİTEM’in ve onların satılık uşaklarının, PKK’nin, DEV SOL’un tekrar dönebileceği endişesi taşıyorsak yaraya neşter vurmalıyız. Karanlık güçleri, bağlantılarını deşifre etmeli, ucu nereye dokunursa dokunsun suçluları mahkûm etmeli, ülkemizin yarınları adına cesur adımlar atmalıyız…

Evet, yetkililere soruyorum: Tekrar açılan Madımak soruşturmasının sonucu ne oldu? Bu olayın gerçek suçlularını ne zaman kamuoyu ile paylaşacaksınız?

Haberlerin linkleri: https://www.ntv.com.tr/turkiye/madimakta-dort-pkkli,yKL2x3brW0SbbkhVl9xCmw, https://www.sabah.com.tr/gundem/2011/05/30/sok-yaratan-iki-belge

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *