481


İnsan bazı şeyleri görmeden farkına varamıyor. Mesela şehrimizde sağlık konusundaki yetersizlikler, kuyruk rezaleti. Yetkililer sabahın saat altısında uyanıp fiş alma kuyruğuna girmek için hastaneye gitmediklerinden ötürü o çileyi bilmezler. Doğrusu çoğumuz da durumun farkında değiliz. Her gün binlerce dar gelirli ailenin sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hastaneye koştuklarından habersiziz.

Söylediklerimi abartı sanabilirsiniz ama dün aynı şeyler benim de başıma geldi. Çocuğuma alerji testi yapabilmek için Batman’daki tek çocuk alerjisi doktoruna gitmemiz gerekiyordu. Bana en geç saat sabah yedide hastanede olmam gerektiği söylendi. Yoksa sıra kalmayabilirdi. Ben de erkenden evden çıktım. Altı civarıydı. Hastaneye yediden önce gittim. Hastane koridorlarında bir sürü insan vardı. Bazıları şafakla birlikte gelmişti. Fiş sayısı sınırlı olduğu için erkenden gelmeleri lazımdı.

Şunu sorabilirsiniz: Telefonla randevu alma imkânı yok mu? Elbette var ama bir hafta sonraya sıra veriyorlar. Çocuğumuz hastalandığı zaman telefonla sıra almak istersek bir hafta beklememiz lazım. Hasta çocuk bir hafta bekleyemez.

Aynı sıkıntılar, doksanlı yılları aratmayan görüntüler, uzun kuyruklar, kuyrukta bekleme çilesi, günler sonraya randevu verme, tahliller için, özellikle röntgen ve diğer filmler için günlerce bekleme diğer kamu hastanelerinde de var. Bölgede ve diş hastanesinde…

Batman’daki hastaneler ve mevcut doktor sayısı artık talebi karşılayamıyor. Batman, nüfusu hızla artan bir kent… Büyük şehir olmaya doğru gidiyor.  500 bin nüfusa dayanan bu şehirde ne yazık ki kamu hastanelerinde bir kalp doktoru yok. Çocuk alerjisi doktoru da bir kişi… Bu doktor hastalanınca veya izne ayrılınca hastalara bakacak kimse kalmıyor. Mesela geçen hafta doktor izinliydi. Bir hafta boyunca onu beklemek zorunda kaldık.

Daha birçok alanda doktor yetersizliği var. En basit bir konuda hastaları Diyarbakır’a yönlendirmek Batman’a yakışıyor mu? Tedavi olmak isteyen vatandaş Diyarbakır’a gidince en az bir günü gidiyor. Maddi külfet ayrı bir konu…

Özel hastanelere gidilsin diyebilirsiniz… Tuzu kuru olanlar için sorun yok. Lakin Batman halkının en az üçte biri asgari ücretle çalışıyor. Onu alamayanlar bile var. Özel hastaneye giden bir hasta, hele bazı tahliller de varsa 200-300 lira ödemeden çıkamıyor. Bu insanların gücü buna yeter mi? Özel hastaneler ateş pahası. İnsanlar artık özel hastanelere gidemiyorlar.

Batman’ın sağlık alanındaki sıkıntıları bir an önce giderilmeli. Yolu kamu hastanelerine düşen bir Batmanlı, hastalığı yetmiyormuş gibi bir de kuyrukta bekleme, doktor odası önünde saatlerce dikilme, tahlil için günlerce hastane koridorlarını arşınlama çilesi çekmesin.

Siyasiler, bürokratlar, yetkililer görevlerini yapmalılar. Batmanı bu kötü durumdan kurtarmalılar. Batman halkının da diğer şehirlerdeki insanlar gibi ucuz ve kolay tedavi olma hakkı var.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *