image

Boykotun dünya üzerinde kullanılan en etkili silah olduğunu belirten Çiftçi, “Tüketiciler açısından boykot çok önemli silahtır. Nasıl mı? Kar etmeyi düşünen bir firma ürünlerini satmasa iflas eder ve firmayı kapatmak zorunda kalır. Boykot tam olarak burada devreye giriyor. Bu yüzden tüketicilerin hassasiyetlerine aykırı hareket eden firmaları boykot etmek tüketiciler açısından en önemli bir silahtır.” ifadelerini kullandı.

Boykot etkili oldu mu?

Boykotun etkileri konusunda açıklamasının devamında Çiftçi, “7 Ekim’den sonra İsrailin başlatmış olduğu katliama sessiz kalmak istemeyenlerin başvurduğu en önemli silah Boykot oldu. Boykot tüketicilerin ellerinde bulunan en önemli silahtır. Nitekim katliamın ilk günlerinde tüketicilerden gelen her türlü talebe kulak tıkayan şirketler ilerleyen günlerde Filistin’e destek verdiklerini deklere edecek adımlar attılar. Bu da gösteriyor ki boykot etkili olmasaydı bu şirketler verilen tepkilere hiçbir cevap vermeyecek ve İsraile olan desteklerine devam edeceklerdi.” dedi.

Boykot belirli bir süre için mi yapılır?

Boykotta en önemli kısmının bireyselden ziyade toplumsal boykot oluğunu belirten Çiftçi, “Boykotun süresi değişebilir. Burada en önemli nokta boykotun bireysel bir eylemden çıkıp kitlesel bir eyleme dönüşmesidir. Kitlesel bir eyleme dönüşmeyen boykotun etkisi küçük olabilir ve hedeflenen etkiyi göstermeyebilir. İsrail mallarına ve onlara destek veren şirketlere yönelik boykot kitleselleştiği için birçok firma sosyal medya hesaplarından Filistin paylaşımı yapmak zorunda kaldılar. Hatta bazı ünlü markalar boykotun etkisini kırmak için olağanüstü promosyon ve indirim yaptılar. Boykot eyleminin sürdürebilirliğinin etkisinin ne olabileceği ile ilgili sonuçlarını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Ekonomide boykotun yeri nedir?

Boykotun firmalar üzerinden ve özellikle devletler nezdinde birçok etki oluşturacağını vurgulayan Çiftçi, “Uluslararası siyasette ve küresel ekonomide boykot çok önemli bir yer tutuyor. Şöyle bir örnek verebiliriz. Yaşanan son Ukrayna ve Rusya savaşında Batılı birçok devlet Rus şirketlerini boykot edip bu şirketlerle olan ticari ilişkilerini sonlandırdılar. O süreçte Rus ekonomisi ciddi kayıplar verdi ve Rus Rublesi ciddi değer kaybetti. İsrailin Filistin’e uyguladığı katliama dur demek için hem bireysel hem toplumsal düzeyde boykot uygularsak ekonomik olarak onları ciddi sıkıntıya uğratabiliriz. Boykotun daha da etkili olabilmesi için de Devletler düzeyinde ticari ilişkileri kesmek gerekiyor.” Diye konuştu.

Boykot edilen İsrail mallarının İsraile ne gibi zarar verebilir?

Boykotun birçok firmanın ikiyüzlü ve geri adım atmak gibi görünür etkileri ile birlikte farklı etkileri de oluşturduğunu aktaran Çiftçi, “İsrailin ve ordusunun finansmanı bu şirketler üzerinden yapılıyor. İsrailli şirketler ve onlara destek veren firmalar yıllık karların bir bölümünü İsrail hükümetine ve ordusuna bağışlıyorlar. Yapacağımız boykot ile ürünlerinin satışını sekteye uğratıp kar oranlarında ciddi düşüşler yaratabiliriz. Nitekim tüm dünyada etkisini gösteren boykot bu firmaların bu kararlarını düşünmeye zorladı.” dedi. MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *