image

Eğitim Bir Sen Batman Şube başkanı Şehmuz Önlü tarafından son günlerde yaşanan eğitimcilere şiddet olaylarıyla ilgili basın açıklaması yayımlandı.

Basın açıklamasında İstanbul Alibeyköy Mahallesi Beste Sokak'taki özel lisede, bir öğrencinin okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu okul müdürü İbrahim Oktugan'a silahla ateş edip okul müdürünün ölümüne neden olduğu odasında uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan Oktugan’ın kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği bu saldırıdan sonra Batman’da da okul müdürü ve öğretmenlerine saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.

Şehmuz Önlü adına yayımlanan açıklamada “07 Mayıs Salı günü Samanyolu Ortaokulunda menfur bir hadise ile karşılaştık. Kendisi de bu okulun velisi olan bir şahıs saat ders saatinde okula gelmiş herhangi bir izin almaksızın okula girmiş. Okul Müdürü ve öğretmenleri diğer öğrencilerin önünde darp etmiş ve tartaklamıştır.  Olaya müdahale etmeye çalışan ve öğrencisini korumak için çabalayan idareci ve öğretmen arkadaşımız da şiddete uğramıştır. İlgili şahıs âdeta eğitim kurumunda terör estirmiştir. Yapılan bu şiddet eylemi asla kabul edilemez. Hafife alınamaz. Görmezden gelinemez. Gündemden düşmesi beklenemez.” Denilerek bu şiddet olayının ciddi bir şekilde ele alınması gerektiği belirtildi.

Basın açıklamasında “Maalesef benzer olaylar sıkça yaşanmaya başlanmıştır. Eğitim çalışanları bazen bu olayda olduğu gibi fiili şiddete maruz kalmakta bazen de psikolojik şiddetin muhatabı olmaktadırlar.  En büyük gayesi bu güzel ülkenin çocuklarını milletini ve memleketini seven insani değerleri esas alan bir anlayışla yetiştirmek için mücadele eden öğretmenlerimize karşı yapılan bu çirkin davranışı şiddetle kınıyoruz. Bizim kültürümüzde bizim medeniyetimizde öğretmen eli öpülen insandır. Bilgi ve hikmeti temsil eder. Çocuklar bizim gözbebeğimizdir. Onların arasında yaşanan küçük tartışmalar okulda çözülür. Bu da eğitimin bir parçasıdır. Şiddete uğrayan öğretmenimizin, öğrencimizin ve diğer öğrenci ve öğretmenlerin ciddi bir travma yaşadıkları aşikardır. Burada yapılan saldırı bütün öğretmenlere ve eğitim camiasına yapılmıştır. Şiddet, her geçen gün artmakta, farklı faillerle yeni kulvarlar bulmakta, en uzağında olması gereken yerlere bile girmekte; toplumsal bağlarımızı çözmekte, geleceğimizi karartmaktadır. Toplumsal değerlerimiz erozyona uğramakta, insana saygı azalmakta, hürmet yerini şiddete bırakmaktadır. Geleceğimizin mimarı eğitimcilerimiz, ince bir sanatı icra ederken kaba bir muameleye maruz kalmaktadır.” denilerek eğitimcilerin korunması gerektiği, okullardaki şiddetin sona erdirilmesi için çözüm bulunması gerektiği belirtildi.

Eğitim çalışanlarına yönelen şiddetin genel ve yaygın bir görünüm arz etmesi, psikolojik ve sosyolojik kökenleri olan toplumsal bir sorun hâline geldiğini gösterdiğini belirten Önlü, şiddeti önleyecek önemli bir aktör olması gereken eğitimcilerin maalesef şiddetin mağduru durumuna geldiğini eğitimcinin itibarını artıracak, konumunu güçlendirecek, onu tehlikelere karşı koruyacak tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Bu konuda yetkili kişi ve kurumlardan sivil toplum örgütlerine kadar toplumun tüm katmanlarına sorumluluk düştüğünü belirten Önlü başta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün eğitim camiası, siyasiler, mülki idareler, aydınlar, gazeteciler, ailelerin bu konuda sorumlu davranması gerektiğini belirtti.

Herkesi ilgilendiren, herkesin ilgili olduğu bir meselede, toplumsal duyarlılık bilinci ve farkındalık oluşturmak için herkesin yapacağı bir şeyin mutlaka olduğunu belirten Şehmuz Önlü, mevcut düzenlemelerin caydırıcı olmadığı, bilakis şiddeti beslediğinin artık görülmesi gerektiği sorun üreten bir sistemin çare olamayacağı yapılması gerekenin, medeniyet değerlerimizi merkeze alan bir kültür seferberliğine ve eğitim programına geçmek olduğunu dile getirdi.

“Eğitim merkezli düzenlemeler ciddi bir duyarlılık ve sorumlulukla yeniden tanzim edilmelidir. Öğretmenlik mesleğine itibar kazandırılmalı, eğitim çalışanlarımız saldırılara açık, korumasız, korunaksız, güvensiz bırakılmamalıdır. Çocuklarımızı, umudumuzu, geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz her bakımdan korunmalı, etkinleştirilmelidir.  Eğitimciler Birliği Sendikası olarak bu ve benzeri olaylara asla duyarsız kalmayacağız.” diyen Önlü bu olayın takipçisi olacaklarını olayın faillerinin hukuk önünde hesap vermesi için her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceklerini belirtti. MURAT ORHAN                                                                             

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *