482

 

 

Peygamber Aleyhisselam en ufak bir bahaneyi bile kabul eder, düşmanını derhal affederdi. Düşman korkudan dahi olsa imanını ikrar edince, niyetine bakmaz, ona kucak açardı. Üsame olayı buna en iyi örnektir. Peygamber Aleyhisselam şirkte inat eden Cüheyne Kabilesinin boylarından Hurka Boyunu yola getirmek için bir grup İslam askerini o aşiretin üzerine gönderdi. İslam birliğinin içinde peygamber Aleyhisselamın manevi evladı Zeyd’in oğlu Üsame de vardı.

Müslüman askerler Hurka Boyunun bulunduğu yere gizlice yaklaştılar. Şafakla beraber müşriklere ani bir baskın yaptılar. Müşriklerin de karşılık vermesi üzerine çetin bir çarpışma başladı.

Müşriklerin arasında Mirdas b. Nüheyle adında biri vardı ki, adam tam bir pehlivandı. Yaman bir savaşçıydı. Müşrikler karşı saldırıya geçtiklerinde Mirdas amansızca çarpışıyor, geri çekildiklerinde ise Müslümanları kabilesinin yanına yaklaştırmıyordu. Üsame ile Ensar’dan bir Müslüman zor bir çarpışmanın sonunda Mirdas’ı köşeye sıkıştırdılar. Mirdas kıstırıldığı yerden kurtulamayacağını anlayınca kılıcını yere attı.

-La ilahe illallah! diye bağırdı.

Ensari Müslüman, Mirdas’ın kelimeyi şehadet getirdiğini görünce geri çekildi. Ancak Üsame adamın şehadet getirmesine bakmadan üzerine hücum etti ve onu oracıkta öldürdü.

İslam birliği Medine’ye dönünce Peygamber Aleyhisselamın olaydan haberi oldu. Son derece üzüldü ve kızdı. Öfke içinde Üsame’ye:

-Ey Üsame! dedi. Adam, “ La ilahe illallah” dediği halde onu öldürdün, öyle mi?

Üsame bin Zeyd, kendisine hiç böyle kızmamış olan sevgili Peygamberin öfkesi karşısında derin bir pişmanlıkla sarsıldı.

- Ya Resûlallah, ölümden korktuğu  için o sözü söyledi! diye kendini savunmaya çalıştı. İmanında samimi değildi.

-Nerden biliyorsun? Kalbini açıp baktın mı?

Üsame yutkunarak sustu. Peygamber Aleyhisselam aynı öfkeli sesle sözlerini sürdürdü.

-Ey Üsame! La ilahe illallah diyen bir adamı öldürmen karşısında senin azab görmeni kim engelleyebilir?

Peygamber Aleyhisselam bu sözü o kadar çok tekrarladı ki, Üsame: “Keşke daha önce Müslüman olmasaydım da Resûlullah’ın öfkesine uğramasaydım! diye temenni etti. “Keşke İslam’a bugün girseydim, böylece o adamı öldürmemiş olsaydım!”

Üsame, mahcubiyet içinde eriyerek:

-Allah’a söz veriyorum ya Resûlallah! dedi. Bundan böyle “La ilahe illallah” diyen hiç kimseyi öldürmeyeceğim…

İşte, biz böyle bir Peygamberin Ümmetiyiz. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır!


Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *