482

 

Yasin ve şehit arkadaşlarının mahkemesi bir samimiyet testi görevi görmeye başladı. Yasin ve arkadaşlarının kanları üzerinden siyaset yapanlar iş onların katillerini bulup yargılamaya gelince ne yazık ki yan çizmeye başlıyorlar.

6-8 Ekim vahşetini bilmeyen yok. PKK’li çeteler herkesin gözleri önünde, zılgıtlar eşliğinde Yasin ve arkadaşlarını vahşice katletti. Alçakça işkencelerle katledildiler gencecik canlar. Ellerinde ne silahlar vardı ne de kimseye saldırmışlardı. İnanç ve dini kimliklerinden ötürü Kürdistan hainlerinin hedefi oldular.

Saldırganların kimlikleri belli… Görüntüleri ortada. Ne yaptılarsa kameralar eşliğinde yaptılar. Sıradan insanların bile saldırganları teşhis edeceği görüntü ve fotoğraflar sosyal medyada arz-ı endam ediyor. Ki polislerin elinde bu görüntülerin çok daha detaylısının mevcut olduğu kesin. Yani katiller belli. Cinayetlerin failleri meçhul değil.

Polisten bahsederken şunu belirtmeden geçmeyeceğim. Katliam esnasında Yasin ve şehit arkadaşlarının sığındıkları ev sahibesi kadının telefonla polisi imdada çağırma kayıtları medyaya düştü. Ses kaydında kadının feryatları, çığlıkları, imdat çağrıları, o esnada yükselen korkunç bağırtılar karşısında polisin takındığı pişkin ve vurdumduymaz tavır insanı dehşete düşürüyor. Ev sahibesi kadının olayı anlatırken ki panik halini hiç önemsemeyen polis sanki yaşananlar basit bir hırsızlık olayıymış gibi kadınla dalga geçer gibi konuşuyor. Kadının panik halini hiç önemsemiyor. Pişkin bir tonla kadına adresi tekrarlatıyor.

Bu ses kaydının da gösterdiği gibi polisin katliama göz yumduğu, katliamdan haberdar edildiği halde olay yerine gitmediği gün gibi ortada.

Kısacası vahşetin failleri, vahşetin azmettiricileri ve vahşetin göz yumucuları ortada oldukları halde hükümet bu konuda ciddi hiçbir adım atmıyor. Ciddi bir adım atmayı bir kenara bırakın davayı sulandırmaya çalışıyor. Katliamı unutturmaya çalışıyor.

Hükümete bağlı adalet bakanlığı ne yaptı. Önce mahkemeyi Diyarbakır’dan aldı. Yasin ve arkadaşlarının mahkemesi Ankara’da devam ediyor. Diyarbakır nere, Ankara nere? Şehit aileleri her mahkeme işlerini güçlerini bırakıp Ankara’nın yolunu tutuyorlar. Mağduriyet üstüne mağduriyet… Bütün bunlar yetmiyormuş gibi mahkeme katilleri adil bir şekilde yargılayıp mahkûm edeceğine mağdurlarla uğraşıyor. Adeta şehit ailelerini cezalandırmaya çalışıyor. Katiller belli olduğu halde mahkemeyi ha bire ileri bir tarihe atıyor.

Şehit aileleri ve avukatları sonunda patlama noktasına geldiler. Hiçbir taleplerini önemsemeyen ve mahkemeyi sulandırmaya çalışan hâkimleri protesto edip duruşma salonunu terk ettiler.

İşlerine gelince Yasin ve arkadaşları için gözyaşı döken, şehit ailelerini programlara çıkaran hükümet yanlısı basın bu haksızlıkları ya hiç görmüyor ya da çok cılız bir şekilde kamuoyuna yansıtıyor. Açıkça bir samimiyet testinden geçiyor hükümet ve ona yakın medya.

Eğer hükümet Yasin ve arkadaşlarının katledilmesine gerçekten üzülmüşse, içi yanıyorsa neden katilleri yargılama konusunda gevşek davranıyor? Neden mahkemenin sulandırılmasına göz yumuyor? Katiller ve azmettiricileri konusunda neden ciddi adımlar atıp soruşturma başlatmıyor. Yoksa şehitlerin kanları onlar için rakipleriyle mücadelede bir propaganda aracı mı? Muhaliflerini köşeye sıkıştırmak için yeri gelince kullanılan bir argüman mı?

Böyle değilse şehit ailelerinin bunca mağduriyeti ve mazlumiyeti karşısında niye tepki yok? Niye şehit ailelerinin adalet arayışına destek vermiyor?

Ne yazık ki ilk günden beri ben hükümetin samimiyetine inanmadım. Nasıl ki hükümet Cevzet Soysal olayını paralel yapıyla mücadelede bir argüman olarak kullandı, aynı şekilde Yasin ve arkadaşlarının alçakça katledilişlerini de PKK’ye karşı bir koz olarak kullanıyor.

Eğer böyle değilse hükümet ve hükümet yanlısı medya şehit ailelerinin feryadına kulak vermeli. Şehit babası Mehmet Gökgöz’ün şu çağrısına kulak vermeli:

“Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan, her gün Yasin ve arkadaşlarının adını meydanlarda anıyorsunuz. Madem bu kadar samimisiniz, madem içiniz yanıyor, neden bu davaya sahip çıkmıyorsunuz? Gelin ve burada olanları görün. 6-7 Ekim katliamının azmettiricileri olan HDP’liler mecliste ayak ayaküstüne atıp keyiflerine bakıyor. Sizden isteğimiz; katilleri yakalayın, katilleri! Azmettiricileri yakalayın. Biz böyle bir adaleti kabul etmiyoruz.”

Evet, Yasin artık bir samimiyet sınavı… Şehit Yasin ve arkadaşlarının davası herkes için bir samimiyet testi olmaya doğru gidiyor. Yasin ve şehit arkadaşları için dökülen gözyaşlarından hangisinin içten, hangisinin timsah gözyaşları olup konjüktürel ve çıkarsal olduğu bu dava karşısında takınılacak tavırdan belli olacak.

 

Ne yazık ki dökülen gözyaşlarının çoğunun timsahi olduğu şimdiden belli olmuş gibi…

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *