5

Genel seçimlerin en çok konuşulan partilerinden biri HÜDA PAR oldu. Seven hoş sözlerle partiyi överken sevmeyenler de eline cımbızı alıp nereden bir şeyler cımbızlayabilirim diye partinin programını ve geçmiş açıklamalarını adeta laboratuvar ortamında incelemeye başladı. Kendince açık olarak gördüğü bazı konular üzerinden HÜDA PAR’ı karalamak istendi. Parti genel merkezi art niyetli açıklamalara usulünce ve gayet güzel bir üslupla cevap verdi.

Birkaç gün önce HÜDA PAR’ın parti programı yine gündemdeydi. Dostça yaklaşıp okumak isteyenleri tenzih ederek söylüyorum. Parti programını okuyup anladıktan sonra çarpıtarak medyada işleyen, köşe yazılarına taşıyan ve iftiralarını mecliste dile getiren bir güruh var. Bu adamlar gerçekten anlamadı mı parti programını? Hayır, hiç sanmıyorum. Aksine çok iyi anlamış ki çarpıtma ihtiyacı hissediyor.  Bunu neden yapıyorlar sorusunu sorma hakkımız var ama onlar bu soruya doğru bir cevap verecek mi? Ondan emin değilim.

Ne diyorlar? Peki,

-HÜDA PAR federasyon ve özerklik istiyor, bu bölücülüktür.

Peki, HÜDA PAR programında ne diyor onu olduğu gibi aktarıyorum.

YERİNDEN YÖNETİM VE YEREL YÖNETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ başlığının son paragrafında;

Mevcut merkezi ve yerel devlet organizasyon yapısının ıslahı ile beraber, mevcut yapının tabu olarak kabulünden vazgeçilerek olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir. Toplumun huzur, refah ve güveni için gerekli olduğunun toplumun çoğunluğu tarafından kabulü halinde bu modeller uygulanabilmelidir.

Bu paragraftan HÜDA PAR özerklik istiyor, bölücüdür gibi anlamlar çıkaranlar ya okuduğunu anlamıyor cahildir ya da okuduğunu anlayıp çarpıtanlar kategorisine giriyor. Özerklik gibi yönetim sistemlerin korkusuzca tartışılmasını istemek ne bölücülüktür ne de özerkliği istemektir. Her fikrin konuşulmasını istemek her milletin, ideolojinin işine gelir. Ayrıca devamında yerel yönetimlerin güçlendirilmesi demek halkın kendini yönetimde daha çok hissetmesidir. Bırakalım halk nasıl yönetilmek istiyorsa o karar versin. Ayrıca sorunlarını merkeze götürmeden yerelde çözerek aslında bir yönüyle merkezin işini hafifletmek demektir.  Eyalet sistemi, özerklik ve federasyon gibi sistemler zaten yaygındır. Avrupa ülkelerinde, ABD vb. ülkelerde zaten bu sistemler oturmuş durumdadır ve bu ülkeler hiçbir zaman biz bölüneceğiz korkusu içerisine girmedi.

Burada HÜDA PAR’a saldıranların ismini zikretmek istemiyorum. Çünkü çok önemli kişiler olduklarını düşünmüyorum. Ama milletimizi yalan dolanlarla kandırmaya çalışan bu kesim başarılı olamayacağını bilmelidir. HÜDA PAR milletin gönlündeki yerini almış ve çok güzel bir teveccühle her geçen gün kendini daha iyi anlatıyor. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *