4


             İnsanı, hayatı ve evreni anlamlandırma sürecinin en büyük destekçisi okumayla beraber tefekkürdür. Bu sebeple olacak ki Rabbimizin ilk emri “oku” olmuştur. Bu emirle beraber okuma ve bundan elde edilen ve adına “ilim” dediğimiz bütünlük hep değerli kabul edilmiş, bunu elde edenlere “alim” denilmiş ve bu kesimler toplumda saygıya değer görülmüşlerdir.  

         Gandi’nin: ”Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür; düşünceleriniz, duygularınıza dönüşür; duygularınız, davranışlarınıza dönüşür; davranışlarınız, alışkanlıklarınıza dönüşür; alışkanlıklarınız, değerlerinize dönüşür; değerleriniz, karakterinize dönüşür; karakteriniz, kaderinize dönüşür.” sözü insanın başkaları tarafından kurgulanabilir bir varlık olduğunu ortaya koyar. Gerçekten de insanın söylemleri, duygu ve davranışları, içinde bulunduğu sosyal çevresi, yaşadıkları, gördükleri, dinledikleri, izledikleri ve bilhassa okudukları kişiliğini oluşturmada önemli hususlardır.

             Şeytandan devraldıkları görevin gereğini yapan küresel güçler ince hesaplarla geleceğimizin teminatı gençlerimizin ne okumaları gerektiğine de karar vermiş durumdalar. El-Hakim’in dediği gibi, Edebiyat ürünü eserler; kabalıkları, özgür duyuşları ayaklandıran değil, en asil ve en yumuşak duyguları canlandıran olmalıdır. Ancak edepten, hayadan, sanat ve estetikten zerre miktarı iz taşımayan anlattığı hikayelerde küfürlü kaba sözleri sıradan sözcüklermiş gibi kullanan, erişimi kolay, ucuz, gençlerin ellerinden bırakmak istemedikleri bir kitap furyasıyla karşı karşıyayız: Wattad (Genç Kurgu Kitapları)

             Wattpad, 2006 yılında bir okur-yazar uygulaması olarak sanal alemde kuruluyor. Bu furya son dönemde dünyanın her yerinden okuyucuya kolaylıkla ulaşabiliyor. Bu uygulamanın Türkçe versiyonunda şu anda 7 milyon hikaye ve 3 milyondan fazla takipçisi bulunuyor. Bu rakamlarla Türkiye dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Sansürsüz, her türlü içeriğe ulaşılabilir, okunabilir olması, paylaşılan hikayelerdeki çarpık ilişkiler, cinsel içerik, toplumsal gerçeklikten uzaklaştırılmış kadın erkek rolleri ve daha çocuk yaştaki körpe beyinlere iletilen kadın erkek ilişkileri ve bunun sonucunda muhatapların psikolojilerinde bıraktığı ağır hasarlar bu kitaplarla ilgili akla gelebilecek ilk bilgiler.

      Manevi yönleri zayıflamış bir toplumda kendisini bir kalıp içerisinde hisseden ve yaş dönemi itibariyle kendi özgürlük alanını var olan değerlerle çatışarak ifade etmeye çalışan, yaşadığı ana ve geleceğe ben merkezci bakan günümüz gençlerinin espiri anlayışı içerisine merak duygusu katarak oluşturulan bu kitapların en önemli özelliklerinden biri de bütün bireysel ve toplumsal ahlaki değerleri bayağı göstererek basitleştirmek, sınır tanımadan bencilce (özgürce!) hareket etmeyi ise en önemli ahlaki değer olarak vaaz etmektir. Yaş grubuna göre ,güya, iyi kurgulanmış merak duygusu kisvesi altında gençleri cinsiyetsizleştirme çabaları, aile, okul, öğretmen gibi toplumsal yapının önemli yapı taşlarını anlayışsız, düşüncesiz, empati kuramayan, gençler tarafından dikkate alınmayan kişiler olarak gösterme, cinselliği ön planda tutma, küfürlü ve argolu konuşma bu kitapların esprili ve kurgulu dünyasında alttan alta verilen unsurlar olarak göze çarpmaktadır. Bu düşünce biçimi içerisine düşmüş gençlerimize bireysel ve toplumsal değerler bakımından bir çıkış noktası oluşturamamamız hepimizin eksiğidir.

      Belki de Wattpad kitaplarının bu kadar yaygın olmasının bir nedeni de küçük yaşlardan itibaren sürekli olarak ne yapması gerektiği konusunda yönlendirilen gençlerin kendilerine ait bir dil-dünya oluşturma gayesi olabilir.

Wattpad tam da günümüz internet çağı gençlerinin arayıp da bulamadığı “kaçış” vesilelerinden biridir. Sosyal medyanın sunduğu acımasız gerçekliklere, sanal ve abartılı yönelimlere karşı bu kitaplar; içe kapanmayı ve pembe bir dünya vaad ediyor. Bu da ister istemez sapkınlığa varan bir bağlanma veya reddetmeleri, sorunlu ilişkileri, erken cinsel deneyim travmalarını beraberinde getiriyor.

    Bütün bu bilgileri birleştirdiğimizde Wattpad (genç kurgu) kitaplarının sanatsal değerinin oldukça düşük seviyelerde olduğu gözlenmekte ve gençlerde meydana getirdiği-getireceği zihinsel ve ahlaksal seviyesizliğe karşı önlem alınması gerekmektedir.      

        Anne-babalar ve öğretmenler, bu sinsi tehdidi - tehlikeyi detaylıca öğrenmeli ve çocuklarının – öğrencilerinin neyi okuduklarını mutlaka bilmeleri gerekir. Tehlike tespit edildiğinde ise bunun ustalıkla savuşturulması gerekir. Zira burada da zor kullanmak, tehdit etmek işe yaramayacaktır. Bu kitapların müptelası olan gençlerin, bu kitaplara tutku ile bağlandıklarını akıldan çıkarmayalım.   

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *