0

 

Azadi insiyatifi yani Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslamî İnisiyatifi… Bugünlerde Hdp ile anılan bu yapı, kısa bir süre önce insiyatif oluşumdan hareket kararı aldılar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin adayını destekleyeceklerini açıklamalarıyla HDP’ye yakın olacaklarının sinyalini vermişlerdi.  Aralarında Sıtkı Zilan, Yavuz Delal, İbrahim Sediyani  gibi önemli şahsiyetleri de içinde barındıran İnsiyatif, 10 Haziran  2012’de Diyarbakır’da kuruldu. Kuruluş aşamasından partileşmek için hareket aşamasına geçti. Tabii bu arada bazı fikri anlaşmazlıklardan dolayı kurucu birkaç üye ayrıldıklarını açıkladı.

Aslında Kürdistan  (Bakur) için siyasi sahanın genişlemesi açısından, Tekçi ve  kutupçu bir siyasi arenadan tıpkı Kürdistani çıkışlı diğer oluşumlar -Hüda Par, Hak Par, Kadep, Ddkd, Kdp-t  - gibi partilerin kurulması Kürtler açısından çoğulcu bir siyasi tercih için önemli bir gelişmeydi. Bu anlamda Azadi İniyatifinin Osmanlının son dönemlerinde kurulan geçmişte Azadi oluşumu adıyla nam salan ve Şeyh Said’İn yolunun takipçisi bir siyasi anlayışla politika yapacaklarını söylemeleri, Hüda Par’ın ardından islam referanslı kürd orjinli hareket olmaları Kürtler için önemliydi. Özellikle Hdp eksenli düşünmeyen seçmen için alternatifti. Lakin bu alternatif maalesef  Hdp’nin 2015 seçimlerine parti olarak girme kararı alana kadardı. %10 barajının aşılması için Hdp ve bileşenleri Bölgede kendilerine tâbi olabilecek partileri dolaşması ve kendi bünyesinde barajın aşılması için destek  turlarına çıkması; Henüz siyaset sahnesine çıkmaya hazırlayan çiçeği burnunda  Azadi hareketi’nden karşılık geldi. Koalisyona evet diyeceklerini açıkladılar. Doğrusu destekleri kendilerini bağlar; ama kendileriyle çeliştiklerini söylememizde yarar var sanırım. Kuruluş aşamasından hareket aşamasına söylemleri ve şuan  uygulamalarının birbiriyle zıtlaştığını söylemekte yarar var. Bu kardeşlere bazı hatırlatmada bulunalım. İnsanoğlu balık hafızalıdır derler bizde bazı gerçekliği hatırlatmaya yardımcı olalım.

Öncelikle Hdp;  Türkiyelileştiğini, bu yüzden Bdp’yi lağvettiklerini, ulusal ve Türk solcularının oylarını alabilmek için İsim değiştirdiğini tüm kamuoyuna açıkladılar. O halde Azadi, Kürdi söylemlerini bırakıp Türkiyelileşecek mi ya da Hdp’yi bu amacından vazgeçirtip Kürdileştirecek mi? Galiba Türkiyelileşme vagonuna sizi de dâhil edip erozyona uğratacaktır. Geçmişte dindar hassasiyete sahip sizler Koalisyon -ki ne denli koalisyon denilebilir o da şüpheli- adıyla siyasal çalışmalarınızı pasifize edip Hdp ve bileşenlerine feda edeceksiniz. Koalisyon sonucunda inanın Azadi diye bir hareket kalmasa hiç şaşırmayacağız nitekim nice oluşumları içinde eritip siyasal sahneden silip attılar.

Hdp her seçim öncesi yaptığı bir taktik gereği Sayın Altan Tan’ın dediği gibi:” DTK içindeki "bir grubun", İslami kesimle sıhhatli bir ilişki kurulmasını engellediğini, onların kafasında;Türkiye Cumhuriyeti nasıl Diyanet İşleri'ni kontrol ediyorsa biz de kendimize göre bir İslamcılık ortaya koyalım, kontrol edebileceğimiz Müslümanlarla, İslamcılarla ittifaka girelim ve mümkünse bunları da bir süre sonra PKK'lileştirelim. Bu yanlış bir proje. Herkesin PKK'li olmasına gerek yok; adam İslamcı olur, demokrat olur, senden farklı düşünür ama Kürtlerin hak ve hukuk mücadelesine destek verir; Kürt olarak da verir, Türk olarak da verir."demeci de gösterdiği gibi amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Seçim öncesi  kendine tabi olabilecekleri belirleyip bir koalisyon içinde ittifak kurarak halka işte biz tüm Kürtleri ve dindarları da temsil ediyoruz mesajı verilerek bozulan imajını tazeliyor. Yani ey Azadi, anlayacağın adamların projesine hizmet ettiğin kadar varsın gerisi angarya…

Bugüne dek islami sahadan Altan Tan, Şerafettin Elçi, 28 Şubatta başörtüsü mücadelesiyle simgeleşen Hüda Kaya ve Mazlum Der’in eski genel başkanlığını yapan Ayhan Bilgen gibi şahsiyetleri  içine alan yapı,  6-8 Ekim’de vahşice katledilen dindar gençlerle bozulan imajını toparlayabilmesi için şimdi de yeni kurbanlar arıyor!!! 

 

Özelde Azadi hareketi için ve genel de bölge de siyaset yapan diğer gruplar içerisinde koalisyona destek verme sinyali yakanlar bir daha teferruatlı düşünsünler. Bazılarının siyasi emellerine hizmet edeceklerdir. Bence bu güzel yapıları heder etmeyin. Kürdistan dar kalıplarından tekçi hegemonyadan sıyrılabilmesi için çok sesli siz yapılara da ihtiyacı var. Şeyh Said'e, Bedizüzzaman’a, Molla Mustafa’ya, Şeyh Ahmed-i Xanê’ye , Cezeri ve Bateyi’ye yabancı olanlara karşı İslam referanslı örf, adet  ve ananeleriyle tutarlılık arz eden yapılara bu halkın çok ihtiyacı vardır.Nitekim bu gün için sırf farklı düşünmesinden dolayı sürekli saldırıya uğrayan ve uzun vadede kürt siyasi arenada ciddi bir karşılık bulabilecek Hüda Par’a bunca yapılanlar göz önündeyken bunları  gözardı ederek Ulusalcı sol, marksist ideolojik  yapının maşası olmayın derim.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *