481

 

Bir süredir Batman ve Türkiye’nin gündemini meşgul eden TPİC emekçilerinin haklı mücadelesini kamuoyunda daha çok yer etmesi için ve konunun daha iyi anlaşılması açısından Gazeteniz Batman Rehber olarak bir dosya açıyoruz.

TPİC’İN KURULUŞ YILI 1988

TPİC 1988 yılında TPAO’ya bağlı olarak Yurtdışında sondaj çalışmalarında kullanılmak üzere kuruldu. Lakin 2007 yılından bu yana TPAO’yu temsilen yurtiçinde sondaj ve kuyu tamamlama hizmetleri vermekteydi. TPAO ve TPİC yöneticilerinin aralarındaki sorunlarından dolayı 22/01 2013 yılında Bakanlar kurulunun kararıyla TPİC’in sermayesi 150 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarılarak bir başka kamu kuruluşu olan Botaş’a bağlanıp resmi gazetede yayımlandı. Buna göre Resmi Gazete’de; TPAO'ya bağlı olarak kurulmuş olan TurkishPetroleum International Company Ltd. Şirketinin (Tpic’in) sermayesi 150 milyon dolarından 500 milyon dolara çıkarıldı. Söz konusu sermaye artırımının tamamı, nakden ve defaten TPAO'nun özkaynaklarından ödendi. TPAO'ya ait Turkish Petroleum International Company Ltd. Şirketi (Tpic’in)hisseleri, öngörülen sermaye artırımını ve ödemeyi müteakip bedelsiz olarak, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'ye (BOTAŞ) devredildi. Turkish Petroleum International Company Ltd. Şirketine (Tpic’e) ait TP Petrol Dağıtım A.Ş. hisseleri ise bedelsiz olarak TPAO'ya bağlı Turkish Petroleum Overseas Company Ltd. Şirketine (Tpic’e) aktarıldı. Bu karar kapsamında yapılacak sermaye artırımı ve hisse devirlerine ilişkin işlemler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının koordinasyonunda Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve ilgili kuruluşlar tarafından yürütülecek. Bundan da anlaşılacağı üzere TPİC gün be gün kar ederek Devlet’in ekonomisine katma değer sağlamış, bir kamu kuruluşundan (TPAO’dan) bir diğer kamu kuruluşuna (Botaş’a) resmi gazetede yayımlanarak bağlanmıştır.

14 SAAT ÇALIŞAN DONANIMLI İŞÇİLER

TPİC işçileri 12 saat mesaiyle yol gidiş-gelişleriyle 14 saate varan çalışma mesaisiyle petrol sondajında çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığının müfettiş raporlarının belgeleriyle de asıl işi yapan kalifiyeli ve donanımlı personelden müteşekkildir. Dağ, bayır, kar, kış boran, yağmur, çamur demeden yeraltı kaynaklarını çıkartarak bölgeye, ülke ekonomisine kar sağlamıştır. 25 yıldır enerji piyasasında ülke ve bölge ekonomisine ciddi katkısı olan TPİC her ne olduysa 25/12/2014 günü TPAO’nun bir kararıyla sondaj hizmetlerini durdurduğunu açıklıyor.

710 PERSONEL İŞSİZ KALMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

TPAO ve TPİC yöneticilerinin kendi aralarındaki sorunları yüzündenTPİC’in 960 personelinden Ege bölgesinde petrol sondajı harici sondaj yapan, jeotermal enerji hizmetinde bulunan üç kule dışında Doğu ve güneydoğu bölgesinde petrol sondajı yapan ve çoğu Batman, Diyarbakır ve Adıyaman yöresinden olan yaklaşık olarak 710 personel önce iş hakları feshediliyor daha sonra bir gün arayla gelen tepkiler sonucu iş haklarının feshinin durdurulduğunu ve Dünya enerji sektöründeki petrol fiyatlarının düşüklüğü gerekçesiyle personelin standy by‘a geçeceği yani of durumuna düşürüleceği açıklandı. TPAO ve TPİC arasında yapılan protokolde işçilerin of durumundayken (sahaya çağrılmadığı sürece) ücretlerinin asgari ücret üzerinden yatırılacağı ve saha için her an hazır durumda olmaları gerektiği belirtiliyor. Ve bu yapılan anlaşma 6 ay geçerlilik süresinin olduğunu 6 aydan sonra TPAO’nun vereceği karar esas alınacağı belirtiliyor. Aslında burada Batman Milletvekilimiz Ziver Özdemir ve Maliye Bakan’ının Uğraşları sonucu Enerji Bakanlığı ve TPAO Genel Müdürleriyle yapılan görüşmeler sonucu bu protokolün alındığını ve de Petrol iş sendikasının desteklerini es geçmeden belirtelim. Lakin Bu 6 aylık sürec içinde işçilerin sorunlarının çözülmediğinin aksine daha da sarpa sardığı göz önündedir. 6 aylık süre içinde işçiler asgari ücrete mahkûm ediliyor, bir diğeri 6 aydan sonra ne olacağıdır? İşin garibi 6 ay sonrası genel seçimlerinin bitimine denk gelmesidir. Öyle olmazsa bile İster istemez akıllara seçim sonrasına mı bırakılıp unutturulmak mı isteniyor sorusu geliyor? Hükümet kanadının böyle bir düşünceyi akıllardan silmesi için gerekli girişimleri ve açıklamaları yapması gerekmektedir.

TPAO, TPİC’İ GÖZDEN ÇIKARDI

TPAO, TPİC yöneticilerinin anlaşamamaları,TPİC’i gözden çıkarmaya TPAO’yu alternatif bir başka şirket kurma yoluna itti. 2014 yılı içerisinde TPAO kendi bünyesinde TPOCS şirketini kurdu.İddiaya göre 2015 yılı içerisinde TPİC’İ lağvederek personelle beraber TPOCS’a geçirme niyetinde iken ihalenin tekrardan TPİC’e verilmesi ve bunun ardından TPAO’nun Dünyadaki enerji sektöründeki petrol fiyatlarını öne sürerek zarar ettiklerini, bir cari açık oluştuğunu bu yüzden 2015 yılı içerisinde Petrol sondaj faaliyetlerini durdurduğu açıklaması ihalenin TPİC’e verilmesiyle peşi sıra geldi. İşin uzmanlarının aslında petrol fiyatlarının düşüklüğünün bahane olduğu, nitekim şuan petrol varil fiyatlarının 50 doların üzerinde olduğunu, daha önce petrol varil fiyatının 27 dolara kadar düştüğünü ve TPİC’in o dönemde de var olduğunu herhangi bir sondaj durdurma kararının olmadığı; olsa olsa kar marjının düşüklüğünden bahsedilebilir olduğu söyleniyor.

6 BİN AİLE MAĞDUR OLACAK

 

Bir de mağdur edilecek personel sayısına dönecek olursak, Tpic 710 personelinin mağduriyetinden yukarıda söz ettik. TPİC’e  bağlı olarak yemekhane hizmetlerinde çalışan Aşçı ve garsonlar, TPAO’nun numune hizmetini yapan numuneciler, servis ve tanker şoförleriyle mağdur sayısı 1400 kişiye yaklaşmaktadır. Aile sayısıyla çarptığımızda hemen hemen 6000 aileye tekabül edecektir. Bu da Batman’ımız ve Bölge ekonomisi için ciddi bir kayıptır. Zaten iş istihdamının olmadığı yöremizde TPAO’nun bu girişimi yerli petrole darbe girişimi olarak algılanacağı, genelde Bölge ekonomisini sarsacağı; Özelde ise Batman ekonomisine ve esnafına darbe girişimidir. Bu vebalin altından sebep olanlar kalkamayacaktır.Bir an önce bu yanlıştan dönülüp yöremize ve ülkeye katma değer yaratan TPİC emekçilerinin daha iyi şartlarda işlerine dönülmesi ve bu büyük mağduriyetin kaldırılması gerekmektedir. Batman Rehber Gazetesi olarak bu işçilerin mağduriyetinin ortadan kaldırılmasına dek emekçilerin sesi olmaya devam edeceğimizi buradan kamuoyuna deklare ederiz.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *