481

 

Okullarımızda öğrenim başladı. Hayırlı olsun. Dersliklerle, başarı düzeyimizle ilgili bazı sorunlar var ama inşallah zamanla bunlarda hal olacak. TEOG sonucunda iyi puan aldıkları halde istedikleri okula yerleşemeyip açıkta kalan öğrencilerimiz de vardı. TEOG kaldırıldı. Bu yıl TEOG yapılmayacak. Gerçekten TEOG öğrenci ve veliler için bir kâbusa dönmüştü. TEOG’tan kaynaklanan sorunlar da çözülecek inşallah.

Milli Eğitim Müdürü Kurtaran’ın çabalarını takdir ediyoruz. Mevcut eksiklik ve sıkıntıların giderileceğine inanıyoruz. Ancak velileri rahatsız eden bir mesele var ki her kayıt döneminde bu sıkıntılar yaşanıyor ama bir türlü çözülmüyor. Bu yıl da aynı sorun var. Velilerden bağış adı altında zorla para almak. Gerçi yetkililere veya okul müdürlerine sorulduğu zaman böyle bir şeyin olmadığını söylüyorlar ama veliler farklı konuşuyor.

Bu konuda gazete olarak velilerden birçok şikâyet duyduk. Gazeteye gelen velilerimiz kendilerinden bağış adı altında para talep edildiğini, bağış yapmadıkları takdirde sorun yaşadıklarını söylediler. İsim vermek istemiyorum ama dün bazı velilerimiz bize başvurarak kendilerinden bağış olarak yüz lira talep edildiğini, vermek istemediklerinde kayıt konusunda sorun çıkarıldığını belirttiler.

Velilerden bağış adı altında zorla para alındığına dair şikâyetler bir iki okula has değil. Her yıl aynı sorunlar yaşanıyor. Bu durum Milli Eğitim Müdürlüğünün bilgisi dâhilinde mi oluyor, yoksa müdürlerin keyfi uygulaması mı bilmiyorum ama buna bir son verilmesi lazım artık.

Okullarımızın eksiklikleri bulunabilir, toplanan bu paralar da mutlaka bu eksikliklere harcanıyordur. Ama bu eksiklikleri giderecek olan yoksul vatandaşlar değil devlettir, valiliktir. Halkımız zaten fakir. Okul masraflarını zar zor karşılıyorlar. Çoğu ise işsiz… Kimsenin onlardan zorla para almaya hakkı yok. İsteyen gönüllü olarak bağışta bulunabilir. Ama dayatmayla bağış olmaz. Velilerin arasında huzursuzluğa ve sıkıntıya yol açan bu durum giderilmeli.

Okul müdürleriyle empati yaptığım zaman onlara da hak veriyorum. Okullarımızın masrafları çok… Devletten yeterli yardım gelmiyor. Müdürler ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Bunu telafi etmek için işi velilerden para toplamaya vardırıyorlar. Sadece kayıt zamanında değil diğer zamanlarda da bağış isteniyor. Öğrenci sık sık ailesinden para istiyor. Öğretmen okulun masrafları için şu kadar para getirin dediği için.

 

Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürlerini bu konuda rahatlatmalı. Onları velilerden zorla bağış almaya mecbur etmemeli. Müdürler de çözümü yoksul vatandaştan para almakta aramamalı. Okullarıyla ilgili sıkıntıları varsa Milli Eğitim Müdürlüğünü sıkıştırmalı, yoksul vatandaşı değil. Çocuklarını okutmakta zorlanan velilerden iki de bir bağış adı altında para talep etmemeli.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *