481

 

Geçen gün Batmanlı bir siyasetçi ağabeyimizden bir bilgi notu aldım.  Bölgedeki okulların karneye bir hafta, on gün kala ders işlemeyi bıraktığını belirten siyasetçimizin konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

“Bir disiplin dâhilinde yapılan ve süreklilik istenen eğitim öğretim kurallarına riayet edildiği vakit istendik davranış meydana gelir. Ülkemizde son yıllarda otaya çıkan istatistiki bilgiler eğitim sonuçlarının umut vadeden durumda değildir. Bununla ilgili çeşitli sebepler sıralanabilir. İktidarların değişmesiyle hatta ve hatta bakanların değişmesiyle müfredatın değiştiği maalesef görülmektedir.”

 “Bununla beraber bölgeler ve iller arasında yapılan farklı uygulamalar sıkıntı verecek boyutta olmaktadır. Eğiti-Öğretimin birinci döneminin sonuna geldiğimiz bu günlerde bu olumsuzluklar bir kez daha görülmesi bölge halkı olarak bizleri derinden etkilemektedir. Her dönemin başında ve sonunda en az bir hafta kimi yer ve okullarda iki haftaya çıkan derslerin işlenmemesi, kimi öğretmenlerin direk veya dolaylı olarak öğrencilerin okula gelmemelerini teşvik edecek davranışlarda bulunmaları sorunun vahametini göstermektedir. Bunu görmemek için yetkililer adeta çaba göstermektedirler. Yine aynı şekilde öğrenci velileri duruma ilgisiz kalmaları bu işin dolaylı olarak resmiyet kazanmalarına sebep olmaktadır. Batı illerinde ilk günlerinden başlanıp son güne ve son saatine kadar derslerin işlenmesine karşılık buralarda neden uygulanmamaktır.”

 “Eğitimdeki eşitsizliğin belirgin bir örneği olan bu uygulamaya son verilmesini talep etmekteyiz. İl Milli Eğitim Müdürü ve diğer yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmalarını ve kontrollerini yapmaları gerekir.”

Ne yazık ki bir öğrenci velisi olarak aynı duyguları ben de paylaşıyorum. Valimiz, Milli Eğitim Müdürümüz gece gündüz Batman’da eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğinden bahsediyorlar. Bu konularda programlar, etkinlikler düzenliyorlar. Hatta geçen gün Valimiz, Batman’ın TEOG sınavlarındaki derecesinin iyi durumda olmadığını belirterek öz eleştiride bulundu. Herkesi sorumluluk sahibi olmaya çağırdı.

Ancak öbür tarafta her dönem sonunda karne gününe bir hafta, on gün kala dersler boş geçmeye başlıyor. Çoğu öğrenci derslere girmiyor. Öğretmenler de buna ses çıkarmıyor. Derse girmeyen öğrencilere sorduğumuz zaman derslerin boş geçtiğini, gelen öğretmenlerin de ders işlemediğini söylüyorlar. Bu gerçekten üzücü bir durum...

Bölgemizde zaten eğitim sıkıntılı. Seviyemiz ortada. Batı illerine göre çok gerideyiz. Her yıl birkaç hafta da fazladan tatil yapılınca artık varın siz düşünün. Ben bu konuyu gündeme getirmeyecektim ama öğrenci velisi okuyucularımız ve yine kendisi de bir öğrenci velisi olan siyasetçi ağabeyimiz şikâyetlerini iletince bu konuda uyarılarda bulunmak üzerimize borç oldu.

Batı illerinde çalışan öğretmen kardeşlerimize sorduğumuzda son güne kadar ders işlediklerini söylediler. Neden aynı şey doğu illerinde olmasın. Buranın eğitim kalitesini yükseltmek istiyorsak üzerimize düşeni yapmalıyız. Valimiz bu sorunun giderilmesi için gereğini yapmalı. Yine Milli Eğitim Müdürümüz ciddi anlamda denetim mekanizmasını yürürlüğe koymalı.

 

Batman’ımızın eğitimde iyi bir yere gelebilmesi için hepimiz üzerimize düşeni yapması lazım….

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *