image

Özellikle fazla et tüketiminin insan vücuduna zararlı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Nuray Altunkum, kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kurban Bayramı ile birlikte beslenmenin de önemli olduğunu ifade eden Altunkum, sıcak havalarla birlikte et tüketimi konusunda uyarılarda bulunurken et pişirme ve tüketme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Altunkum, kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarının bu dönemde kırmızı et tüketimine özellikle dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

"Kurban kesilir kesilmez pişirip tüketmeyin en az bir gün dolapta bekletin"

Bayramda et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Altunkum, "Kurban Bayramı'nda özellikle kırmızı et tüketimi fazla oluyor. Kırmızı et tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Rigor mortis (ölüm sertliği) oluşur. Bu nedenle kurban kesilir kesilmez lütfen hemen pişirip tüketmeyin. En az bir gün dolapta beklettikten sonra tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Özellikle kronik hastalıkları olanlar kalp, kolesterol, diyabet hastaları kırmızı eti bir porsiyondan fazla tüketmemeli, yağsız ve kızartma, kavurma işlemleri uygulanmadan eti haşlayarak yanında da bol bol yeşillik tüketmelidir." önerisinde bulundu.

"Tatlı seçimine dikkat edelim kalorisi az daha sağlıklı diye fazla da tüketmeyelim"
Bayramda en önemli şeylerden bir tanesinin tatlı seçimi olduğuna dikkat çeken Altunkum, "Tatlı seçerken hamur işi, kızartılmış şerbetli tatlılar yerine daha çok üstlü tatlılar dondurma gibi tatlıları tercih etmeleri daha iyi olacaktır. Bunları da tüketirken kalorileri az, daha sağlıklı diye lütfen fazla miktarlarda tüketmeyelim, miktarına ve sıklığına dikkat edelim." uyarısında bulundu

"Bayramda her gidilen yerde sunulan aynı gıdaları tüketmeyelim"

Bayramda her gidilen yerde sunulan ikramların tüketilmemesi noktasında uyarıda bulunan Altunkum, "Bir yerde çay, bir yerde kahve, bir yerde meyve, bir yerde tatlı gibi her yerde bir şeyler bölüşelim, her yerde bunları tüketirseniz fazlaca kalori almış olursunuz. Bu ürünlerin şeker ve yağ oranları çok yüksek olduğu için yaz aylarında diyare (gün içinde birden fazla defa sulu dışkılama) karın ağrısı gibi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle çikolata ve lokum tüketimine de dikkat edelim." şeklinde konuştu

"Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidelim"

Bayram ziyaretlerinde özellikle yürüyerek gidilebilecek yerlere de yürüyerek gidilmesi noktasında tavsiyede bulunan Altunkum, "Gideceğiniz yerler gündüz ve sıcak değilse yürüyerek gidin, yürüyerek gidemeyecekseniz akşam saatlerinde kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Özellikle şeker oranı yüksek, gazlı hazır meyve suları yerine ayran, maden suyu, ev yapımı limonata, evde yapılmış kompostolar gibi içecekleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *