Batman Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla 20 Ekim Cumartesi günü onlarca yazarın katılımıyla ikinci defa kitap fuarı açılışı gerçekleştirildi.

Onlarca stanttın yer aldığı etkinlikler ve imza günleri yapılacak olan fuarda 96 yayınevi 75 yazar ile katılacak. Açılışa yoğun ilgi gösterilirken fuarın 28 Ekim’e kadar 09.00 ila 21.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağı belirtildi.

Batman’da son dönemlerde güzel çalışma ve etkinliklere şahid oluyoruz. İlki geçen yıl yapılan "Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" ile "Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık" fuarlarından sonra “Batman Her Yerde Okuyor” kampanyası ve kitap fuarının 2’nci kez açılması ile Batman’da okuma alışkanlığının yaygınlaşması ile kültür dünyamıza önemli katkısı olacaktır.

Fuarın açılış töreninde söz alan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, 2000 yılında Türkiye’de basılan kitap çeşitliliği başlığı sayısının 12 bin 580 olduğunu belirterek, “Geçen sene bu rakam 60 bin 335’e geldi. ISBN almayan kitaplarla beraber bu ülkede 66 binin üzerinde kitap basıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu rakamla biz dünyada 10’uncu sıradayız. Bu iyi bir rakam ve iyi bir yer ama bizim için yetmez. Batman’ı gördükten sonra bizim hedefimiz ilk 5 olacak.” dedi.

Vali Ahmet Deniz’de Türkiye’de geçmişte kitap okumayla ilgili ciddi sıkıntının olduğuna dikkat çekerek, “Gelişmiş ülkelerle kıyasladığımız zaman okuma rakamlarımız çok iç açıcı değildi. Son yıllarda artmaya başladı, daha iyisini yapmamız lazım. Çünkü geçmişte bir cihan imparatorluğu kurduk. Bunun temelinde bilgi vardı, ilim, irfan vardı. Dünyaya hükmettik. Sadece kılıçla, kalkanla at sırtında Viyana kapılarına gitmedik. Ne zaman bilgiden, kitaptan uzaklaştık o zaman sıkıntılarla karşılaştık.” diyerek okuma ve bilgi toplumunun önemine işaret etti.

Fuarda geçen yıl olduğu gibi Batmanlı yazarlara özel bir önem verilmesi dikkat çekti. Bu güzel adım yazarlarımızın tanıtımına katkı sağladığı gibi, şevklerini artırmaya ve daha güzel eserler kaleme almalarına vesile olacaktır.

Birbirinden değerli yayınlar ve eserlerini görmek için mutlaka ailece fuarı ziyaret edelim. Özellikle Batmanlı yazarlarımıza ve yayınevlerimize sahip çıkalım. Aynı şekilde; fuara imza ve konferans vermek için gelen ülkemizin birer değeri olan yazarlarımıza da bölgemizin misafirperverliği, sıcaklığını ve erdemini göstererek, onları en güzel şekilde ağırlayalım. Böylece bölgemiz hakkında yapılan bilinçli karalama propagandalarına karşı doğruyu ortaya koyalım.

Bu arada kitap ve okuma konusunda seçici olmamız gerekir. Kitap ilaç gibidir. ‘Her ilaç her hastaya şifa vermez’ gerçeğini göz ardı etmeyelim. Her ilaç tavsiye edeni de doktor yerine koymayalım. Yanlış ilaç hastalığı tedavi etmek yerine artırır. Onun için kitap seçiminde ilaç gibi hassas olmalıyız. Evet, Kur’an ilk inen ayetinde “oku” diye emrediyor; amma devamında “Yaratan Rabbinin adıyla oku” diyor. Bizleri ve neslimizi dalalete sevk edecek bilinçli bir proje dahilinde yazılmış matbu eserlere ‘kitap’ diyerek aklayamayız. Burada seçici olmak zorundayız. Aziz Nesin’de, Selman Rüşti gibi şeytanlarda sözde kitap yazdılar. Ancak amaçlarının insanları Hak yoldan saptırmak olduğunu unutmayalım. Özellikle de gençlerimize ve çocuklarımıza tavsiye edeceğimiz kitaplara hekim hassasiyeti ile yaklaşmalıyız.

Kitap fuarı ve okuma demişken, Batman’ın bu alanda en büyük eksikliği konferans salonu yetersizliğidir. İl Kültür Turizm Müdürlüğü konferans salonu ve birkaç kurumun konferans salonu var. Ancak 300-350 kişilik olduklarından yetersiz kalıyorlar. Gerek resmi programlar, gerekse STK’ların ve partilerin; konferans, seminer, panel ve kongreleri için yeterli sayıyı kaldıracak bir yerimiz yok. Tanınan ve sevilen bir yazar, akademisyen, siyasetçi vs. geldiğinde izlemeye gelen kitle salona sığmıyor. Bu durum karşısında çoğunlukla düğün salonları; onlarda yetersiz kaldığında, kapalı spor salonu kiralanıyor. Bunlarda çok külfetli olduğundan Batman’a acilen en az Bin kişilik konferans ve kongre merkezi açılması için çalışma yapılmalıdır.

Selam ve dua ile…