2023 – 2024 eğitim öğretim döneminin sonuna geldiğimiz bu günlerde tüm okullarda ana gündem yıl sonu etkinlikleri.

Kızlı erkekli gruplar açık saçık kıyafetler ve abartılı makyajla son ses açılmış tuhaf müzikler eşliğinde hoplayıp zıplayarak sözüm ona mezuniyeti kutluyorlar. Ailelerin genelde olmadığı, okul idaresinin olmadığı birkaç öğretmenin organizesinde gerçekleşen bu etkinlikler öğrencilere ciddi şekilde zarar vermektedir.

Ortaokul lise çağlarında daha ergenliğe yeni yeni girmeye başlayan öğrencilere sınırsız özgürlükle her türlü zemin hazırlanarak yapılan etkinlikler ne yazık ki sadece birkaç okulla sınırlı değil. Batman’daki imam Hatip liseleri bile bu furyaya katılmış durumda.

Genellikle dindar aile çocuklarının gittiği imam hatip liselerinin yıl sonu etkinlikleri diğer okullarınkinden çok da farksız değil. Aile yanında ya da okulda kapalı olan ya da çok fazla açık kıyafet giymeyen öğrenciler mezuniyet törenlerinde olabildiğince açılıp saçılmakta aileler ve okul idareleri de nasıl olsa bir gündür diyerek ses çıkarmamaktadır.

Batman’daki İmam Hatip Liselerinin bile kapıldığı bu mezuniyet şenliklerinin öğrencilerde ciddi tahribatlar oluşturmaması için herkes üzerine düşeni yerine getirmeli bu konuda sorumluluk almalıdır. Törenler üç beş öğretmenin inisiyatifine bırakılmamalı okul idareleri mezuniyet gecelerinin koordinasyonunda bizzat rol almalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda düzenlen bu mezuniyet törenlerindeki kötü gidişatı görmüş olacak ki yeni bir genelge yayımladı. MEB'in okul müdürlüklerine gönderdiği genelgeye göre, mezuniyet etkinlikleri milli, ahlaki ve kültürel değerlere aykırı olmayacak. Törenlerde gösterişe izin verilmeyecek. Etkinlikler için veli izni alınacak. Özellikle okul öncesi ve ilköğretim kademelerinde, çocukların yaş ve gelişim seviyelerine uygun etkinlikler düzenlenmesine dikkat edilecek. Etkinlikler için okulların uygun mekan veya alanları kullanılacak. Okul dışındaki mekanlarda mezuniyet törenleri düzenlenmeyecek.

Bu genelgeye ahlaki değerleri önemsemeyen çoğu kişi karşı çıkmış olsa da genelge içerik olarak son derece güzel ama önemli olan bunun icraate dökülmesi. Bakalım bu genelgeye okullar ne kadar uyacak?

Aslında iş bakanlığın genelgesinden çok ailelere ve okul yönetimine düşmekte. Aileler çocuklarına güzel örnek olsa ya da onların gelişimiyle, yetiştirilmesiyle elinden geldiğince ilgilense, okul idareleri de öğrencilerin eğitimine odaklansa çok daha iyi bir nesil yetişeceğinden kimsenin kuşkusu olmaz.

Yoksa yılsonu etkinliği diyerek okul salonları diskolara çevrilse, öğrenciler her türlü alkollü içeceği ya da uyuşturucuyu temin edeceği ortam oluşturulursa bu mekanlar eğitim mekanı olmaktan çıkacak yeni nesil felakete doğru sürüklenecektir.