384

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi sonrası yeni yönetim ve yeni başkan iş başına geldi. Seçim sonrası Ramazan Bayramı’nı yaşadık. Bayram sonrası ise hizmet ve atılım yerine yeni yönetim ilk iş olarak her yönetim değişikliğinde olduğu gibi kadrolarda değişime daha doğrusu kıyıma gitti.  Sonra da ‘Kayyum’ dönemini hedef alarak ‘Enkaz edebiyatı’ yapmaya başladı.

Bir kurumda yönetim değişikliği yaşandığında bu kadar kadro değişikliği yapılması maalesef sadece ülkemizde yaşanıyor. Tabi ki her gelen yönetim hizmet amacıyla (tabi öyle bir amacı varsa) kendi kadrosunu kurma hakkı vardır. Lakin işini hakkıyla yapan işçisinden, memuruna, amirinden en alt tabakadaki çalışana kadar bu yapılırsa bunun adı ‘ekibini kurma’ değil kıyım olur.

Sadece işine odaklanan ve halka hizmeti esas alan ve aldığı maaşın helal olması için çabalayan özverili çalışanların mevki ve sıfatı ne olursa olsun yerinde kalmalıdır. Yönetim değişti diye bu kişiler yerinden edilmemelidir. Bu kişilerin tek odak noktası yaptığı işidir. Onlar için ne partili yönetim ne de kayyum olmanın bir önemi yoktur. Onlar sadece işlerini yaparlar. Şimdi durum bu iken sırf yönetim değişti diye bu kişileri faydalı oldukları ve asıl mesleklerini icra ettikleri birim dışında ilgisiz alakasız birimlere ve itibarlarını zedeleyecek şekilde göndermenin haklı hiçbir gerekçesi olamaz.

Bunu yapan memlekete hizmet etmez. Hakkıyla çalışan kişiler yerine sırf sizi destekliyor diye “yandaş” kişileri göreve getirirseniz oradan hizmet çıkmaz. Bu söylediklerim tüm yönetimler gibi “kayyum” yönetimleri için de geçerlidir. Yarın muhtemel bir kayyum atamasında bu defa tersine kıyım gerçekleşecektir. Bu durumların yaşanmaması için görevlerini yapan çalışan ve amirlerin siyasi saiklerle görevlerinden uzaklaşmamalıdırlar. Her seçim sonrası birçok belediyede bu sorunlar yaşanıyor. Bu haksız uygulama ve tarafgirlik son bulmalıdır.

Belediyelerde çalışanlar her vatandaş gibi siyasi tercihleri kişisel olarak olabilir. Bunu işlerine yansıtmadıkları sürece hiçbir sorun yoktur. Görüşleri kendilerine aittir. Her seçim sonrası farklı partiler gelince çalışanların görüş değiştirmelerini beklemek insanları ikiyüzlülüğe itmektir. Bu olacak iş değildir. Sadece partiler değil, aynı partili bakanlık veya belediye yönetimi değiştiğinde bile kadro kıyımı oluyor. Bunun artık terk edilmesi ve sınırlı olarak yeni yönetimler tasarrufta bulunmalı ve çalışan kadroyu bozmamalıdırlar.     

Gelelim şimdi borçlar meselesine: Batman Belediyesi yeni yönetimi belediye binası başta olmak üzere şehir genelinde bilboardlara “kayyum döneminin borçları” diye bir liste yayınladı ve klasik “Enkaz devraldık” edebiyatı yapmaya başladılar. Aynı durum taziye yemeklerinin iptali konusunda da yaşandı. Belediye yönetiminin iddialarına cevap veren Vali Ekrem Canalp, bunun borç değil yatırım olduğunu söyledi. Batman Belediyesinin yıllık bütçesinin 5 milyar lirayı aştığını belirten Vali Canalp, “Batman Belediyesinin elindeki kaynak, kendi ligi içerisindeki hiçbir belediyeye nasip olmayacak kadar yüksek olan bir kaynak var” dedi.

Yeni yönetime gelenlerin hizmet etmeye niyeti yoksa başta ön almak için başvurdukları en önemli argüman “Enkaz devraldık” taktiğidir. Artık bu edebiyatın alıcısı yok. Hizmet etmek istiyorsanız belediye imkanlarını en verimli şekilde kullanın. Böyle enkaz edebiyatıyla bir yere varamazsınız. Yoksa siz de yeni gelen sadrazama 3 mektup bırakan eski sadrazamın durumuna düşersiniz. Zaten ilk mektubu açtınız bile benden söylemesi…

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *