0

Batman’da hemen her tarafta kaldırım işgalleri devam ediyor. Kimi kahvehane, kimi market, kimi lokanta veya başka sektöre ait esnaflar kendi hizalarındaki kaldırımları çok pervasızca işgal ediyor, yayaların haklarını ihlal ediyorlar.

Hemen her seçim döneminde birçok konuda olduğu gibi, ‘kaldırım işgallerine de son vereceğiz’ diye söz verip halktan oy alanlar bu konudaki hukuksuzluğa göz yummakta, bazı esnafların pervasızca kaldırımı parsellemelerine kayıtsız kalmakta, özellikle kahvehanelerin bu husustaki lakayt ve sınır tanımaz görgüsüzlüklerine seyirci kalmaktadırlar.

Bu bahar mevsiminde insanların ailesiyle beraber çarşıda veya caddedeki kaldırımlarda yürümesi mümkün değildir. Çünkü kaldırımın tamamı, çoğu zaman kahveciler tarafından işgal edilmiş bir şekilde masa ve sandalyelerle ve yahut diğer esnafların kendilerine göre dükkânının önüne eşya koyma/kapatma şeklinde, geçilemez hale getirdiklerini üzülerek görmekteyiz.

Oralardan geçen insanlar rahatsız olmakta, özellikle bayan ve çocuklar büyük güçlüklerle karşılaşmakta, çoğu zaman tehlikeli bir şekilde araçların geçtiği yerden geçmek zorunda kalarak adeta kazalara davetiye çıkarmaktadırlar. Kimsenin birkaç kuruş daha fazla kazanacağım diye yayalara zulüm etmeye hakkı yoktur. Hele insanların hayatını riske atmaya, çocuk ve bayanları tedirgin edecek şekilde bu hak ihlalinde bulunmaması gerekir

Peki, bunun sorumlusu kimdir? Elbette bu işin sorumlularından birisi gerekli kontrolü yapmayan ve elinde imkânı ve cezai müeyyidesi bulunduğu halde, halka ait olması gereken kaldırımları işgal edenleri görmezden gelen belediyedir. Diğeri de bu işgali bilerek ve isteyerek yapan duyarsız ve tamahkâr bazı esnaflardır.

Bazıları bu haksızlığı yaparken, bazılarının da bu haksızlığa seyirci kalarak adeta birbirlerini kollamaları neticesinde esas mağduriyeti, her gün orada geçmek mecburiyetinde olan insanlar yaşamaktadırlar. Belediyenin bu tür sorunlara duyarsız kalması halkta ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Özellikle bu yaz mevsiminde insanlardaki rahatsızlık hat safhaya ulaşmakta ve bu konuya acil bir çözüm getirilmesini haklı olarak istemektedirler.

Bu işin çözümü nasıl olacaktır? Elbette belediyenin rutin kontrollerini yaparak, hak ihlalinde bulunan esnaflara gerekli uyarıları yapması, uyarı ve telkinleri dikkate almayan hukuk tanımazlara hak ettikleri cezai müeyyideleri uygulamasıdır. Ve yine esnafımızın halkın hakkını gözeterek bu hususta yanlış yaptığını görmesi ve daha fazla kul hakkına girmemesi yönünde gerekli hassasiyeti göstererek bu soruna çözüm sunmayı kabul etmesidir.

Herkesin görevini bildiği ve layıkıyla yerine getirdiği, herkesin birbirinin hukukunu gözetip gereken hassasiyeti gösterdiği ve halkın emin bir şekilde sokak ve caddelerinde yürüyebildiği bir şehir daha güzel değil midir? Günün her saatinde, hele akşam serinliğinde herkesin üzerinde rahatlıkla dolaşabildiği ve işgal edilmemiş olan kaldırımlarda yürümek biz yayaların en doğal hakkı değil midir? Esnafın kendine ait yer ile yetinip halka eziyet etmemesi ve gereksiz kaldırım işgallerinden vazgeçerek halka gereken saygıyı göstermesi daha insani ve İslami bir güzellik değil midir?

Netice itibariyle büyük bir sorun ile karşı karşıyayız. Bu sorunun müsebbipleri de, sorumluları da bellidir. Bu sorunun mağdurları olan halk ta şikâyetlerini en üst perdeden dile getirmektedir. Ve çözümü de kesinlikle bellidir. Biz de bu sorunun acil olarak çözümünü istiyor ve herkesi kendi sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *