26

Eskiden zorba ve ceberrut ağaların her birisinin ‘eşkıyası’ olurdu. Aleni yapamadığı bütün kirli işlerini bu eşkıyalar üzerinden yaptırırdı. Böylece ismi kirlenmemiş, birçok işini de masrafsız, külfetsiz bir şekilde halletmiş olurdu.

Eşkıya, çizgiyi geçer, kontrolden çıkar ya da artık halk eşkıya üzerinden ağaya düşman olmaya ve isyana yönelmişse, işler değişirdi. Var olan eşkıya başka bir eşkıya tarafından ortadan kaldırılırdı. Böylece ‘ağa’ temize çıkar, ağalığını tekrar güvenceye almış olurdu.

Bazen de Eşkıya’yı başka ağa daha fazla para alarak satın alır... Eşkıya, ağaya başkaldırır ve kendince hesap sorar…

Bu sistemin aynısı günümüzün emperyalistleri tarafından devam ettirilmektedir.

Devletin, resmi kurumlarının, istihbarat örgütlerinin yapamayacağı kirli işler paramiliter (kiralık katil ve paralı askerler) güçlere yaptırmaktadırlar. Esasında bunların sahibinin kim olduğu, esas tetikçinin kim olduğu bellidir. Ama güçlünün haklı olduğu dünyada yaşıyor olduğumuzdan hukuk ve uluslararası arenada, ‘bana bağlı değil, ilişkimiz yok’ diyerek sorumluluktan kaçınırlar.

Dünyada en tanınan paramiliter güçler ABD’nin Blackwater, Rusya’nın Wagner şirketleridir. Wagner’in sahibi, 250000 kişilik Rusya Ordusuna meydan okuyarak iki gün önce isyan çıkarttı.

Wagner’in sahibi ve kurucusu Yevgeny Prigozhin’ın askeri geçmişi yok. SSCB yıkılmadan önce soygun ve sahtecilik suçlamasıyla hapiste kalmış, Rusya kurulduktan sonra restoran işine girerek epey bir para kazanmış. Lokanta müşterileri arasında Putin de vardı. Putin lokantalara gelir ve sahibiyle arkadaş olur. Prizgohin, ‘Putin’in Şefi’ olarak tanınır ve ardından Putin’e sosyal medya trolleriyle destek vermeye başlar.  

Bu ilişkilerin bir karşılığı olarak Rus ordusunda temizlik, gıda ve inşaat ihaleleri almaya başlayan Prigozhin, burada kazandığı paralarla Wagner’i kuruyor.

Wagner, Ukrayna’daki ayaklanmaları bastırmak, Kırım’ın bağımsızlığı ve ilhak edilmesi döneminde Rusya adına önemli görevler ifa etti.

Ardından Libya’da Hafter saflarında, Suriye’de Esad’e destek verir. Bu destek savaşmayla birlikte eğitim, silah sevkiyatı, istihbarat, önemli şahsiyet ve mekânları koruma alanında faaliyet yürütür. Suriye’de mazlum halka karşı yapılan birçok saldırı ve katliamın arkasında Wagner vardı. Buradaki petrol ve gaz yataklarını koruma karşılığında gelirden pay alarak zenginleşirler.  

Hatta Deyr ez-Zor kentinde Amerika Özel kuvvetlerine saldırırlar. Rusya, kendileriyle temasa geçen ABD’ye Wagner’in kendileriyle bir ilişkisi olmadığını ifade eder. Amerika’da hava saldırısıyla 200 tanesini öldürür.

Wagner, Rusya’da resmi statüde ve yasal olarak kayıtlı bir şirket olmamasından dolayı yaptıklarının sorumluluğunu da kabul etmedi.

Öldürülen Wagner askerlerinin aileleri Rusya yönetimini suçlamayacak, kayıplardan dolayı Rusya kamuoyu ve basını da ses çıkarmamış olacaktı. 

Artı Wagner’in kaç askeri var, kimlerden oluşuyor, kayıpları ne kadar, hangi ülkelerde faaliyet yürütüyor… Bütün bunlar bilinmiyor.

Zamanla anlaşıldı ki Rusya’da cinayet, soygun ve gasptan dolayı hapiste olan mahkûmlar, Wagner saflarında savaşma sözüyle cezaevinden çıkartılıyor ve 6 ay savaşma karşılığında cezaları siliniyor.

Her askere 1700 dolar aylık maaş veriliyor ve öldürülmeleri durumunda ailelerine 80 bin dolar tazminat veriliyor.

Söylentiler, sadece Ukrayna’da 40 bini hapisten çıkarılan mahkûm, toplam 50 bin Wagner’in askeri olduğu yönünde. On binlerce askeri olduğu tahmin edilen Wagner için bu büyük bir külfet ama Rusya için külfetsiz bir savaş yürütme yolu.

Prigozjin’in Rus mahkûmlara seslenen bir videosu medyaya sızdı. Üzerinde Wagner üniforması olan bir askere Putin’in medya önünde madalya vermesi, bu askerin 2019 yılında gasptan dolayı cezaevinde olan bir mahkûm olduğu ortaya çıkmasına rağmen Rusya, her seferinde Wagner'in devletle bağlantısını daima reddetti. Rus yasalarında paralı askerlik karşılığında cezaların affedilmesine de izin verilmiyor. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *