0

Bu hafta mülakatımız yöremizin yakından tanıdığı Ağız Diş Hastanesinde Sivil Savunma ve güvenlik amiri Sayın Sabahattin Hamidi Beyefendi ile.

Sabahattin Hamidi/ Kanaat Önderi- Ağız Diş Hastanesi Sivil Savunma Ve Güvenlik Amiri/Yaş:48

Sabahattin Hamidi Kimdir?

1967 yılında Batman’da doğdu. İlk –Orta ve Lise eğitimini Batman’da, Yükseköğrenimini ise Anadolu Üniversitesi İşletme Ve İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1997-2001 yılları arasında Eski Devlet hastanesinde hastane müdürü olarak görev yaptı. Hamidi, evli ve dört çocuk babasıdır. Arapça ilmini Molla Muhammed Muradoğlu hocadan alıp ilmini tedris ederek icazetini aldı.

1-Sizce “hayat” nedir?

Helal dairesinde tüm güzellikleri yaşayabilmektir.

2-Hayattaki “gaye” ne olmalıdır? Siz nasıl bir hayat arzulardınız?

Ahiret var olduğuna göre; Hayattaki gayemiz Allah’a gerçek anlamda kul olabilmeyi başarabilmek olmalıdır. Sınırlarını Allah’ın çizdiği bir hayat…

3-Sorumlu bir birey olarak bu çağın günümüz neslini nasıl yorumlarsınız?

Günümüz nesli hem şanslı hem de şansız. Kul olma şuuruyla yaşantısına yön verenler, şanslı; dışındakilerin hepsi şansızdır. Rabbim yanıltsın fakat fotoğrafı çok iyi okuyamıyorum ve göremiyorum. Anlamsız  ve gayesiz bir yürüyüş var ahrete...

 4-Sizce insanlık düştüğü bu buhrandan (maneviyatsızlıktan)nasıl kurtulur?

Sadece ve sadece maneviyatına sarılarak kurtulur. Öldükten sonraki dirilişte nasıl görünmeyi arzuluyorsa orayı şimdiden görüp, idrak edip tedbirini alırsa hiçbir sıkıntısı olmayacaktır inşallah.

5-Hayatınızda ‘kırmızıçizgim’ dediğiniz ve kesinlikle taviz vermediğiniz bir şey?

Allah’a isyana götürecek ve kulluğundan dışlayacak tüm hareketlerden uzak durmaya direnmek.

6-Çocuklarınıza bırakmak istediğiniz en büyük miras?

Bırakmak isteğim miras Yüce Allah’ın kitabı ve yüce elçisinin sünnetidir. Bunlara layık bir hayat sürmelerini istememdir.

7-Huşu ile dinlediğiniz bir ses ya da müzik?

Kur’an’ı Kerim-İlahiler ve musiki

8-Kendiniz “kusur” diye niteleyebileceğiniz bir huyunuz?

Kusur ve hatalar çoktur. Allah affetsin. Fakat insanların gerçeği bilmelerine karşı harama ve günaha karışmalarına tahammül edemeyişim en büyük kusurum.

10-Kendinize referans aldığınız bir slogan?

Deniz ol, toprak ol ve köprü ol. Hakkı tut ki, hak olmayan senden uzak dursun.

12-Etkisinde kaldığınız bir lider?

Hasan el Benna, Seyyid Kutup, Bediüzzaman, İmam Humeyni, Mohandas Karamçand Gandi, Nelson Mandela

13-İslam tarihinde sizi en fazla etkileyen bir sahabe?

Hepsi başımızın tacıdırlar. Hepsinde etkileneceğiniz ve etkisinde kalacağınız yönleri vardır. Sadakatinde Hz Ebubekir, adaletinde Hz Ömer-, haya timsali Hz Osman, ilmin kapısı Hz Ali, şehitlerin efendisi ve cesaret abidesi Hz Hamza, ilmin hocası Abdullah bin Mesud (ra) vs… sayabilirim.

14-Hz Muhammed (sav) denilince aklınızda ne canlanır?

Ne canlanmıyor ki? Rahmet peygamberi olarak yeryüzünde görevlendirilen, tüm insanlığın kurtuluşu, selameti ve mutluluğu için mücadele eden bir rehber ve bir önder…

15-Kur’an coğrafyasında sizi etki altında bırakan bir ayet?

Etkisi altına almayan hiçbir harfi dahi yoktur; fakat güncel olarak etkisi olan tahrim süresinin 6. ayetidir. Şudur: “Ey iman edenler! Hem kendinizi, hem de ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun! Unutmayın ki, cehennem ateşini tutuşturan, işlediği kötülükler yüzünden bizzat insanın kendisidir. O hâlde, dünyada yapılan zulüm ve haksızlıkların, bir gün cehennemde ateş olup zalimin karşısına çıkacağını unutmayın! İşte zalimleri bekleyen bu ateşin başında, Allah’ın emirlerine asla karşı gelmeyen ve kendilerine verilen her emri itirazsız ve eksiksiz yerine getiren son derece acımasız, sert ve güçlü meleklerden zebaniler vardır.” ayetidir.

16-Günümüzün duyarlı vatandaşları olarak, medyayı nasıl kullanmalıyız?

Bence şuan medyaya düşen ve yapması gereken önemli şey şudur: Bozulmaya yüz tutmuş ve dejenere olmaya hızlıca devam eden insanlarımızın bir an önce maneviyatlarına dönmelerini sağlayacak yayınların ve ikazların ve tüm çabaların gösterilmesidir.

17- 21. Asrın bireyleri olarak teknolojiyi alet mi ediyoruz yoksa teknolojiye alet mi oluyoruz?

Çok düşük bir oranın dışında teknolojinin esiri haline gelmişiz. Bu illetle illetleşmişiz.

18- Sizce eğitim aile de mi başlar? Yoksa okul tek başına eğitim için yeterli mi?

Ailede gerçek anlamda ve düzenli bir eğitim verilmediği zaman, diğer etkenlerin ekstra bir katkısının olduğuna inanmıyorum. Tam aksine tahrip etme gücüne sahip bir konum teşkil etmektedir.(İstisnai durumlar dışında)

 19- Gençliğin gittikçe yalnızlaşıp asosyalleştiği ve değerlerinden uzaklaştığı  bir toplumda, siyasi partilerin  görevi ne olmalı?

Siyasi partilerin insanları sadece oy devşirecek bir meta olarak görmemeliler…  Toplumlarının kültürel ve ekonomik olarak kalkınmalarını sağlamak; hedefler tayin etmek ve bu hedefleri gerçekleştirmelerine katkı sunmak…

20-Sizce, bireylerin topluma kazandırılmasında kanaat önderlerine düşen görevler nelerdir?

 Bireylerin topluma kazandırılmasında toplumların Kanaat önderlerine çok iş düşüyor. En önemli görev bireylere maneviyatlarını hatırlatacak, örf ve adetlerine bağlı bir sistemi geliştirmeleri ve kendi toplumlarına örnek olmalarıdır.

21- Gençlere gazetemiz aracılığıyla vermek istediğiniz kısa bir mesaj?

Yaratılış gayesine uygun bir hayatı yaşamalarıdır. Oda Allah’a kul olmayı başarabilmektir. Hayatlarını yaşarken kendi başlarına hareket edemeyeceklerini, istedikleri gibi her şeyi yapmada özgür olmadıklarını; her neyi yapacaklarsa, kendilerine şu soruyu sorduktan sonra yapmaları:” yaptığım bu işimde, bu muamelemde, bu konuşmamda, zamanları geçirişimde, bu ticaretimde, bu arkadaşlığımda vesair Allah’ın memnuniyeti var mıdır ya da yok mudur? Allah razı mıdır yoksa değil midir?” muhasebesini yapmalarıdır.  Yaşadığımız şu hayatın ileriki hayatta iki karşılığı vardır: ya Cennet ya da Cehennem. Tüm gaye ve gayretleri buna göre bir hayat yaşama hedefi olmalıdır.

22-Kapınız çaldı. Kapıyı açtınız ve aniden karşınızda Resul-ü Zişan Efendimiz (sav) belirdi. Acaba ne yapardınız?

Günahlarla yoğrulmuş bu hayatlarımızın sahibi olduktan sonra kapımızı çalması söz konusu değildir. Kendisine yaraşır salih amellerde bulunalım ve Dua edelim de rüyalarımıza gelsin inşallah.

 23-Nasıl bir ölüm arzulardınız?

İman üzere bir ölümü Mevlam cümlemize nasip etsin.

 24-Öldüğünüzü varsayın. Allah (cc) huzurundasınız. Rabb-i Zülcelal’in size ne demesini arzu ederdiniz?

Böyle bir diyalog şekli yoktur. Fakat dolaylıda olsa şunu: “Bana uygun ve memnun olduğum bir hayatı yaşadığın için gir Cennetime” demesini arzulardım.

 25-Gazetezimiz Rehber ile ilgili ne söylersiniz?

Rabbim muvaffak kılsın. Her daim hayırlı ve hayra götürücü amelleri yapmayı nasip etsin.

 

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *