4

Geçtiğimiz günlerde Batman’da 24 yaşındaki bir üniversite öğrencisi otobüs durağına giderken sokak köpekleri tarafından saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan öğrenci; kronik rahatsızlığının tetiklenmesi ve kas yıkımı yaşaması nedeniyle, 20 gün bunca yoğun bakımda kaldı.

Meydana gelen bu köpek saldırısı ne Batman için ne de ülkemiz için bir ilk değil. İlk olmadığı gibi son da olmayacak gibi görünüyor.

Türkiye’de 10 milyon civarında başıboş köpeğin olduğu tahmin ediliyor. İnsan yaşamını tehdit edecek düzeyde bir popülasyonla karşı karşıyayız.

İnsanlar artık sokaklarda rahatlıkla yürüyemiyor. Aileler çocuklarının parklara, sokaklara gidip oyun oynamasına engel olma raddesine geldi. Çünkü her an bir başıboş köpek saldırısına maruz kalma endişesi var.

Başıboş köpek sorunun sonuçlarıyla uğraşmaktan nedenlerine vakit ayıramıyoruz. Nedenlere vakit ayıramadığımız için de sorunu ortadan kaldıramıyoruz.

Köpekleri katlederek sorunu çözemeyiz.

Sorunun kaynağı köpeklerin kendisi değildir. Dolayısıyla köpekleri katlederek başıboş köpek sorunu çözülemez. Bu hususta Peygamber efendimizin uyarısını dikkate almalıyız:

“Bu dilsiz hayvanlar hakkında Allah'tan korkunuz.”

Belediye 5199 sayılı kanuna uymalı.

Sorunun en büyük kaynağı işini yapmayan belediyelerdir. 5199 sayılı kanun belediyelere diyor ki; sokaktaki hayvanı alıp kısırlaştıracaksın, bununla birlikte aşısını da yapıp yaşam alanına bırakacaksın. Bu kanun yıllardır yürürlükte ancak çoğu belediye buna bütçe ayırıp uğraşmak istemiyor. İstemedikleri için de hayvanları kısırlaştırıp aşılamak yerine; şikayet gelen bölgelerdeki köpekleri alıp çöplüklere, kırsal bölgelere, otoyol kenarlarına atıyorlar. Bununla da kalmayıp popülasyonu azaltmak için hayvanları zehirliyorlar. Ancak bu zehirleme, başıboş köpek popülasyonunu azaltmaya fayda sağlamıyor aksine vakum etkisi meydana getiriyor. Sonucunda hayvanlar bırakıldıkları yerlerde gruplar oluşturarak beslenme yeri arayışını giriyorlar ve devamında boş kalan alanlara tekrar yayılmaya başlıyorlar. Oralarda da daha fazla çoğalıp şehirlere geri geliyorlar.

Sokak hayvanlarını beslemek, rehabilite etmek belediyenin ve belediye başkanının sorumluluğudur.

Hali hazırda sahipli ve sahipsiz olan hayvanların tamamı kısırlaştırılıp aşıları yapılmalıdır. Kısırlaştırma için maddi imkanı olmayan hayvan sahiplerine belediye destek vermelidir. Sahipli ve sahipsiz hayvanlar, çip takma ve benzeri çalışmalarla kontrol altına alınmalıdır. Hayvanlarını sokağa terk edenlere caydırıcı cezalar verilmelidir. Petshop ve benzeri yerlerde evcil hayvan üretimi yasaklanmalıdır.

Bu minvalde, başka canların yanmaması için bilhassa Batman Belediyesi’ni 5199 sayılı kanuna uyarak görevini yerine getirmeye davet ediyoruz. İlgili bakanlıklara da belediyeleri denetleme sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulunuyoruz.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *