image

 

Batman, yaklaşık 20 bin mülteci ve bölgede yaşanan olaylarla birlikte çevre il ve ilçelerinden gelenlerle adeta göç merkezi oldu. Son zamanlarda çok sayıda göç alan Batman’da kiralık evlerin fiyatları yükselirken, vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

Öte yandan eskiden emlak işine yatırım yapan yatırımcılar, şimdi ise bölgedeki istikrarsızlıktan dolayı ellerindeki paraları emlak işine koymaya çekiniyorlar. Emlakçılar, şehrin son zamanlarda çok sayıda göç almasından dolayı, ellerinde kiralık evlerin bulunmadığını ve bulunan bazı kiralık evlerin de fiyatlarının çok yükseldiğini belirttiler.

Batman’ın adeta bir göç merkezi haline geldiğini söyleyen Emlakçı Abdulcelil Kaya, “Batman’a göçler çok olduğundan dolayı kiralık evler bulunmuyor. Suriye’den gelen savaş mağdurlarıyla beraber bölgedeki olaylardan dolayı memleketlerini terk etmek zorunda kalan özellikle Şırnaklı mağdurlar, kiralık ev arıyor ama emlakçıların elinde kiralık ev kalmamış durumdadır. Günde yaklaşık 10 kişi gelip kiralık ev istiyor. Olayların başlamasıyla emlak işi de durdu. Bazı vatandaşın elinde para olmasına rağmen en karlı yatırım olan ev ve arsa almaktan çekiniyorlar. Batman’daki tedirginlik işimizi bitiriyor. Yaklaşık 5 aydır herhangi bir gelir olmamasına rağmen yine de dükkânımı açıyorum. Batman’da neredeyse kiralık evler hiç bulunmuyor. Bazı ev sahipleri de bu yüzden kiraları yükseltti.” dedi.

EMLAKTA DA BÜYÜK DURGUNLUK VAR

Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük durgunluk yaşandığını belirten bir diğer Emlakçı Mehmet Emin Uras ise durgunluğun sebebinin yaşanan şiddet olayları olduğunu belirterek, "Elinde yüklü miktarda parası olan biri, yaşanan belirsizlikten dolayı ev, arsa ve işyeri alamıyor. Bölge yarın öbür gün Suriye gibi bir durum olabilir, endişeleriyle elinde para olanlar paralarını muhafaza ediyorlar. Batman’a son zamanlarda göçler çok oluyor. Suriye’den gelen kardeşlerimiz olsun ve bölgemizdeki olaylarla birlikte memleketlerini terk etmek zorunda kalan kardeşlerimizin etkisi çoktur. 150 TL civarında olan bir evin kirası yaklaşık 450 TL’ye kadar yükselmiş durumdadır. Göç eden misafirlerimiz ev bulamamaktan dolayı mecburiyetten dolayı o evleri kiralık olarak tutuyor. Yaşanılmayacak vaziyetteki evlere 300-400 TL kira parası istenmeye başlanmış.” ifadelerini kullandı.

EV SAHİPLERİ KİRALARI YÜKSELTMEMELİ

 

Bölgedeki olayların bir an önce son bulmasını isteyen Uras, devamında şunları söyledi: “Öncelikle temennimiz bu olayların bitmesi, fahiş fiyatlara verilen evlerin kiralarının düşmesini ve muhacir konumundaki insanların bir nebze bile olsa bu konuda rahat etmeleridir. Çünkü bizler birer ensar memleketimize göç eden kardeşlerimizde muhacirdirler. Bugün kardeşlerimizin başına gelen musibetler bize yarın dönmeyeceğinin garantisi yok. Bu konuda ev sahiplerinin daha vicdani davranmalarını istiyoruz. Ev sahiplerin evlerinin kirasını yükseltmemelerini aksine kiraların düşürülmesini istiyoruz.” İlkha 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *