image

2-10 Mart tarihleri arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek olan Bursa Kitap Fuarı, kapılarını okurlara açtı. 

TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 300'ün üzerinde marka, yayınevi ve sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yapıyor.

Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersöz, "20 yıllık bir süre içerisinde 4 bin 700 yayınevinin 5 milyon ziyaretçiyi buluşturan önemli bir organizasyondur. Bu yıl fuara 336 yayınevi katılım gösterdi. Fuarda 115 kültür etkinliğinde 600 üzerinde yazar Bursa'da yayıncı ve kitapseverlerle buluşacaktır. Fuara ilk günden akın akın ziyaretçiler geliyor." dedi.

"Türkiye'de 2023 yılında ilk defa yayınlanan kitap sayısı 99 bin oldu"

Fuarda bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, "Yayın sektörü olarak 2024 yılında Adana'dan sonra ikinci fuarı Bursa'da yapıyoruz. Yayıncılık sektörü kendi içindeki dinamizmini sürdürmeye devam ediyor.  Türkiye'de 2023 yılında ilk defa yayınlanan kitap sayısı 99 bin oldu. Bunun 27 bini e-kitap ve sesli kitaptır. 82 bin de basılı kitap oldu. Yılda yayınlanan kitap sayısı 400 milyon üzerinde. 400 milyon yüksek görülse bile 2008 yılının rakamlarının çok daha gerisindeyiz. Ekonomik koşullar bu noktaya kadar getirdi ama yine de 400 milyon rakamını küçümsenmeyecek kadar olduğunu düşünüyoruz." diye belirtti.

"Dijital dünyanın içinde kaybolmuş çocukları bir başka hayal dünyasına geçirebilmenin yolunu mutlaka bulmak zorundayız"

Ülke nüfusuyla karşılaştırdığımızda aslında okuma kültürünün geliştirilmesiyle ilgili hala önümüzde ciddi görevler olduğunu söyleyen Kocatürk, "15 yaşındaki çocuklarımız pizza sınavlarına katılıyorlar. Sınava katıldıklarında 81 ülke içerisinde okuduğunu anlamada 37'nci sıradadır. Bu sıralama oturup düşünmemiz gereken bir bilgidir. Çocuklar ekran bağımlısı haline gelmişler. Dijital dünyanın içinde kaybolmuş çocukları bir başka hayal dünyasına geçirebilmenin yolunu mutlaka bulmak zorundayız. Ailede başlayan resimli kitaplarla okuma kültürü çalışmalarına MEB'in çocuklarda olduğu gibi sınıf kitaplıkları kurmasına ve okul kütüphanelerinde kitapların çocukların bir bedel ödemeden girişleri sağlamak gerekiyor. Halk kütüphanelerinin yaygınlaşması ve çeşitlerinin artırarak üretilmiş bütün kitapların çocukların ve halkın erişebileceği noktaya getirmek gerekir." şeklinde konuştu.

Programda, Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz da katılımcılara hitap etti.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı.

Edebiyat ve yayıncılık dünyasını Bursa'da bir araya getiren fuar kapsamında panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 100'den fazla kültürel etkinlik gerçekleştirilecek, imza günlerinde 400'den fazla yazar okurlarıyla buluşacak.

Bursa 21'nci Kitap Fuarı, 10 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *