image


Pandemi sürecinin başladığı dönemden beri yükselişte olan ve birçok kişinin yatırım aracı olarak gördüğü otomobil piyasası, chip krizinin sona ermesiyle popülerliğini kaybetti.

2023 yılının eylül ayından itibaren fiyatları hızla düşmeye başlayan ikinci el araç piyasası, bayilerin stok temizlemek için uyguladığı yüzde 20'e varan indirimlerle birlikte fiyatlar daha da düştü.

2024 yılının ilk çeyreğinde dahi devam eden kampanyalarla erimeye başlayan 2023 model araç stoku sonrasında piyasada yer alan 2024 model araçlar, güncellenmiş fiyat listeleriyle satışa sunulmaya başlandı.

"2023 yılının son çeyreğinde yüzde 20 oranında fiyatlar düştü"

Ertemel,''2023 yılının son çeyreğinde sıfır araç bayilerinde yapılan kampanyalar ikinci el araç fiyatını doğrudan etkidiğini belirten Ertemel," Pandemi sürecinde, sürekli artan otomobil fiyatlarında bir durağanlık yaşanmaya başladı. Sıfır araçta yaşanan bollaşma halinle ikinci el otomobillere yansıdı. Son çeyrekte fiyatlarda yüzde 10-15'lik gerileme meydana geldi. Sıfır araçlarda da yüzde 20'ye yakın indirimler oldu. Sıfır faizli kampanyalar düzenledi." dedi.

''Döviz arttıkça otomobil fiyatları da artacak''

2024 yılının ilk çeyreğinde eldeki stoklar azalmasıyla otomobil fiyatlarında da yavaş yavaş artış yaşanmaya başladığını belirten Ertemel, "Fiyat artışları ikinci çeyrekte daha fazla hissedilecek. Çünkü Türkiye'de yüzde yetmiş ithal araç satışları gerçekleştiriliyor. Araçların yüzde yetmişinin ithal olması ve dövizin de artması ile birlikte otomobil fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Döviz arttıkça otomobil fiyatları da artacak. Bu bağlamda sıfır araç fiyatları arttıkça ikinci el otomobil fiyatları da artacak.'' diye konuştu.

Ertemel, "'Otomobiller son iki yıldan beri bir yatırım aracı gibi gözüküyordu. Şu anda kesinlikle bir yatırım aracı değildir. Araç ihtiyacı olanlar, şu anda almalarını gerçekleştirmeleri lazım. Çünkü döviz artıyor. Döviz artmasının yansımaları daha araç fiyatlarındaki artışta gözükmedi. Döviz artışları gözükmeye başlayınca, yeni yıl 2024 model araçlara da zam geleceği için bu sıfır fiyatlarını ciddi anlamda artışa götürebilir.'' şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *