image

Şeftali reçeli, yaz mevsiminde taze şeftalilerden yapılan, kahvaltı sofralarına lezzet katan bir reçeldir. Şeftali reçeli yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

3 kilo şeftali

6 su bardağı toz şeker

Yeteri kadar su

Yarım limon suyu

Şeftali çekirdekleri (reçelin rengini koruması için)

(Şeftali – şeker oranını dengede tutarak azaltıp arttırabilirsiniz.)

Şeftali reçeli nasıl yapılır? 

Şeftali reçeli yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

Şeftalileri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.

Şeftalileri orta boy küpler veya dilimler halinde doğrayın.

Geniş bir tencereye şeftalileri, toz şekeri ve suyu ekleyin.

Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte kaynatmaya başlayın.

Şeker eriyene ve şeftaliler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika kaynatın.

Ara ara şeftalilerin üzerinde biriken köpükleri alın.

Yarım limon suyunu ekleyin ve 15 dakika daha kaynatın.

Ocağı kapatın ve şeftali reçelini soğumaya bırakın.

Soğuyan şeftali reçelini kavanozlara doldurup, buzdolabında muhafaza edin.

Şeftali reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle, şeftalileri olgun ve sulu olmasına dikkat edin. Şeftalilerin kabuklarını soymak isterseniz, soyma işlemini reçeli kaynatmaya başlamadan önce yapın. Şeftalilerin küp şeklinde doğranmış olması, reçelin daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Şeftali reçelini kaynatırken, ocağın altını kısın ve sürekli karıştırın. Bu, şeftalilerin dibine yapışmasını ve reçelin daha güzel bir kıvam almasını sağlayacaktır.

Şeftali reçelini daha lezzetli hale getirmek için, reçeli kaynatırken içine 1 tatlı kaşığı tarçın veya 1 çay kaşığı vanilya özü ekleyebilirsiniz. Ayrıca, reçelin rengini korumak için içine 1-2 adet şeftali çekirdeği ekleyebilirsiniz.

Şeftali Reçeli Yapmanın Püf Noktası

Reçeli güneşte 5 gün bekletin, özellikle güneş görmesini sağlayın ki güneş onu katılaştırsın ve nefis bir kıvama kavuşsun.

Reçelin köpüklenmemesi için: Reçeli yapacağınız tencereye tereyağı veya margarin sürerseniz köpüklenmesini engellersiniz.

Tahta kaşık kullanın: Reçel yaparken metal kaşık yerine tahta kaşık kullanın. Metal kaşık, kimyasal reaksiyonlara sebep olarak reçelinizin sağlıksız ve küflenmeye hazır bir hale gelmesine sebebiyet verebilir.

Taşmamasını engellemek için: Reçeli kaynattığınız tencereye tahta kaşık koyarsanız reçelin taşmasını engelleyebilirsiniz.

Reçelinizi serin yerde saklayın: tazeliğini koruması için yapıp şişelediğiniz reçeli serin ve kuru yerlerde saklayın.

Şekerlenmeyi önlemek için: Reçel, zamanla şekerlenebilir. Bunu önlemek için reçel şurubunu kaynatırken fazla karıştırılmamalıdır. Reçel şurubunu ateşten almadan önce limon suyu, limon tuzu veya krem tartarla (glikoz) kestirilmelidir. (2 kg şeker; yarım limon suyu ya da 2 gram limon tuzuyla kestirilir.)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *