image

İslam’da erkeğin, evlilik süresi boyunca hem kadına hem de çocuklarına nafaka vermekle yükümlü olduğunu ifade eden Doğan, boşanma durumundaysa bu nafakanın 3 ay boyunca zorunlu ve sonradan da hükmünün sona erdiğini vurguladı.

“İslamiyet’te aile kurumu çok mukaddes bir şeydir"

Dr. Lütfi Doğan

Doğan, “İslamiyet’te aile kurumu çok mukaddes bir şeydir. Aile yuvası bir yönüyle manen dünyanın cennetidir. Aile yuvasında erkek evin reisidir. Hanımefendi onun yardımcısıdır. Çocuklar anne babaya Allah’ın emanetidir. Allah’ın emanetine nasıl riayet ediliyor? Çocukların ihtiyaçlarını anne baba gidermekle mükelleftir. Güzel ahlak üzerine yetiştirecekler. Bu süre tam olgunluğa erişinceye kadar devam eder. Çocuklar olgunluğa erişinceye kadar anne ve baba tabi başta baba onların her türlü ihtiyacını, güçleri yettiği ölçüde temin etmekle yükümlüdürler. Allah’ın emri böyledir.” dedi.

"Erkeğin kadına nafaka vermesi 3 ay zorunludur"

Nafakanın genel anlamdaki manası ile ilgili bilgi veren Doğan, “Mesela bir insanın kız kardeşi, yaşlı beyi de ölmüş bir geliri de yok kız kardeşinin nafakasını gücü yettiği ölçüde temin etmekle görevlidir. Ailede de bir ayrılma söz konusu olduğu zaman beraberlikleri imkansız hale geldiğinde kesin ayrılma oluncaya kadar imkan ölçüsünde ailenin reisi nafakayı teminle yükümlüdür. Bu nafaka belli bir tarihe kadar devam eder. Belli bir tarihten sonra da (3 ay) hanımefendi kocasına döner, aile bütünlüğünü koruyup devam ettirmeyi aile reisi de kabul ederse birliktelik devam eder. 3-4 ay geçtikten sonra kadın ‘gitmiyorum bildiğini yapsın’ derse o zaman kadın kendi işine bakacaktır. Erkeğin kadına nafaka vermesi 3 ay zorunludur. 3 ay sonra erkek nafaka vermek istemeye devam ederse devam edebilir. Erkek nafaka vermeye 3 ay mecburdur. Ondan sonra erkek nafaka verip vermemekte serbesttir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *