image

İslam dininde iki önemli bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın idraki için sıla-i rahimin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Hadis Alanında Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Yıldırım, kırgınlıkların giderilmesi için bayramın fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramının kendisine has öneminin olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sedat Yıldırım, "Kurban Bayramı'nın iki ayrı önemi var. Birincisi bugünde insanlar Cenab-ı Allah'a teslimiyetlerini ifade etmek için O'na olan bağlılıklarını dile getirmek için günahlarından arınmak için kurban görevini yerine getirmektedirler. Dolayısıyla bir ibadet yönü vardır Kurban Bayramı'nın. Bunun dışında birde sıla-i rahim (akraba ziyareti, iyi ilişkiler kurmak) yönü var. Müslümanların birbirini ziyaret etmesi gerekir, sıla-i rahimde bulunmaları gerekir. Nitekim Cenab-ı Allah Müminleri kardeş olarak yarattığını, Müminleri kardeş olduğunu beyan ediyor Hucurat Suresi 10'ununcu ayeti kerimesinde. Bizlerde bugünü bir fırsat bilerek sıla-i rahim yapmak zorundayız. Yakınımızdakilere, ulaşabildiklerimize bizzat gidip görmek onların bayramlarını tebrik etmemiz gerekir. Arada varsa bir kırgınlık tamamiyle bir tarafa bırakmak gerekir." dedi.

Bayramlaşma sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da uyarıda bulunan Yıldırım, "Yine günümüzde daha çok mesajlaşmalara ağırlık veriliyor. Bunu bence Kurban Bayramı'nın ve diğer dini bayramlarının amacını yerine getirmediğini düşünüyorum. Çünkü mesajlaşma her ne kadar tebrik vasıtası olsa da bunun yerine görüntülü ya da sesli arama sureti ile Müslümanların birbiri ile iletişime geçmesi gerekiyor tabi uzakta iseler. Ama birbirlerine yakın iseler musafaha etmek kaydıyla birbirlerini ziyaret etmeleri, bayramlarını tebrik etmeleri gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *