image

Batman'ın en büyük ilçesi olan Kozluk'ta, bugünkü adıylaKale Mahallesinde doğal bir kayanın üzerinde kurulan ve milattan sonra 416yılında Pers Hanedanı tarafından yapıldığı bilinen Tarihi Hezo Kalesi,tarihinin en sahipsiz günlerini yaşıyor.

Ortaçağ'da bu bölgeden geçen İpekyolu'nun önemli bir üssüolarak bütün ulaşımı kontrol eder bir konuma gelen tarihi kale, bugünlerdemadde bağımlılarının meskeni haline gelirken, merdivenlerin, yerlerindensökülen bankların, çöpten geçilemeyen odaların sahipsizlikten nasibini aldığıgörülüyor.

İslam komutanı İyaz Bin Ganem tarafından M.S. 639'dafethedildikten sonra İslam beldesine dönüşen bölgenin önemli kalelerinden olanHezo Kalesi, günümüzde yetkililerin ilgisizliği ve duyarsızlığı nedeniyle alkolve uyuşturucu kullanıcılarının meskeni haline gelmiş durumda.

Önceki dönemlerde Kozluk İlçe Belediyesi tarafından tarihidokusuna ve yapısına uygun olmayan bir şekilde 1,5 milyon TL harcanarak turizmeaçılan kale, daha sonra gelen belediye yönetimi tarafından 'taşların düşmetehlikesi bulunduğu' gerekçesiyle ziyarete kapatılmıştı. 

Gelinen süreçte adeta kaderine terk edilen kale ve kaleninmağaraları çöplükten geçilmezken göndere çekilen Türkiye bayrağının daparamparça olduğu gözlemleniyor.

Çevre sakinlerinin iddialarına göre, kalede uyuşturucukullanımının yanı sıra mağaralarda kadınlı erkekli buluşmalar da gerçekleşiyor.

Kalede gördükleri manzaranın çok üzücü olduğunu dile getirençevre sakinleri, kalede herhangi bir güvenlik tedbirinin olmadığını söylüyor.

Çevre sakinleri, tarihi dokunun layık olduğu şekliylemuhafaza edilmesini ve kalenin 'uyuşturucu, içki ve fuhuş mekânı' olarakanılmasının önüne geçilmesini istiyor. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *